Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Духовка: газова чи електрична?

БЕЗ духовки кухня не кухня. Ні тобі запеченого м’яса, ні тушкованої капусти, ні булочок, ні тортиків.

А яку краще поставити — електричну чи газову? Відмінностей між ними чимало, тож спробуємо розібратися.

Економічніше використовувати газову духовку. Однак і електрична може, по суті, обходитися не так і дорого. Зазвичай користуються нею не дуже часто, двічі-тричі на тиждень. Потужність духовки — близько 3 кВт, час роботи — трохи більше години, вартість 1 кВт·год — 0,90 грн (до 100 кВт·год) і 1,68 грн (понад 100 кВт·год). Є техніка, яка потребує більше електрики.

Для газової духовки потрібне повітря, щоб вогонь міг підтримувати полум’я. Жар дає газовий пальник, який знаходиться знизу. У деяких моделях є другий пальник, угорі. Але вмикати їх одночасно не можна. Через таку систему нагріву всередині утворюється перепад температури до 40 градусів. Це дуже нерівномірно, і з випічкою можуть виникнути труднощі. Але багато що залежить від якості плити. Тому до покупки підходьте зважено, звертайте увагу лише на марки, що добре себе зарекомендували.

Електрична духовка все-таки прогрівається рівномірніше, оскільки нагрівальні елементи (тени) розташовані практично по всьому її периметру. Можна вибрати, з якого саме боку вам потрібен нагрів при приготуванні тієї чи іншої страви, а це дуже зручно.

Електрична духовка функціональніша, забезпечує рівномірний нагрів. Та й режимів у неї більше: конвекція, наприклад, — перенос тепла потоком повітря по всьому внутрішньому простору.

Зрозуміло, що з газом жарти погані, тому потрібно бути особливо уважним: придивлятись і принюхуватися. Ніхто не застрахований од витоків. Щоправда, в сучасних моделях стоїть «газ-контроль», який за найменшої несправності автоматично блокує подачу блакитного палива. Але вкрай важливо, щоб усі маніпуляції з підключенням до магістралі проводив фахівець.

Не забувайте як слід провітрювати кухню, адже під час приготування виділяються різні продукти згоряння.

Смертельно небезпечний чадний газ. Тому не слід заощаджувати на витяжці. При купівлі плити звертайте увагу на товщину дверцят — вона має бути значною.

Електричні плити теж можуть бути небезпечними. Якщо будинок зі старою проводкою, то існує ризик замикання або удару струмом. Тут не можна економити на перевірці електрики і її капітальному монтажі. Крім того, плита неодмінно повинна бути заземлена.

Щоб уберегтися від опіків, виробники придумали датчики температури. Якщо стінки нагріваються вище 90 градусів, ці пристрої блокують електроживлення. Також є функція тангенціального охолодження, тобто обдуву холодним повітрям зовнішніх стінок.

Вартість техніки залежить від її характеристик (функціональність, енергоспоживання, новизна, привабливість зовнішнього вигляду тощо) і виробника.

Принагідно зауважимо, що незважаючи на те що газові духовки складніші в експлуатації, коштують вони дорожче.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу.

Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове