Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Ми близькі до катастрофи»

Марина ТІШКОВА.

Після місяця карантину розпочалися пленарні засідання. Депутати хвацько взялися за роботу — темп розгляду законопроєктів навіть дещо нагадує торішній «турборежим».

ЦЕЙ ПЛЕНАРНИЙ день мав стати «годиною Х» у розв’язанні конституційної кризи — принаймні так думали на Банковій. Нагадаємо, Президент В. Зеленський після ухвалення суддями КС скандального рішення стосовно електронного декларування, що є порушенням міжнародних зобов’язань України (як потім пояснили служителі Феміди, законодавство у цій сфері було недосконале і його слід переробити), подав парламенту невідкладний законопроєкт, у якому пропонувалося суд розпустити, а рішення визнати «нікчемним». І такий спосіб розв’язання проблеми дістав шквальну критику (до речі, коли торік Конституційний Суд став на бік В. Зеленського у призначенні дострокових парламентських виборів, що багато експертів вважали протизаконним, він був «хороший», бо підіграв). І опозиційні фракції, і політологи в один голос заявили, що спроба вирішити кризу порушенням норм Основного Закону (адже в переліку підстав для звільнення суддів нема запропонованих Главою держави варіантів) може призвести до правового хаосу. Надіслали листи з критикою і Венеційська комісія, і міжнародні партнери. Відтак ситуацію можна охарактеризувати терміном із шахової гри — цугцванг, коли будь-який крок погіршує становище гравця.

Труднощі, як відомо, розкривають справжні обличчя і показують, як воно все в реальності. І якщо рік тому Президент, його соратники та фракція «Слуга народу» справляли враження хору, котрий співає в унісон, то чим далі, тим більше скидається на те, що у команді сформувалися самостійні гравці. Зокрема, Голова ВР Д. Разумков напереріз В. Зеленському подав свій законопроєкт, який відновлює чинність пунктів Закону «Про запобігання корупції» і статтю 366-1 Кримінального кодексу про карну відповідальність за недостовірне декларування. І відразу стало ясно: президентський (по суті, антиконституційний) — як-то кажуть, у прольоті, адже його не підтримують навіть «слуги»… В. Зеленський у своєму стилі погрожував розпустити парламент, проте профільний комітет підтримав законопроєкт саме Д. Разумкова. Щоправда, за повідомленням депутатів, потім схвалив і президентський, дехто зі «слуг» покладає надії зібрати 226 «за»... Тож можна уявити напруження пристрастей та інтриг, яке панує між Банковою і парламентом.

Паралельно з конституційною кризою на повну розвивається інша — коронавірус уражує дедалі більше українців. Тож депутати чекали відповідей від міністра охорони здоров’я М. Степанова. «Ми дійшли точки неповернення і близькі до катастрофи», — у цих словах посадовця сумніватися не доводиться. Нас накрила друга хвиля, і пройти її легко не вдасться. Хоча наступна теза, навколо якої він і вибудував свій виступ, уже дає простір для дискусій.

На думку М. Степанова, у стрімкому поширенні вірусу винні насамперед громадяни, котрі стали масово ігнорувати правила. Ну і, звісно, попередники, що 29 років руйнували медичну систему, і лише уряд на чолі з Д. Шмигалем та міністерство на чолі з М. Степановим змогли і лабораторні центри створити, і кількість ліжко-місць збільшити, яких, утім, скоро не вистачатиме.

Наостанок міністр закликав українців дотримуватися правил і посилено берегтися. Що загалом є дуже слушною порадою: коронавірус спромігся зламати медичні системи в найбагатших і найрозвиненіших країнах світу, а в нас, як іронічно зауважив М. Степанов, «не Австрія», тож порятунок потопаючих — як завжди, справа їхніх рук.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове