Архів
П’ятниця,
16 жовтня 2020 року

№ 79 (19827)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

У Криму почули, у Кремлі — ні

Михайло ГУБАШ.

В номері від 29 вересня у матеріалі «Пересохлий Крим: хто напоїть?» «Сільські вісті» розповіли про жахливу ситуацію, яка на початок осені склалася на півострові з водопостачанням. І дійшли висновку, що зарадити катастрофі можна лише двома шляхами.

НАЙДІЄВІШИЙ — повернення Криму до лона його матері, тобто материкової України. В такому разі було б відновлено роботу Північно-Кримського каналу, яким до 2014-го дніпровська вода надходила на нині зневоднений півострів.

Та оскільки нині такий варіант видається занадто оптимістичним (для України), то його втілення в життя найближчим часом малоймовірне. Тому розв’язати проблему можна ще так, як це робиться в інших посушливих регіонах планети — Ізраїлі та арабських країнах Близького Сходу. Йдеться про опріснення морської води.

То чому б російсько-кримському керівництву, замість того щоб скаржитися в ООН на Україну, яка перекрила Північно-Кримський канал, не перейняти успішний досвід семітів для розв’язання проблеми браку води?

Мабуть, тому, що опріснення морської води — процес дуже енерговитратний і, відповідно, дорогий. Наприклад, Саудівська Аравія тільки за останні три роки витратила 25 мільярдів доларів на модернізацію та побудову нових опріснювальних установок, які забезпечують питною водою 40 міст країни-пустелі.

Зрозуміло, що таких грошей Крим не має. Їх могла б дати Росія, але… Мабуть, багато хто пам’ятає слова експрем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, який ще 2016-го, перебуваючи з візитом на окупованому півострові, заявив: «Грошей нема, але ви тримайтесь!».

Тож кримчанам не залишалося нічого іншого, як триматись. Поки річки не повисихали, водосховища не обміліли і ситуація не набула загрози перетворитися на катастрофічну.

Аж тоді новий прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін підписав постанову про виділення анексованому Криму 4,95 мільярда рублів на створення нових об’єктів водопостачання. Ще понад 870 млн рублів нададуть на капремонт водопроводів, заміну застарілого обладнання і розробку додаткових свердловин. Про це у неділю, 11 жовтня, повідомила пресслужба уряду РФ.

На перший погляд — значні кошти. А насправді «копійки». Адже тільки на будівництво Керченського мосту пішло майже 230 мільярдів рублів (близько $4 млрд). Це в 40 (!) разів більше, ніж на воду. А якщо порівняти з 25 мільярдами доларів, які за останні три роки витратила на воду Саудівська Аравія… Тут нема що й порівнювати.

Тому і не втримався російський глава Криму Сергій Аксьонов, який до того про опріснення води — як води до рота набрав. Уже 12 жовтня він заявив, що опріснення морської води він вважає «єдиним» вирішенням ситуації з дефіцитом водних ресурсів на півострові. Наче відповідну статтю у «Сільських вістях» прочитав... За його словами, буріння у Криму нових свердловин для підйому підземних вод «може мати наслідки»: «Залишимося без сільського господарства, взагалі без нічого».

Але в цьому він помиляється. Адже поки Крим не повернеться до України, російська військова база з ядерним потенціалом нікуди звідти не подінеться. І сучасного озброєння вистачатиме, і води не бракуватиме. Але тільки для військових. Цивільним, як бачимо з розмірів фінансування, й надалі доведеться «триматись». Якщо виживуть.

Є тут ще один важливий аспект. Низка західних експертів застерігає, що В. Путін, аби забезпечити подачу води до Криму з материкової України, нібито може наважитися на військове захоплення інфраструктури Північно-Кримського каналу в Херсонській області.

Вітчизняні військові експерти переважно вважають таку загрозу на сьогодні нереальною. Натомість вказують на іншу — внутрішнього походження. А саме — місцеві вибори, які незабаром відбудуться в Україні. На їхню думку, багато що залежатиме від кількості проросійськи налаштованих кандидатів, які пройдуть до рад Херсонщини. Головне, аби не більшість. Бо, користаючись із децентралізації, вони такого можуть наприймати, що Кремлю і військових не треба буде залучати…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хоч працюєш, та не маєш
Читати
Карантин — до кінця року
Читати
Смерть патріота
Читати
Допомога чи знущання?
Читати
Захищаємо українську
Читати
Нове районування — тепер наочно
Читати
Потрібне зрошення
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове