Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Є така думка

Коли це закінчиться?

Євген Комаровський — один із найвідоміших лікарів України. Педіатр за спеціальністю, він багато років опікується медпросвітництвом, розвінчуючи живучі міфи і забобони не тільки щодо догляду за дітьми, а й здоров’я загалом. Із активізацією коронавірусу постала потреба підтримати співвітчизників достовірною інформацією. Публікуємо один із його останніх дописів.

БАГАТО хто був упевнений, що епідемія піде на спад з 1 травня, а якщо не пощастить, то з 1 червня. Але сподівання на сонячний ультрафіолет, відкриті простори не спрацювали. Чому? Тому що ми, і, я так розумію, це глобально, переоцінили можливості контактної передачі вірусу (всі ці санітайзери, миття рук) і недооцінили можливості вірусу накопичуватися в повітрі і залишатися в ньому тривалий час в умовах, коли немає адекватного повітрообміну в приміщенні.

Знову-таки, ми забули про те, що прихід спеки зовсім не означає, що ми всі сидимо на вулиці під сонцем. Навпаки — всі засіли по домівках. Дехто увімкнув кондиціонер. А він переганяє по колу одне і те саме повітря, не знезаражуючи його, і величезна кількість людей аж ніяк не завжди стежить за очищенням цих кондиціонерів.

Тому прогнозувати щось дуже складно. Я не вірю, і ніхто вже не вірить, що карантинні обмежувальні заходи здатні бодай принципово щось змінити. Там, де все чудово, обмеження пом’якшують, і вірус повертається. Можна непогано впоратися з вірусом на острівних Кіпрі або Новій Зеландії, але це триватиме доти, доки країна закрита для світу. Як тільки почали приїздити люди з «великої землі» — обов’язково почнеться підйом захворюваності і триватиме доти, доки понад 60% населення, а можливо, й більш як 80, виробить антитіла.

З урахуванням того, наскільки активно поширюється вірус зараз, скільки країн ігнорують жорсткі обмеження (не всі, як Ізраїль, мають можливість закрутити всі гайки і в таких умовах вижити, для багатьох — це економічна загибель держави), і в цих умовах щодня занедужують десятки тисяч людей, процес вироблення колективного імунітету наростатиме дуже стрімко.

Вірогідно, серйозний підйом захворюваності, принаймні на наших теренах, буде після початку опалювального сезону. Як тільки ми закриємося в опалюваних приміщеннях, мінімізуємо провітрювання, через що знизиться вологість повітря, у якому вірус чудово почуватиметься, ним інфікуватиметься більша кількість людей. І лише тоді, коли 60% людей перехворіють, усе це закінчиться. Або коли отримаємо недорогу ефективну безпечну вакцину. Ключове слово «недорогу». Якщо отримаємо доступ до неї або бодай зможемо захистити групи ризику, то забудемо про коронавірус до кінця 2022-го. А якщо вакцини не буде, то, думаю, все закінчиться… тоді ж. До цього часу у нас буде факт колективного імунітету, а коронавірус стане тим захворюванням, до якого ми ставитимемося так само, як до грипу. Він буде до нас приходити, викликати локальні спалахи, косити свої жнива з жертв. Так воно, швидше за все, і станеться.

Ще хочу сказати про таке. Часто люди ототожнюють поняття «позитивний ПЛР» і заразність. А втім, перше не має жодного стосунку до другого. Звісно, коли у людини, котра вчора почувалася зле або три дні тому у неї був контакт із хворим, взяли тест ПЛР, і він позитивний, то, найімовірніше, вірус в організмі є і вона заразна. Проте минає чотири тижні, шість, а тест досі позитивний.

Справа в тому, що руйнування пошкоджених COVID-19 клітин, що вистилають дихальні шляхи, триває ще досить довго, хоча самого вірусу в організмі вже немає. Тому у органічних зразках можуть бути фрагменти вірусу, які виявляються тест-системами і видаються, як позитивний результат. Однак людина абсолютно не заразна. Ось чому мене до глибини обурює, коли, наприклад, перед польотом до іншої країни вимагають зробити тест ПЛР. Він покаже наявність коронавірусу, хоча людина могла перехворіти, може, навіть безсимптомно, місяць тому!

Мені взагалі здається, що тестування на коронавірус із засобу отримання об’єктивної інформації дедалі більше перетворюється на глобальний світовий бізнес-проєкт.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове