Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Резонанс

Вибір знову великий — виборців малувато...

НА ХЕРСОНЩИНІ, у прикордонній із окупованим Кримом області, люди більше переймаються не «святами демократії», а тим, «коли закінчиться цей клятий карантин», чи «піде чи ні Путін війною на Каховський канал», що буде з гривнею, чи вдасться до дощів зібрати всю городину і виноград…

На виборчі дільниці в основному йшли ті, кому взагалі ходити дедалі важче. Люди ж середнього віку — за охотою. Таких теж виявилося небагато.

За числом бажаючих своїми голосами «за» зміцнити владу на місцях старими-новими і взагалі новими «державотворцями» проблемна область опинилась аж на 23-му місці в Україні! Такої втрати інтересу до виборчого процесу не спостерігалося за всю історію степового краю!

Виборці як у селах, так і в містах цього разу не стали сліпо міняти коней на переправі. У Бериславі, Новій Каховці, Таврійську очільники міських рад залишаться незмінними. Керівник Новокаховської міської ради Володимир Коваленко дістав підтримку близько 60% виборців громади. Олександр Шаповалов — попередній очільник Бериславської ОТГ і кандидат від партії «Нам тут жити» — також виборов підтримку виборців та залишається керувати містом на наступну каденцію. Явка виборців на місцевих виборах у Таврійську, Плодовому та в населених пунктах, які приєдналися до Таврійської ОТГ, становила 28,2%. Там також громадяни не змінили своїх поглядів і підтримали чинного мера — Миколу Різака.

Зберіг за собою крісло Музиківської ОТГ Олександр Лейбзон, котрий нещодавно відзначив 75-річчя (!). За довгожителя у сільській владі віддали голоси приблизно 70% жителів громади.

Із тріском провалилися рожеві плани на вибори всюдисущих «слуг народу» — народ по халявах пізнав, що вони за птиці і якого польоту…

Клим ЖУРАВЕЛЬ.

 

ЯВКА в Запоріжжі наприкінці голосування дорівнювала 30 відсоткам, а в області вважається найнижчою за останніх 10 років — 33,9 відсотка. Можна було б списати такі показники на ковід, але населення не стільки злякалось інфікування, скільки тотально зневірилось у владі.

Вибори видались щедрими на порушення. Навіть курйозні. Наприклад, комісію однієї з дільниць збадьорив набагато сильніше від міцної ранкової кави дідусь, який у свій досить поважний вік — за 80 — спромігся поцупити просто зі столу стос бюлетенів, аж 38 штук! І 16 із них встиг зіпсувати в кабінці для таємного голосування.

Серед порушень фіксувалися типові: спроби підкупу виборців, голосування за підробними документами, навмисне псування бюлетенів, коли їх просто прилюдно нищили, безпідставні заяви про перереєстрацію місця проживання, хоча виборці й не думали його змінювати. На двох виборчих дільницях у передмісті обласного центру — у Балабинській і Широківській об’єднаних територіальних громадах — сталися бійки.

Вибір зроблено, і для переважної більшості людей життя «до» і «після» не відрізнятиметься жодним чином. Хіба що, вочевидь, іще більшою зневірою і навіть цинічним ставленням до виборів. А чи звичайною байдужістю до суспільних процесів. Спадає на думку зухвала крадіжка урни для голосування 17-річним місцевим юнаком з Кам’янсько-Дніпровського району, яку він скоїв за тиждень до виборів. Коли правоохоронці з’явилися на його подвір’ї, хлопець одразу зізнавсь у скоєному, не приховував і того, що цей скляний інкубатор йому знадобився… для розведення равликів.

Ганна КЛІКОВКА.

 

ВСЕ ПІД час волевиявлення було очікуваним. Коли низька явка тих, хто голосує, то найвищі шанси перемогти — у влади або тих, хто ближчий біля владного корита. Отож не дивно, що у Харкові в першому ж турі переможцем за мерське крісло став мер Геннадій Кернес, який зараз лікується в німецькій клініці Шаріте. «Сільські вісті» нещодавно писали, що коли навіть мумію Кернеса виставлять на виборах, то вона переможе. Справді, вона перемогла, набравши за підсумками першого туру майже 60 відсотків голосів тих, хто прийшов на дільниці.

Харків’яни вкотре обрали зіпсовану цукерку в розмальованій обгортці. Зіпсована цукерка — це коли з майже всіх місцевих телеканалів лунає, що Кернес збудував фонтани з мавпами, розбудував індустрію розваг у міському парку. А коли розгорнеш, то побачиш, у якому жахливому стані лікарняні заклади та багато інших комунальних. Що в школах 21 століття немає навіть Інтернету з підключенням комп’ютерів учителів… Отож якщо купили цю гидку цукерку своїми голосами, то їстимемо — нехай нам усім повилазить. Тішить те, що представники ЄС — на четвертому місці, перед якими «слуги народу». Іншого й бути не могло, якщо на всіх телеканалах удень і вночі показували величезні успіхи Кернеса, тобто загортали вбиту комунальну сферу, стан лікарень, освіти, медицини в красиву обгортку. Нічого дивного в цьому нема: верховна влада робить подібним чином.

Надалі все залежатиме від законів, які до виборів так і не спромоглась ухвалити Верховна Рада, від змін до Конституції. В цьому ділі позначатиметься політична складова. Не прийнято закони про районні ради, про місцеві адміністрації, зміни до бюджетного і податкового кодексів у зв’язку з можливим перерозподілом повноважень, скажімо, хто управлятиме вторинним рівнем медицини і фінансуватиме його, як передбачатимуться гроші на повноваження держави, не фінансовані сьогодні державою пільги: перевезення, державні програми «інсулін і онкологія»...

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

 

На фото Віктора Слиша: ось так забезпечували голосування за місцем проживання у селищі Південне Харківської області.

 

ЗА ПОКАЗНИКОМ явки виборців Вінниччина — четверта в Україні після Тернопільщини, Львівщини та Закарпаття.

У день голосування надійшло 143 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Найзухваліший та резонансний випадок мав місце в Тульчині. Приблизно о четвертій годині ночі 26 жовтня до членів дільничної комісії, які виходили з приміщення після підрахунку голосів виборців, під’їхав легковик. З нього вибігли двоє чоловіків та почали звинувачувати відповідальних осіб у фальсифікаціях. Після цього зловмисники намагалися відібрати бюлетені та виборчу документацію.

Поліцейський, який здійснював охорону та супровід членів комісії, застосував табельну зброю, зробивши постріл угору, і викликав підмогу. Нападників затримали. Ними виявилися 25- та 29-річні жителі приміського села Нестерварка. У момент вчинення правопорушення вони перебували в стані алкогольного сп’яніння. За даним фактом проводиться кримінальне розслідування.

Всі інші зареєстровані в області випадки порушення виборчого законодавства суттєво не позначились на результатах волевиявлення виборців.

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими готові
Читати
Приватизація невпинна
Читати
Народжувати — безкоштовно
Читати
Добуватимуть наше золото
Читати
Процес визнання триває
Читати
Епідемія загрозлива
Читати
Допомагає міжнародна спільнота
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове