Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Врятуймо стару яблуню

НАПЕВНО, у багатьох садках знайдеться стара яблуня, яка виросла заввишки 10-12 м, займає багато місця, а її плодоношення перемістилося на периферію крони. На таких деревах чимало відмираючих гілок, їх плодоношення нерегулярне, плоди дрібні, але їх чимало. Деякі садівники видаляють такі дерева, але хтось — чи то із сентиментальних почуттів (посадив батько або дід), чи з бажання й надалі смакувати яблучками до душі — хоче зберегти старожила на обійсті. Можемо порекомендувати омолоджувальну обрізку, після якої термін життя і гарного плодоношення дерева подовжується років на 20-30. Водночас неправильна обрізка загрожує загибеллю старої яблуні.

Не слід різко зменшувати розмір дерева. Така обрізка може призвести до його сильного підмерзання навіть у не дуже морозну зиму, захворювання чорним раком і навіть загибелі через три-чотири роки.

Один із способів обрізання старих яблунь полягає в тому, що через кожні два-три роки всі гілки крони вкорочують на 1-2 м одночасно. Позаяк плодоношення на старій яблуні зосереджене в основному на периферії крони, то таке утинання сильно знижує врожайність і дуже повільно зменшує розмір дерева.

Слід бути готовим до того, що для зниження висоти яблуні з 10 до 3 м знадобиться близько 7 років. При цьому весь цей час врожаї будуть незначними.

Другий метод, за яким виконується обрізка старих яблунь, полягає в тому, що на дереві, в якого протягом двох-трьох років не було приросту, вкорочують скелетні й напівскелетні гілки на три-чотирирічну деревину. В яблунь старішого віку скелетні й напівскелетні гілки вкорочують на п’яти-семирічну і навіть десятирічну деревину, а плодові гілочки — на половину і більше їхньої довжини.

За третім способом треба діяти поетапно, здійснюючи обрізку кілька років, щоразу утинаючи по одній-дві товсті неплодоносні гілки. Заздалегідь визначте, які гілки і в якій послідовності будете видаляти. З роками поступово знижують загущеність крони яблуні, ліквідують гострі розвилки, хворі й поламані гілки.

Четвертий метод поетапної омолоджувальної обрізки полягає в тому, що спершу проводиться сильна обрізка на багаторічну деревину приблизно вполовину (за обсягом) крони з південного боку яблуні. Обрізана половина крони має бути заввишки приблизно 3 м і завширшки 2 м. Другої половини крони не чіпають.

Краї зрізів зачищають гострим ножем і замазують не фарбою, а садовим варом. Товсті зрізи можна поверх замазки обернути чорною поліетиленовою плівкою, це сприятиме швидшому загоєнню ран.

У місцях зрізів зі сплячих бруньок з’явиться багато пагонів — вовчків. Потрібно залишити лише сильні на відстані 50-70 см один від одного на всій обрізаній кроні яблуні, а решту видалити, коли вони виростуть на 5-10 см. Так повторюють кілька разів, поки пагони не припинять з’являтися. На наступний рік молоді пагони, що відросли, обрізають на плодоношення.

Далі здійснюють формування обрізаної частини крони, і коли вона почне добре родити (через чотири-п’ять років), таким же чином обрізають другу половину крони яблуні.

Рано навесні ґрунт під омолодженим деревом варто щедро вдобрити, щоб у перший же рік після обрізання посприяти сильному росту пагонів.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу.

Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове