Архів
П’ятниця,
16 жовтня 2020 року

№ 79 (19827)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Навіщо у годиннику потрібні камені?

Справді, коли рекламують годинник, в якому є циферблат із рухомими стрілками, то зазвичай згадується кількість каменів у ньому — як гарантія якості механізму. Що ж це за камені у годиннику, і навіщо вони там?

Справа в тому, що годинник являє собою досить складний механізм. У ньому налічується щонайменше 211 різних деталей, взаємопов’язаних одна з одною. Якщо не вдаватись у подробиці, то в загальних рисах принцип дії годинника полягає в наступному.

Так, механічну енергію, необхідну для свого ходу, годинник отримує від головної пружини — згорнутої у щільний «рулончик» сталевої стрічки, що у розправленому стані має довжину близько 60 сантиметрів. Коли ви заводите годинник, то щільно закручуєте саме цю пружину. Від неї енергія передається через систему коліщаток (зубчасту передачу) на колесо, яке називається балансом (він виконує ті ж функції у наручному годиннику, що й маятник у настінному). Ця система коліс рухає стрілки по циферблату.

Баланс — серце годинника, що регулює його хід. Усередині нього є ще одна пружина — волосяна. Це згорнута кільцями сталева проволока, справді тонесенька, як волосина. Із пів кілограма сталі потрібної марки можна виготовити аж 12 кілометрів такого «волосяного» дроту! По краю балансу розташовані маленькі гвинтики зі сталі або із золота. Їх місцезнаходження і вага регулюють швидкість руху стрілок годинника. Вони настільки маленькі, що у звичайний наперсток можна помістити 20 тисяч таких гвинтиків!

Ще у годиннику є пускове колесо, котре, з’єднуючись із балансом, змушує його рухатись. Воно регулює рух, і саме від нього йде звук, який ми називаємо «тіканням».

Ми вже згадували різні коліщатка, котрі постійно рухаються у годинниковому механізмі. Вони посаджені на стерженьки, і постійний рух коліщаток спричиняє тертя. Щоби не стиратися при цьому, стерженьки спеціальним чином закріплені на крихітних дорогоцінних каменях, таких, як рубін, сапфір або гранат. Це і є ті самі камені годинників. Чим більше їх, тим менша ймовірність того, що під дією сили тертя рухомі деталі годинника зношуватимуться, у результаті чого він відставатиме.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Його всі люблять, всі зранку його на небі виглядають. А хто на нього подивиться, кожен скривиться.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається як по горизонталі, так і по вертикалі.

1. Зазвичай він м’який і сипучий — устилає пляж на березі річки чи моря.

2. Із неї починається велике полум’я.

3. Косметичний кремоподібний засіб для очищення шкіри, який містить і абразивні часточки.

4. Велетенська юрба, натовп.

5. Дика свиня, вепр.

 

Ребус

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове