Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Вибори-2020

«Зеленій казці» кінець?

Михайло ГУБАШ.

У неділю, 25 жовтня, по всій Україні, крім Криму і кількох районів Донбасу, відбувалися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів сільських, селищних та міських рад, а також сільських, селищних голів і мерів міст.

І ХОЧА явка виборців була досить низькою — близько 37% (що майже на 10% менше показника на попередніх місцевих перегонах 2015-го), вибори визнані такими, що відбулися. Найвища явка зафіксована на Заході — на Тернопільщині (44,8%) та Львівщині (43,7%). Найнижча — у Донецькій області (31,6%), на Миколаївщині (32%), Херсонщині (32,3%) та Харківщині (32,5%). У Києві проголосувало 34,3% виборців.

Промовисто, що не встигли ще зачинитися двері всіх виборчих дільниць, як посли «Великої сімки» привітали нашу країну з проведенням виборів, назвавши їх «демократією в дії».

Тоді ж, у неділю, вітчизняна громадянська мережа «Опора» заявила, що попри деякі порушення на окремих виборчих дільницях місцеві вибори в Україні відбулися з дотриманням чинного законодавства.

Не менше уваги, ніж самим виборам, було приділено ініційованому Зеленським опитуванню, точніше, його незаконності й дуже сумнівній достовірності. Деякі політики розкритикували Главу держави за опитування в день виборів, також воно викликало обурення серед громадських діячів і широкої спільноти. Загальноукраїнське опитування проводилося на вулиці біля 55% виборчих дільниць по всій країні.

Згідно з результатами екзит-полу, проведеного Соцгрупою «Рейтинг» на 400 виборчих дільницях, на п’ять «президентських» запитань українці відповіли таким чином: 1) чи треба карати засуджених за корупцію в особливо великих масштабах довічним ув’язненням? — 81% «за»; 2) чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони? — 45% «за»; 3) чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300? — 95% «за»; 4) чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях? — 70% «за»; 5) чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності? — 78% «за».

У Центральній виборчій комісії повідомили, що офіційні результати місцевих виборів-2020 повинні бути оприлюднені до 6 листопада включно. Повторне голосування пройде 15 листопада з участю двох лідерів першого етапу. Воно відбудеться там, де жоден із кандидатів на посаду голови ОТГ (мера) міста з понад 75 тис. виборців не набрав більш як 50% голосів у першому турі.

Втім, певні висновки вже можна зробити, не чекаючи офіційного підтвердження результатів. За даними різних екзит-полів, перемогу може святкувати міський голова Харкова Геннадій Кернес. Він виборює своє крісло в першому турі, а його «Блок Кернеса — Успішний Харків!» набирає найбільше голосів. Що-правда, поки що достеменно не відомо про стан його здоров’я після хвороби.

Так само впевнену перемогу в першому турі, судячи з місцевих опитувань, здобуває мер Івано-Франківська «свободівець» Руслан Марцинків — у його активі понад 80% голосів, а його «Свобода» дістає більшість у міській раді. Понад 80% може набрати і чинний мер Чернігова Владислав Атрошенко. Ще один «свободівець» — мер Хмельницького Олександр Симчишин, за даними місцевого екзит-полу, також лідирує за підсумками першого туру. Один тур, скидається на те, буде й у Вінниці, де «врожай» з понад половиною голосів виборців збирає Сергій Моргунов від «Української стратегії Гройсмана».

Аналогічні перемоги є і в мерів менших міст. Наприклад, у Бучі, що на Київщині, чинному меру Анатолієві Федоруку (балотувався від «Слуги народу») екзит-пол прогнозує понад 60%. Утім, усі ці дані — неофіційні. Їх ще мають підтвердити результати підрахунків на дільницях і ТВК.

Результати екзит-полів, проведених на місцевих виборах в Україні, продемонстрували цілковите фіаско чинної влади. Про це сказав п’ятий президент України лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Щодо результатів, які перші оприлюднені зараз в екзит-полах. Ми не робили власного екзит-полу і тому не можемо оцінити достовірність того, що оприлюднено. Але один висновок можна вже зробити — результат є тотальна недовіра до чинної влади. Це навіть не результат, а це повне фіаско влади. Ми можемо наголосити, що абсолютна більшість українських виборців, українського народу зробила висновок про те, що «зелена казка» закінчилася. Час фейкових новин, якими дуже ретельно годували українців у 2019 році, більше не працює», — констатував Порошенко.

Втім, очільник партії «Слуга народу» перший заступник голови однойменної фракції Олександр Корнієнко не вважає, що ці місцеві вибори є провалом для партії. Він зазначив, що у програші кандидатів на посади мерів міст не можна вбачати поразку на виборах, оскільки треба враховувати, скільки депутатів від партії перемогли в областях і до міських рад.

Тож чекатимемо офіційних результатів, які й розставлять всі крапки…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До зими готові
Читати
Приватизація невпинна
Читати
Народжувати — безкоштовно
Читати
Добуватимуть наше золото
Читати
Процес визнання триває
Читати
Епідемія загрозлива
Читати
Допомагає міжнародна спільнота
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове