Архів
П’ятниця,
6 листопада 2020 року

№ 85 (19833)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Дім, у якому живуть казки

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ обласний академічний театр ляльок знаний не тільки в Україні, а й далеко за її межами — в Австрії, Болгарії, Білорусі, Польщі, Хорватії, Вірменії — скрізь, де гастролював його колектив. Одним із найголовніших скарбів театру є його вистави. Їх у репертуарі понад 80, для дітей і дорослих. Одна з найстаріших, яка ось уже 47 років живе на сцені, — «Гусеня» (на фото). І нових постановок народжується щороку з півдесятка. Всі різноманітні, за творами літературних творів і казок. Нещодавно театр удостоївся найвищої нагороди на міжнародному фестивалі за виставу «Спогад», створену за творами Тараса Шевченка. А також започаткував власний фестиваль — «Дивень», на якому не тільки силами акторської майстерності міряються, а й організовують майстер-класи від світових метрів.

Підготували актори й особливу постановку з нагоди святкування свого піввікового ювілею. Сценічний калейдоскоп вималював сюжети про Тристана та Ізольду, Кая і Герду, любов до трьох апельсинів. Казки і легенди світу зійшлися на одній сцені, ожили історії з театрального репертуару. Особливо проникливо обіграно вірш Лесі Українки «Тішся, дитино, поки ще маленька». Ці слова є головним кредо мистецького осередку, який робить пору дитинства ще яскравішою.

До юних глядачів тут особлива увага. Для них розроблено спеціальний репертуар, облаштовано стільці зі спеціальним підвищенням. Перед початком дійства малеча має змогу відвідати зимовий сад із тропічними рослинами, живий куточок із птахами та черепахами, розважитися на ляльковому майданчику з атракціонами. Тобто ще до спектаклю збагатитися позитивними емоціями.

Понад 30 років головним режисером театру є заслужений діяч мистецтв України Сергій Брижань. Саме він зробив постановку більшості вистав із діючого репертуару.

Ну і, звичайно, який театр без акторів? Це двадцятеро людей у затінку ляльки, без яких казка на сцені не оживе. Голосами своїх героїв вони відразу приковують увагу юних театралів до сцени. Емоційно налаштовують маленьких глядачів, які разом із ними сміються, переживають, а наприкінці вистави бучно аплодують.

Не відбулося б сценічного дива й без інших творчих працівників — художників, звукорежисерів, художників зі світла тощо. А сам дім, у якому живуть казки, завдячує сучасним виглядом і забезпеченням своєму директорові заслуженому працівникові культури України Аллі Пундік, яка зуміла привернути увагу влади до проблем мистецького закладу. Завдяки її старанням театр ляльок дістав належне фінансування, в ньому відбулася низка ремонтних робіт, оновлено також театральну техніку, транспорт. За це їй щиро вдячні малеча та батьки.

Версія для друку          До списку статтей

Родичі бійців, озвіться

Віктор КАЛУСЬКИЙ.

НА території Виборзького району Ленінградської області на острові Кльост (фінська назва Сюрья-саарі) виявлено не відоме раніше поховання учасників радянсько-фінської війни 1939-1940 років. У знайденій могилі, зокрема, й шестеро подолян. Пошуківці мають надію, що оприлюднення списку загиблих допоможе рідним дізнатися про місце останнього спочинку їхніх батька, діда, прадіда. Треба також зазначити, що в наданому архівному списку вказані місця народження військовослужбовців відповідно до тодішнього адміністративно-територіального поділу:

Гуцалюк Григорій Карпович, Вінницька область, Брацлавський район, с. Паланка, дата загибелі — 12.03.1940 р., дата народження — 1918 р.

Коваль Павло Родіонович, Вінницька область, Шпиківський район, с. Велика Улига, відокремлений командир, дата загибелі — 12.03.1940 р., дата народження 1917 р.

Кривоносов Тимофій Карпович, Вінницька область, Немирівський район, с. Дубан, призваний Немирівським РВК, червоноармієць, дата загибелі — 12.03. 1940 р., дата народження — 1918 р.

Кученко Григорій Юхимович, Брацлавський район, с. Матуха, призваний Немирівським РВК, відокремлений командир, дата загибелі — 12.03. 1940 р., дата народження — 1918 р.

Огородник Микола Степанович, Тиврівський район, с. Уяринці, призваний Жмеринським МВК, відокремлений командир, дата загибелі — 13.03. 1940 р., дата народження — 1917 р.

Скорий Кузьма Лаврентійович, Плисківський район, призваний Плисківським РВК, червоноармієць, дата загибелі 11.03.1940 р., дата народження — 1907 р.

Також у списку полеглих є імена уродженців Київської (Дегтяренко Данило Лаврентійович, Петроченко Михайло Васильович, Поплавський Дмитро Данилович, Ухань Василь Федорович), Донецької (Безкровний Захар Афанасійович, Беленець Тихон Степанович, Бороденко Петро Миколайович, Братерський Олексій Леонтійович) та Хмельницької областей (Гончаров Андрій Андрійович зі ст. Вовковинці).

Хочеться сподіватися, що відгукнуться родичі загиблих воїнів і настане час, коли їхні рештки перепоховають в Україні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове