Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Рядки з листів

Щемливі спогади

З ВИСОТИ прожитих літ усе частіше лину думкою в рідне село мого дитинства. Болючими спогадами повниться 1951-й. Рік переселення. Про страшний задум радянського тоталітарного режиму, який змусив полишити обжиті домівки і вирушити в далеку невідому дорогу, ніхто з моїх односельців не здогадувався. Працелюбні селяни навесні вийшли засівати поле, а як тільки обсіялися, прийшов наказ про переселення.

Перші роки на чужині було неймовірно тяжко. З часом, певна річ, люди власною працею зуміли поліпшити свій добробут, але, на жаль, ті спогади ятрять душу. Щороку меншає свідків переселення. Вже ті, що були дітьми за трагічної історії, постаріли, але доки нам судилося жити, пам’ятатимемо рідний край, де в гори здіймаються віти смерек, де дзюркочуть гірські потічки, де вимовили перше слово. Шанобливо вклоняємося світлим місцям батьківських хат.

Марія РАЙХЕЛЬ.

смт Криве Озеро Миколаївської області.

 

23 лютого 1943-го нацисти у Срібнянській школі, що на Чернігівщині, спалили 753 людини. Нам, двом малолітнім дітям із мамою, яка була вагітна братиками, дивом удалося врятуватися. Через ліс ми дісталися сусіднього села, переночували у маминої знайомої і на світанку рушили далі — до діда Данила, який до війни працював із нашим батьком у бригаді теслярів. У нього ми пожили тиждень. Затим мама відвела мене у село Калюжинці до далеких родичів, а дворічну сестричку Ліду — до одинадцятирічної небоги Марійки, якою опікувалася після смерті своєї сестри та її чоловіка голодного 1933-го. А сама ховалась по хлівах і горищах, поки стало безпечно у нашому селі. Коли ми всі повернулись до рідної хати, то застали самі лиш голі стіни — поліцаї все до нитки винесли. Виживали як могли. Я носила воду косарям і в’язальницям, щоб заробити на обід, яким годували працівників у полі. Збирали також гнилу картоплю, яку змивали, а тоді пекли коржі. Було-було, всього й не опишеш.

Дякувати Богу, повернувся з війни батько. Я вивчилась на агронома, пішла працювати. Маю стаж 39 із половиною років і заробила, як дитя війни, аж 2284 гривні пенсії, на яку не живу, а виживаю.

Ганна КАПИЧУЛА.

смт Михайло-Коцюбинське

Чернігівського району

Чернігівської області.

 

Після визволення Києва від фашистських загарбників ми з двоюрідною сестрою Аллою Рубцовою вступили до будівельного технікуму залізничного транспорту. Ходили через усеньке місто пішки. На мені — замале стареньке пальто і 41-го розміру спортивні бутси старшого брата, який загинув на фінській війні. Крім занять, ми ще й працювали на торфорозробках, заготовляли дрова, збирали овочі в місцевому радгоспі «Совки» і в Уманському колгоспі. Так минув рік. Ми з Аллою вирішили залишити технікум і повернутися до школи. У 36-ту нас із радістю прийняли, адже в атестатах мали самі лише «п’ятірки».

На першому поверсі школи розміщувався лазарет для поранених бійців. Учениця 8-го класу Валя Зимня готувала для них концерти і сценки з вистав. Я долучилась до її ініціативи: грала на гітарі й співала. Ми з Валею багато тоді їздили по госпіталях Києва, щоб порадувати поранених віршами і піснями. Валентина Іванівна Зимня стала професором, викладала у театральному інституті, удостоїлась звання народної артистки України. Я, будучи вже студенткою факультету романо-германської філології Київського університету ім. Т. Шевченка, допомагала відбудовувати напівзруйновані будівлі столиці України. У свої 94 роки частенько згадую молодість, яка припала на тяжкі післявоєнні роки.

Лідія МОЖАЄВА,

ветеран трудового фронту.

м. Київ.

 

У 17 років я вже працювала в Городницькій МТС (нині Новоград-Волинський район Житомирщини). Директором станції був фронтовик Микита Лукич Гудзенко — справжній хазяїн і порядна людина. Ми, молоді трактористи, розкорчовували і розорювали тоді земельні ділянки. А нині село, в якому я жила і працювала, заросло бур’янами.

Батько 1945-го пропав безвісти, і нас, п’ятеро дітей, залишилося сиротами. Мамі було дуже важко поставити всіх нас на ноги. Ми мусили рано подорослішати й піти працювати. Не від солодкого життя я сіла за кермо трактора й опанувала нежіночу професію. Душа болить, як починаю згадувати...

Надія ОЛІЙНИК.

м. Бердичів Житомирської області.

 

Версія для друку          До списку статтей

Родичі бійців, озвіться

Віктор КАЛУСЬКИЙ.

НА території Виборзького району Ленінградської області на острові Кльост (фінська назва Сюрья-саарі) виявлено не відоме раніше поховання учасників радянсько-фінської війни 1939-1940 років. У знайденій могилі, зокрема, й шестеро подолян. Пошуківці мають надію, що оприлюднення списку загиблих допоможе рідним дізнатися про місце останнього спочинку їхніх батька, діда, прадіда. Треба також зазначити, що в наданому архівному списку вказані місця народження військовослужбовців відповідно до тодішнього адміністративно-територіального поділу:

Гуцалюк Григорій Карпович, Вінницька область, Брацлавський район, с. Паланка, дата загибелі — 12.03.1940 р., дата народження — 1918 р.

Коваль Павло Родіонович, Вінницька область, Шпиківський район, с. Велика Улига, відокремлений командир, дата загибелі — 12.03.1940 р., дата народження 1917 р.

Кривоносов Тимофій Карпович, Вінницька область, Немирівський район, с. Дубан, призваний Немирівським РВК, червоноармієць, дата загибелі — 12.03. 1940 р., дата народження — 1918 р.

Кученко Григорій Юхимович, Брацлавський район, с. Матуха, призваний Немирівським РВК, відокремлений командир, дата загибелі — 12.03. 1940 р., дата народження — 1918 р.

Огородник Микола Степанович, Тиврівський район, с. Уяринці, призваний Жмеринським МВК, відокремлений командир, дата загибелі — 13.03. 1940 р., дата народження — 1917 р.

Скорий Кузьма Лаврентійович, Плисківський район, призваний Плисківським РВК, червоноармієць, дата загибелі 11.03.1940 р., дата народження — 1907 р.

Також у списку полеглих є імена уродженців Київської (Дегтяренко Данило Лаврентійович, Петроченко Михайло Васильович, Поплавський Дмитро Данилович, Ухань Василь Федорович), Донецької (Безкровний Захар Афанасійович, Беленець Тихон Степанович, Бороденко Петро Миколайович, Братерський Олексій Леонтійович) та Хмельницької областей (Гончаров Андрій Андрійович зі ст. Вовковинці).

Хочеться сподіватися, що відгукнуться родичі загиблих воїнів і настане час, коли їхні рештки перепоховають в Україні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове