Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

«Живе срібло» — на голубу ниву

Василь ПІДДУБНЯК.

ПОНАД дев’ять тонн зарибку товстолоба, коропа і білого амура випустили у пониззя Дніпра робітники державного підприємства — Херсонського виробничо-експериментального заводу частикових риб.

«Зарибнення — один із пріоритетних напрямів Держрибагентства, який є важливим складником розвитку рибної галузі. Запуск молодняку цінних промислових видів риби провадиться з метою підтримки водних екосистем та збільшення кількості представників іхтіофауни у річці Дніпро. Крім того, товстолоб і білий амур є природними біомеліораторами. Вони очищають водойми від зайвого фітопланктону і надлишку рослинності, а це своєю чергою перешкоджає цвітінню води і заростанню акваторії», — зазначив т.в.о. голови Держрибагентства Олег Баздуганов.

Даєш шафранізацію

ОДНИМ із перших в Україні почав вирощувати екзотичну спецію шафран фермер Віталій Шакало із села Любимівка, що у Каховському районі. Нині у нього близько двох тисяч послідовників. І невипадково.

«На 15 сотках землі можна зібрати 2 кг шафрану. Один грам спеції ми не продаємо дешевше, ніж по 5 доларів, частіше ж по 6,5-7,5 доларів», — пише на своїй сторінці у Facebook підприємливий степовик. Шафран — найдорожча у світі спеція, яку отримують із приймочок квітки крокусу. Для виготовлення кілограма готової спеції потрібно зібрати від 200 тисяч квітів.

Не вродила гречка, кавуни виручили

МІСЦЕВІ політики у Херсоні напередодні виборів безкоштовно роздавали людям кавуни. Мова про депутата облради від ЄС Юрія Рожкова, депутатку Херсонської міськради від «Батьківщини» Катерину Пушкарьову і «радикала» Юлію Єременко.

Всі «народні благодійники» працюють на нардепа від фракції «За Майбутнє» Ігоря Колихаєва, який боротиметься за крісло мера Херсона, повідомляє «Центр протидії корупції». «Найцікавіше те, що Рожков приїхав роздавати херсонцям кавуни на «Лексусі» за три мільйони гривень. Класика», — йдеться у повідомленні антикорупційної організації.

Дорожня карта для питної води

ПИТАННЯ забезпечення населених пунктів степового краю якісною водою обговорили учасники селекторної наради, яка відбулася в онлайн-форматі. Нині із 698 населених пунктів в області 679 забезпечені централізованим водопостачанням, що становить 97%.

Проте гострою проблемою залишається подавання питної води за графіком. Очільник області Юрій Гусєв зауважив, що проєкти із покращання якості водопостачання можуть бути реалізовані наступного року в рамках національної програми «Велике будівництво».

Буревій накоїв лиха

В ОСТАННЮ неділю вересня у райцентрі Велика Олександрівка потужний ураган позривав дахи і пошкодив газову мережу.

Внаслідок сильного дощу, що супроводжувався поривчастим вітром, частково зруйновані дахи близько 300 житлових будинків, школи (початкової — частково, старшої — повністю), а також будівлі АТ «Херсонгаз», повідомляє управління ДСНС в Херсонській області. Майже тисяча домівок залишилися без електрики і газу. За приблизними підрахунками, сума збитків у селищі — понад шість мільйонів гривень.

Ожив будинок Остапа Вишні

МУЗЕЙ-садиба Остапа Вишні, розташована на мальовничому березі Дніпра — у селі Кринки Олешківського району, знову готовий приймати гостей. На місці майже дощенту зруйнованої халупи постала точна копія світлиці, де роками жив і творив знаменитий український письменник.

Обіцяні довгождані кошти на відбудову виділила не держава, а столичний меценат Сергій Одарич, землю під будову узаконили місцеві депутати. Будівельники перенесли на нове місце фрагменти старого будинку, а також погруддя Остапа Вишні. Тут же планується облаштувати артмайданчик для учасників майбутнього щорічного фестивалю «Вишневі усмішки».

Брухт перетворюється на шедеври

ХУДОЖНИК Сергій Демченко створює скульптури із брухту. Його роботи прикрашають вулиці районного центру Білозерка. Про це повідомляє «Суспільне».

На виготовлення однієї моделі майстер витрачає кілька місяців, матеріали закуповує у пунктах збору брухту. Героями сюжетів стають персонажі із кінофільмів. Майстерня Сергія Демченка розташована у Білозерці, під неї чоловік облаштував гараж. Найкращі роботи художника подорожують містами України та світу.

«Царська птиця» стала на крило

ТРЕТІЙ рік поспіль у мисливських угіддях Нижньосірогозького району місцеві фермери випускають в дику природу фазанів. «Царську птицю» розводять задля відновлення і збагачення видової фауни та розвитку мисливського господарства.

Днями ще 130 пернатих поселилося в лісосмугах на території Нижньосірогозької селищної ради та Вербівської ОТГ, інформує інтернет-видання «Нижні Сірогози». Усього ж майже 400 благородних птиць поповнили місцеву фауну. Жителі місцевих сіл уже можуть бачити «царську птицю», яка забрела на поля чи околиці населених пунктів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове