Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Економічна панорама

Багатих аграрних країн не буває

Олена КОЩЕНКО.

ЕКСПЕРТИ застерігають: Україна звернула на шлях аграрної країни, яка повністю залежить від зовнішньої кон’юнктури. І Міжнародний валютний фонд великою мірою цьому посприяв.

Іще 2005-го у питомій вазі українського експорту продукція машинобудування становила 13,9%, а експорт аграрної сировини був на рівні 13%. Три роки після того динаміка росту експорту технологічної продукції навіть перевищувала динаміку зростання аграрної сировини. Проте вже після 2009-го Україна «підсіла» на програми співробітництва з Фондом. І в результаті слідування «дорожній карті МВФ» у нас цього року, вперше за всю історію, продаж за кордон аграрної сировини в структурі загального експорту перевищив 50% (торік був 48%), а продаж продукції машинобудування знизився до 6,8%. Тобто питома вага машинобудування скоротилась удвічі, у той час як сільськогосподарської сировини — виросла майже в чотири рази. При цьому Україна вже увійшла до трійки лідерів експорту вирощеного аграріями до ЄС.

Утім, називати нас аграрною наддержавою, як роками нахваляються українські можновладці, — обман. Бо аграрних наддержав не буває, історія не знає жодного такого прикладу. Зокрема, як показує практика, у постіндустріальних та індустріальних країнах аграрний сектор утворює не більше 5% ВВП. У нас уже сьогодні — 16,3%. Навіть у Казахстані (здавалося б, країни піднятої цілини, яка входить до знаменитого зернового пулу) аграрний сектор дає приблизно 2-3% ВВП. «На жаль, за відсутності внутрішньої промислової політики в державі ми перетворюємося на «країну кукурудзяно-соняшникових полів», — зазначив економічний експерт Олексій Кущ.

Які українські банки найприбутковіші?

ЗА ДАНИМИ НБУ, 63 із 74 вітчизняних банків задекларували річний прибуток у сумі 43,499 млрд грн, а 11 банків показали збитки в розмірі 2,520 млрд грн.

Так, рейтинг прибутковості очолив державний Приватбанк, який за рік заробив 21,191 млрд грн. На другому місці також державний Ощадбанк — 4,900 млрд грн, на третьому — банк з іноземним капіталом Райффайзен Банк Аваль — 3,338 млрд грн. Далі йдуть приватний ПУМБ — 2,289 млрд грн і банк з іноземним капіталом ОТП БАНК — 1,414 млрд грн.

Тоді як рекордний збиток зафіксовано в державному Укрексімбанку — 1,713 млрд грн.

Догнати б В’єтнам і Молдову

ЗА РІВНЕМ доходів на душу населення Україна в числі світових аутсайдерів. Так, наші громадяни за рік заробляють по 3424 долари (і це пересічна сума, бо в реальності у більшості співвітчизників фінансові справи набагато гірші). Про це йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду про стан світової економіки на час жовтня 2020 року.

Водночас середньорічний дохід естонців — 22 985 «зелених», поляків (у цій країні 1992-го ВВП на душу населення приблизно збігався з українським, але вже 2015-го став утричі вищим) — 15 303, росіян — майже 10 тисяч доларів. У Казахстані трохи менше — близько 9 тисяч, в Білорусі — 6133… Навіть у В’єтнамі та Молдові, країнах, економіка яких іще донедавна була в жахливішому стані, ніж в Україні, доходи громадян сьогодні вищі, ніж у нас. У В’єтнамі середній річний дохід становить 3491 долар, а в Молдові громадяни заробляють на тисячу доларів більше, ніж українці. Можна втішитись хіба що тим, що у доларовому еквіваленті дохід в українців вищий, ніж у таджиків, — 833, киргизів — 1147, узбеків — 1762.

У світи на заробітки

ВЖЕ ПІСЛЯ карантину до Польщі виїхала рекордна кількість українських заробітчан. Нині там лише офіційно працевлаштованих наших співвітчизників, тобто тих, хто отримав у Польській Республіці поліс соціального страхування, більш як півмільйона — 570 тисяч. Це понад дві третини від загалу іноземців, що трудяться в цій країні. До відома: на другому місці за чисельністю білоруси (46,2 тисячі), на третьому грузини (11,1 тисячі)…

Згідно з даними, лише 21,5 тисячі іноземних застрахованих заробітчан ведуть у Польщі власний бізнес (здебільшого відкривають побутові майстерні та заклади громадського харчування). Решта ж — це наймані робітники на підприємствах, фермах чи у технологічних компаніях.

Цукрове цінове піке

МАЙЖЕ в три рази повсюди в містах і селах стрімко подорожчав цукор. У точках роздрібного продажу тепер за нього правлять від 17,5 до 22,5 гривні за кілограм. Більше того, фахівці передбачають подорожчання всіх харчових продуктів, які містять цукор. Що відбувається?

Фермери нарікають: зібраний урожай солодких коренів не радує. У зв’язку з нестачею сировини третина вітчизняних цукрових заводів простоюють. До того ж поточного року значно менше було посаджено цукрових буряків, ніж минулого. На обсягу і якості врожаю позначились весняна посуха і брак опадів у першій половині літа. Далі пішли дощі, через які буряк утратив цукристість…

«Зараз ми опинились у ситуації, коли нам уже не вистачає свого цукру. І ця тенденція з роками тільки поглиблюватиметься. Україна — країна, яка історично була великим виробником цукру, — скоріш за все, стане його імпортером», — вважає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. До речі, на світовому ринку ціни також ростуть через неврожай у Франції та Німеччині. Недорід і в інших європейських країнах.

А ваучер на освіту видасть держава

У ЖОВТНІ набрав чинності наказ №1716 Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, яким затверджено новий Перелік професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер. Йдеться про видачу ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці. Це гарантована державою певна сума для оплати навчання. Такі освітні векселі набувають поширення в Україні.

У новому переліку — 139 професій та спеціальностей, від бджоляра до фахівця у царині кібербезпеки. Зокрема, представлені кілька типів водіїв, машиністів та слюсарів, працівників сільського господарства тощо. З менеджменту ваучери будуть для здобуття кваліфікації «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)». А ось у сфері середньої освіти ваучер запропонують для опанування кваліфікацій «Вчитель математики», «Вчитель фізики», «Вчитель хімії», «Вчитель української мови і літератури».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими готові
Читати
Приватизація невпинна
Читати
Народжувати — безкоштовно
Читати
Добуватимуть наше золото
Читати
Процес визнання триває
Читати
Епідемія загрозлива
Читати
Допомагає міжнародна спільнота
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове