Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Надію на життя закатують у дороги

Олена КОЩЕНКО.

61,55 мільйона — така сума була передбачена нинішнього року на програму МОЗ для вдосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань. Проте співвітчизники цієї діагностики не отримають, бо державні кошти, виділені на неї, одержить «Укравтодор». Лише уявіть: гроші спрямували на «покращання стану доріг загального користування у Львівській області». Про це йдеться у розпорядженні Кабінету Міністрів №1276-р від 21 жовтня, яке підписав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Велике будівництво» за рахунок медреформи

ВСЬОГО у цій бюджетній програмі перерозподілено 104,75 млн гривень, тобто Державне агентство автомобільних доріг України на ремонт шляхів загального користування Львівщини отримає 60% цієї суми. Ще 33,2 мільйона гривень пішло Міністерству освіти і науки. Зокрема, адресно: на реставрацію головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка та староакадемічного корпусу ансамблю Братського монастиря на вулиці Григорія Сковороди, 2, що у Подільському районі Києва, а також на створення Міжнародного центру підготовки пілотів на базі НАУ. А ще 10 мільйонів онкогрошей передали Міненерго на реалізацію державного інвестиційного проєкту «Новокостянтинівська шахта. Розвиток виробничих потужностей»…

Окрім цього, уряд узаконив перерозподіл загального бюджету, наданого «Укравтодору». З 70 мільйонів гривень, виділених на будівництво траси М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ, 65,77 мільйона піде на осучаснення сполучення Київ — Суми — Харків (у межах Чернігівської та Сумської областей), а 4,22 млн — також на поліпшення дорожньої мережі все тієї ж Львівської області.

А ще 17 вересня Верховна Рада ухвалила ініційований урядом законопроєкт №3991, 1 жовтня Президент уже підписав цей документ, який, зокрема, передбачає перенаправлення 2,2 мільярда гривень субсидій на все той же ремонт доріг…

Створюється враження, що дороги Львівщини, сказати б, наче медом намазані для уряду Шмигаля. Ну так уже він на них розщедрюється з держскарбниці. З чого б це? Може, тому, що наш Прем’єр сам родом із Львівщини, тривалий час там працював і обіймав керівні посади в облдержадміністрації, тож просто найбільше вболіває за земляків та гідну транспортну інфраструктуру в регіоні? Але якщо дивитись зовсім «у корінь», як це зробили журналісти інтернет-порталу «Наші гроші», то стає зрозуміло, чому добрих дві третини всіх дорожніх підрядів Служби автомобільних доріг у Львівській області поточного року в сумі від 100 млн гривень отримали три підприємства — ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «Техно-Буд-Центр» — компанії-засновниці Національної асоціації дорожників України. До травня нинішнього року керівником останньої був Тарас Сиротинський, який нині є радником Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Банальний перерозподіл коштів?

НАЗВАНЕ урядове розпорядження вже набуло неабиякого суспільного резонансу. Більшість людей ним обурюються, не вельми добираючи слів на адресу уряду. На сайті Президента зареєстровано петицію з вимогою скасувати скандальну директиву і повернути кошти онкохворим. Адже йдеться про чи не найболючішу проблему здоров’я нації.

Так, за даними Інституту раку, онкологічна захворюваність у нашій країні стабільно зростає і вже набула загрозливих масштабів, найбільших у Європі. Злоякісні новоутворення у нас уражують кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку. За прогнозом фахівців, до кінця цього року кількість лише вперше виявлених ракових недуг в Україні перевищить рекордну позначку 200 тисяч. І не в останню чергу через те, що відповідна діагностика на ранніх стадіях населенню малодоступна, бо не по кишені. Здебільшого українці занадто пізно приходять до лікаря. Щороку від злоякісних утворень помирають 90 тисяч співвітчизників, із них 38% — працездатного віку.

Але що ж кажуть можновладці? «Нагорі» заспокоюють і годують обіцянками. Мовляв, нікуди та національна програма з удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань від нас не дінеться, просто буде реалізована наступного року. Їх «не так зрозуміли», це звичайний перерозподіл бюджетних коштів. Так, народний депутат із фракції «Слуга народу» заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олександр Трухін заявив: «У 2020 році на реалізацію програми Міністерства охорони здоров’я по удосконаленню молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань, зокрема будівництво онкоцентру, було передбачено 116 млн гривень. Проте протягом дев’яти місяців ці кошти так і не були використані. Зокрема, не була розроблена відповідна проєктно-кошторисна документація, не проведені тендери та не обрані підрядники, які реалізуватимуть проєкт. Тому у вересні Міжвідомча комісія з питань державних інвестиційних проєктів на своєму засіданні вирішила залишити на проєкт МОЗ 1,3 млн гривень — для проведення першочергових робіт, а решту коштів перерозподілити на більш нагальні програми».

Чи виправдовує «слуг народу» той факт, що кошти, призначені на вчасну діагностику онко­захворювань, не встигають освоїти? Аж ніяк. Бо ті з високопосадовців, хто мав цим займатися, повинні були суворо за це відповісти — із тріском повилітати зі своїх теплих державних крісел. Проте влада досі про це мовчить і з огляду на критичність проблеми для українського суспільства навіть не б’є на сполох.

Тест на людяність

ТАКЕ ось збочене «упровадження» медреформи в країні стало своєрідним тестом не тільки на професіоналізм, а й на людяність персон, наділених сьогодні великими повноваженнями. Як, до речі, і витрачання «протиепідемічних» коштів.

В Україні на початку квітня було створено Фонд для боротьби з коронавірусом обсягом майже 66 мільярдів гривень. Станом на цей час із нього, за даними Держказначейства, лише 19 мільярдів спрямували безпосередньо в медичну галузь. При цьому не було закуплено жодного (!) апарата штучної вентиляції легень. Також нині по всій Україні в лікарнях гострий дефіцит кисню для порятунку хворих із вірусними пневмоніями — і ця проблема не розв’язана. Бракує тестів, гарантованих пацієнтам державою як безоплатні (а приватні лабораторії нерідко спекулюють цінами на свої послуги), не все гаразд із захистом лікарів, які працюють на коронавірусній «передовій»…

Народу кажуть — немає грошей. А тим часом левову частку коштів зі стратегічного для порятунку нації фонду з протидії COVID-19 уже встигли «перерозподілити» на «більш нагальні програми». Так, «Укравтодору» на «Велике будівництво» перепало 35,5 мільярда. Це в дев’ять разів більше, ніж безпосереднє забезпечення лікарень.

Мало того, нещодавно з ковідного фонду Кабмін своєю постановою виділив МВС додаткові 2 мільярди для працівників Нацполіції, задіяних у боротьбі з новітнім нашестям. Усього з фонду це відомство одержало понад 4,5 мільярда!

«Мабуть, на коронавірус найбільше хворіють у відомстві Авакова… Цікаво, а чи задоволені будуть поліцейські, коли їх (з підвищеними коштом коронавірусного народного фонду виплатами) не буде кому і за що лікувати у разі захворювання на COVID?». «Грошей на доплати лікарям, кажуть, катма. Тестів не вистачає, люди в чергах стоять на безкоштовні тижнями, й тижнями очікують результату, а вони гроші розтринькують. Курва ж вашу владу! Пробачте на слові!». Відгуки такого роду залишають користувачі соціальних мереж.

Який «нетямущий» народ! Сказано ж: нема грошей. Так або приблизно так коментують народні настрої можновладці. І… далі роблять свою справу.

Варто нагадати, що днями уряд скасував обмеження на високі зарплати топменеджерам держпідприємств. Якщо раніше місячна винагорода і заробітна плата керівникам та членам наглядових рад підприємств державного сектору визначалась у розмірі, що не перевищував «якихось там» 10 розмірів мінімальної зарплати, то нині повернуто порядок, коли «розмір винагороди визначається у кратності до середньомісячної оплати в залежності від групи підприємства та виду його економічної діяльності». Хіба що «місячний розмір заробітної плати керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки, що визначається в контракті, не повинен перевищувати 1,25 млн грн».

Словом, усе, що треба затямити українському люду: в країні катма грошей на ранню діагностику онкозахворювань та на ефективну боротьбу з коронавірусною інфекцією. Ці цільові кошти закатають у дороги. А допомагати владі втілювати «Велике будівництво» будуть насамперед чиновники із захмарними зарплатами. Оце й усе, що народові належить знати про медичну Зе-реформу. Зокрема, й про Національну програму «Удосконалення молекулярно-генетичної діагностики онкологічних захворювань в Україні» з нікчемним бюджетом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Диверсія на замовлення ворога
Читати
Заробітчани не здаються
Читати
Готують обмеження
Читати
Здобувають освіту в Україні
Читати
Iменуватися на свій вибір
Читати
Держслужба — зі знанням державної мови
Читати
На боці правди
Читати
Дистанційне навчання — відповідно до ситуації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове