Архів
П’ятниця,
16 жовтня 2020 року

№ 79 (19827)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Продала власну дитину

Олена БЕГМА.

В Україні набув розголосу скандал: жінка продала іноземцям... своє немовля, яке видала за дитину, народжену після застосування методу штучного запліднення за програмою
сурогатного материнства.

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ Київська місцева прокуратура №5, в епіцентрі цієї історії — одна із престижних столичних клінік, яка пропонує послуги у сфері репродуктивної медицини. Саме туди два роки тому звернулося бездітне подружжя з Китаю, начуване, як вони потім скажуть слідству, про добросердність і порядність українських жінок, а також помірні ціни на послуги сурогатного материнства у нашій країні. Медцентр за 25 тисяч доларів узявся здійснити потрібні медичні процедури із запліднення, ведення вагітності та пологів. Подружжя водночас уклало договір із 30-річною українкою, мешканкою Житомирщини, яка вже мала двох дітей і за винагороду 400 тисяч гривень (понад 16 тисяч доларів за тодішнім курсом) зголосилась виносити і народити немовля, біологічними батьками якого буде зазначене подружжя.

Коли жінка зголошується стати для когось сурогатною матір’ю, то вона підписує окрему обіцянку: на час дії програми не мати статевих стосунків ні з ким «на стороні». Підписати папірець сурогатна мама підписала, а от дотримуватися слова не стала…

Тим часом китайське подружжя справно оплатило всі репродуктивні процедури у клініці, а також покращені умови харчування і проживання у столичній орендованій квартирі вагітної жінки, яка, були певні, виношувала їхню біологічну дитину. А коли сурогатній матері вже прийшов час народжувати, прилетіли з Китаю в Україну, щоб мати можливість відразу ж після пологів обійняти довгоочікуване і вимріяне дитятко. Пологи пройшли вчасно і без ускладнень. Щасливі новоспечені батьки разом із виданою столичною клінікою довідкою про їхню генетичну спорідненість забрали дитину додому.

Пара викрила обман лише під час оформлення документів у КНР. Справа в тому, що за китайськими законами, щоб дитина, народжена за програмою сурогатного материнства, змогла отримати громадянство, належить обов’язково провести ДНК-експертизу на біологічну спорідненість хоча б із одним із батьків — вже у китайській лабораторії. Результати шокували: ні жінка, ні чоловік узагалі не мали генетичної спорідненості з немовлям.

Обурений чоловік узяв дитину і прилетів із нею назад до Києва. Прийшов у клініку і просто повернув немовля — як непотрібний товар у крамницю. Водночас подав заяву до поліції і долучив соціальні мережі, якими швидко рознеслася звістка про обман.

Вже з’ясувалося, що після того, як усі спроби здійснити запліднення медичними методами у клініці виявилися марними, жінка вирішила заради обіцяних грошей піти на обман — завагітніла від свого співмешканця. До речі, за договором, відразу після пологів сурогатна матір мала пройти тест на спорідненість із дитиною, проте цього не сталося. А медцентр своєю чергою, щоб не повертати грошей, таки приховав від іноземців інформацію про те, що вони не є біологічними батьками дитини. Ба більше, видав їм довідку про спорідненість, що не відповідало дійсності. Так клініка та «сурогатна» сповна отримали свої кошти.

Наразі досудове слідство триває. За шахрайство і торгівлю людьми жінці й працівникам клініки загрожує від 8 до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

А втім, закінчу цю історію на позитиві: покинуту рідною матір’ю і несправжніми китайськими батьками дитину вже всиновило інше подружжя.

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ. Цей випадок іще більше оголив давно назрілу проблему в Україні — процвітаючого у нас тіньового (надзвичайно високоприбуткового сьогодні) і непрозорого ринку послуг сурогатного материнства. Справа в тому, що в країні немає окремого закону про сурогатне материнство. Ця сфера регулюється наказом Міністерства охорони здоров’я, яке лише дає дозвіл на комерційне сурогатне материнство. При цьому права самої народженої дитини, а також сурогатної матері ніде не виписано. Також стаття 123-тя Сімейного кодексу визначає, що батьками дитини, народженої від сурогатної матері, є подружжя, оскільки «для запліднення використовувався їхній біологічний матеріал».

Нині хронічні злидні штовхають десятки тисяч співвітчизниць із малолітніми дітьми (а наявність власних дітей є обов’язковою умовою участі у програмі) в «обійми» клінік репродуктивної медицини, які заробляють на цьому шалені гроші. Нагадаємо, раніше Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба повідомляв, що в окремих регіонах України вже навіть почали з’являтися цілі села (!), де жінки заробляють на життя (читай: утримання своїх злиденних сімей) саме з допомогою сурогатного материнства. При цьому від обману не захищені не лише ті, хто замовляє такі послуги, а й самі сурогатні матері, які взагалі позбавлені належної супровідної підтримки держави.

Юристи наголошують: Україні потрібен законодавчий нормативний документ, який комплексно розв’яже це питання. Чітко пропише права всіх учасників процесу: встановить стандарти роботи центрів, які надають ці послуги, дозвіл на їхню роботу тощо. Проте чи зможемо виписати адекватне законодавство, яке врахує права та обов’язки всіх сторін? А саму сферу зробити людянішою та жорстко контрольованою?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч працюєш, та не маєш
Читати
Карантин — до кінця року
Читати
Смерть патріота
Читати
Допомога чи знущання?
Читати
Захищаємо українську
Читати
Нове районування — тепер наочно
Читати
Потрібне зрошення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове