Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Рівненщина

Просто зачепивсь за гострий предмет

Галина ВЕРНИГОРА.

РІВЕНЬ профілактичних щеплень у краю вкрай низький. Хоча вакцин на планові щеплення у поліклініках вдосталь і вони є безкоштовними, запевнив завідувач епідвідділу обласного лабораторного центру Віктор Мороз. Зокрема, він навів такі дані щодо дітей. На середину жовтня план із вакцинації проти поліомієліту виконано на 36,8%, АКДП (кашлюк, правець, дифтерія) — на 49,8, гепатиту — на 42, кору, паротиту (свинки), краснухи — на 48,8%. Тим часом ситуація з профілактичним щепленням дорослих, які перебувають у групі ризику, ще гірша. Дифтерія, правець — щеплення виконані на 33,8%. Фахівець нагадав історію, яка трапилася нещодавно у Костопільському районі: «Чоловік, звично займаючись господарськими справами, зачепився за якийсь гострий предмет, і в нього розвинувся правець. А щеплення не мав. На жаль, помер. Хоча існує профілактичний захист проти правця, яким багато хто зневажає».

Енергоблок став на ремонт

ІЗ ДНЯ пуску наймолодшого атомного енергоблоку України — Рівненського №4 — минуло вже 16 років. Він стабільно виробляє третину всієї екологічно-чистої електроенергії Рівненської АЕС, яку споживають на заході та у центрі країни. Проте нині гігант зупинено на планово-попереджувальний ремонт: перевантажується паливо, модернізуються системи безпеки, осучаснюється обладнання тощо. Згідно з планом, роботи триватимуть понад чотири місяці, інформує сайт Рівненської атомної електростанції. А знову виробляти енергію він має почати у лютому.

Зарплати у дзеркалі статистики

СЕРЕДНЯ заробітна плата штатного працівника у регіоні становить 9887 гривень. При цьому найбільш оплачуваними вони є у таких сферах: обов’язкового соціального страхування (13 820 грн), промисловості (13 730), фінансової і страхової діяльності (13 229 грн). Серед промислових видів діяльності лідирують працівники підприємств із постачання електроенергії та газу (22 516 грн), виробництва хімічних речовин і хімічної продукції (14 259 грн).

Заробітна плата у соціальній сфері (йдеться про освітян, медиків і культпрацівників) значно скромніша: від 6926 до 7821 грн

Найнижча платня зафіксована у працівників тимчасового розміщування й організації харчування (4260 грн), а також поштової та кур’єрської служб (5414 грн).

Нова спортивна арена

БУКВАЛЬНО нещодавно у місті Сарни було офіційно відкрито спортивний комплекс «Сарни арена». І ось він уже прийняв перші змагання — на кубок району з волейболу.

«Нарешті це сталося!» — так відреагували на подію місцеві користувачі соціальних мереж. Ще б пак, адже цей спорткомплекс — класичний довгобуд, який аж дев’ять років муляв око краянам. До його спорудження взялися ще 2011-го. Проте через труднощі з фінансуванням масштабне будівництво розгорнули в 2016-му, а завершили тільки тепер. «Сарни арена» оснащена новітніми тренажерами, має гімнастичний, атлетичний та ігрові зали, душові, роздягальні, масажні кабінети і глядацьку трибуну на 760 місць. Загальна площа спорткомплексу, який, до речі, адаптований для занять спортом людей із інвалідністю, — 4 тисячі кв. м. На його спорудження витрачено майже 90 млн грн.

Бурштинокопачі-нищителі

УНАСЛІДОК неконтрольованого видобутку бурштину на Рівненщині копачі буквально переорали і перетрощили ліси, висмоктуючи помпами з надр сонячний камінь. На тих ділянках зяють проваллями так звані місячні пейзажі. За припущенням екологів, аби відновити тут популяцію і біорізноманіття, знадобляться десятиліття, а то й століття. І якщо деякі ліси можливо врятувати, це потрібно робити вже сьогодні.

На найпроблемніших таких ділянках Поліського краю потроху розгортаються відновлювальні роботи. До участі в екологічному проєкті долучилися місцеві підприємці, працівники сільгоспів і школярі. Аби врятувати місцевість, небайдужі спершу вирівнюють понівечену землю, а потім засаджують її новими деревцями — соснами. Загалом уже висадили понад 15 тисяч рослин.

Iще й чорні лісоруби

ПОЛІСЬКІ ліси ще й безконтрольно вирубують. Протягом минулого року ці темпи у краї пришвидшилися у 2,5 разу. Так, за даними супутникового моніторингу, починаючи з серпня 2019-го до серпня 2020 року в області вирубали 5395 га лісу проти 2101 га роком раніше. Дослідники кажуть: якщо процес не уповільнити, то за наступні 30 років може бути знищено 1,6 млн га лісу. Це вся площа лісів у регіоні!

За цієї ситуації не допоможе навіть висаджування дерев. Водночас вирубування дерев та іншої рослинності може призвести до важких екологічних проблем. Такими є опустелювання, ерозія, зменшення родючості ґрунту, повені та вимирання популяцій диких тварин (зокрема, внесених до Червоної книги).

Поїли грибів, і стало зле

РОЗПОЧАВСЯ грибний сезон. В області вже зареєстровані перші жертви «тихого полювання». Краяни потрапили у реанімацію після того, як отруїлися дикорослими власноруч зібраними грибами. Так, у Вараському районі чоловік назбирав у лісі рижиків, які засолив без термічної кулінарної обробки. А двоє жінок із Радивилова (мама з дочкою), що у Дубенському районі, так само посмакували смаженими зонтиками та сироїжками.

Держпродспоживслужба вкотре застерігає: в Україні зустрічається 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них — особливо небезпечні для життя людини.

Вісім синів та 11 дочок

СЕЛО Глинне Рокитнівського району зажило слави на всю Україну. За кількості населення три з половиною тисячі осіб тут понад півтисячі багатодітних сімей. Причому маються на увазі родини не з трьома і навіть не з п’ятьма дітьми, а значно більшим їх числом. Так, Світлана і Петро Ковалевичі мають 19 дітей: вісім синів і 11 дочок. Діждались уже й 14 онуків. Живуть скромно. Допомоги від держави сім’ї не вистачає, тому привчили дітей до роботи ще змалку. Старші доглядають за молодшими, а дочки допомагають мамі по господарству.

Світлані зараз 45, і лише нещодавно вона народила 19-ту дитину. Щодо перспективи появи 20-ї, то тут відповідь одна: «Як Бог дасть, будемо вдячні долі». Самі батьки також із багатодітних родин: у Петровій було 15 дітей, а в Світланиній — восьмеро.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими готові
Читати
Приватизація невпинна
Читати
Народжувати — безкоштовно
Читати
Добуватимуть наше золото
Читати
Процес визнання триває
Читати
Епідемія загрозлива
Читати
Допомагає міжнародна спільнота
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове