Архів
Вівторок,
27 жовтня 2020 року

№ 82 (19830)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Небажана ожина

СУЧАСНІ гібриди ожини дедалі більше завойовують популярність серед садівників. Ця культура приваблює неабиякими смаковими, дієтичними та лікувальними властивостями ягід. Висока врожайність та великі плоди — ось основні переваги ожини над малиною. Хворіє вона також менше, ніж родичка. А ось перевагою над старими сортами ожини гібридних форм є те, що вони не дають порості. Тримаються куща і не розростаються в усі боки.

Тоді як господарі, на ділянках яких ростуть старі сорти або ж здичавіла ожина, мають ще той клопіт! Пов’язано це з її здатністю швидко поширюватися в саду, даючи численну порість. Вивести ожину, якщо садівник вирішив відмовитися від вирощування цієї культури, — завдання вкрай складне.

Слід бути готовим до тривалої, системної роботи, що потребує чималих фізичних зусиль. І насамперед — не варто вірити, що можна легко позбутися порослі, вдаючись лише до часткових заходів. Запасіться терпінням, інструментом, хімічними препаратами. Аж ніяк не буде зайвою допомога молодого покоління.

Насамперед порість ретельно і дуже низько до землі скошують. Висота пеньків не має перевищувати 5 см. Затим усю площу, де пробивається і росте ожина, вкривають товстим шаром рослинних решток — шматками деревної кори, обрізками коренів, гілками, тирсою, стружкою... Чим товстішим і важчим буде укриття, тим вищою ефективність процедури. З цієї причини можна скористатися галькою як навантажувачем. Але подумайте при цьому, що гальку згодом також доведеться збирати і видаляти з саду.

Комбінований спосіб виведення ожини передбачає одночасне застосування механічного методу видалення кущів і використання нетканого матеріалу (спанбонду). Спершу ожину скошують, після чого на поверхні землі залишаються пеньки з нерівними верхівками. Їх із допомогою садових вил слід викопати з ґрунту. Вивільнену від ожини ділянку накривають спанбондом (краще брати чорний найщільніший), щоб запобігти росту молодих пагонів у тих місцях, де корінці все ж залишилися в землі.

Невеликі ожинові посадки можна вивести простим скошуванням. До недоліків цього способу належить необхідність косити порість регулярно протягом усього сезону — не рідше, ніж раз на два тижні.

Ще один досить ефективний, але затратний і трудомісткий метод виведення ожини із садка чи городу — обнесення грядок якоюсь загорожею і подальша ліквідація ожинових заростей на обгородженій території. Для огорожі можна використовувати шматки шиферу — важливо, щоб вони були цілими, без пошкоджень і тріщин. Їх потрібно вкопати в землю перпендикулярно до її поверхні, заглиблюючи не менш ніж на пів метра. Висота надземної частини огорожі має становити половину або більше висоти самих кущів ожини. Обгороджену ділянку скошують і накривають шаром нетканого матеріалу, того ж спанбонду, намагаючись розкласти його фрагменти внапуск, не залишаючи відкритих проміжків. Накриття потрібно зафіксувати уламками цегли тощо. Не знімають його довго — пів року й довше. Між іншим, це й непоганий спосіб боротьби з бур’янами, але, повторимось, матеріал має бути досить високої щільності, один із найтовщих, які є у продажу, і чорного кольору. Нещодавно «СВ» писали про призначення спанбонду залежно від товщини і кольору.

Ефективністю вирізняється і спосіб виведення ожинової порослі, пов’язаний із застосуванням препаратів гербіцидної дії. До них належать Зенкор, Прима, Торнадо, Гліфосат. Деякі виробники, якщо препарат, певна річ, оригінальний, а не підробка, запевняють, що гербіцид розкладається в ґрунті протягом двох-трьох тижнів, але чи вдаватися до хімії — вирішувати вам.

Версія для друку          До списку статтей

МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу.

Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове