Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чи є однакові відбитки пальців?

Якщо ви глянете на подушечки своїх пальців, то побачите сітку з малесеньких химерно вигнутих боріздочок. Це папілярні лінії, які містять рецептори відчуття нашої шкіри. Кожна людина має унікальний їхній малюнок. До сьогодні не зустрічалося жодного випадку, коли відбитки пальців були б однакові.

…У 1857 році англієць Вільям Джеймс Гершель переїхав до Індії на роботу у британській адміністрації округу Хуглі. Він видавав платню індійським солдатам, а ті за давньою тради­цією замість підпису залишали відбиток пальця. Гершель звернув увагу, що відбитки не повторюються, і почав їх вивчати. Згодом його теорія зацікавила уряд Великої Британії. Останній призначив комісію, яка повинна була віднайти можливості використання відбитків у розпізнаванні злочинців. Так у світі з’явилася дактилоскопічна наука.

Дактилоскопія як наука вказує, що відбитки пальців виникають у людини ще в лоні матері, у віці 18 тижнів після зачаття. Вони залишаються незмінними протягом усього життя, тоді як інші лінії на долонях постійно змінюються. Тож як би людина не намагалася змінити папілярні лінії, їй це не вдасться (відомо безліч випадків, у тому числі й пересаджування шкіри на пальцях, проте малюнок на пальцях завжди відновлювався). Навіть у однояйцевих близнят, які мають однакову структуру ДНК, відбитки пальців завжди відрізняються. Хіба що в людей певних професій через їхню специфіку лінії можуть дещо стертися.

При цьому відбитки пальців правої і лівої рук не є дзеркальними. Вони і близько не схожі між собою. Генетики з’ясували, що мутація в гені SMARCAD1 може призвести до адерматогліфії. Це генетичне порушення, за якого в людини на подушечках пальців відсутні лінії, й, відповідно, відбиток буде однорідний. У світі задокументовано всього чотири сім’ї, в яких в одного з батьків і дітей виявлено такий дефект.

До речі, слід від стопи також може залишити унікальний відбиток папілярного візерунка. Так само унікальним є й відбиток язика, а в котів і собак — носа.

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки нижче.

 

Загадки

Хоч має вухо, а не чує.

* * *

Яким ключем не можна відімкнути замок?

* * *

Що воно таке: коло носа завжди в’ється, а в руки ніколи не дається?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове