Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Кому котлет по-африканськи?

Олена БЕГМА.

В українських продуктових крамницях поряд зі свининою, яловичиною та курятиною невдовзі у продажу може з’явитися крокодиляче м’ясо. Причому у дуже великій кількості.

І ЦЕ не жарт, як дехто з читачів може подумати, а офіційне повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. «Південно-Африканська Республіка висловила зацікавленість у постачанні до України м’ясної продукції, зокрема, м’яса крокодилів», — сказано у заяві, опублікованій на сайті відомства. Україна і ПАР навіть уже «затвердили рішення на рівні компетентних органів двох держав». Україна ж відправлятиме на Південний континент м’ясо птиці та свинину, а також яйця. Домовлено і про взаємні санітарні контрольні стандарти для такої продукції, а також обов’язкову умову ліцензування підприємств-виробників.

Чесно кажучи, поки що важко уявити котлети з крокодилячого фаршу, запечені стегенця та реберця рептилії буденною стравою на обідньому столі українця. Хоча дієтологи це м’ясо й розхвалюють, називаючи одним із найкорисніших у світі. Зокрема, кажуть, що крокодиляче м’ясо низькокалорійне. Воно містить мінімум холестерину і жиру, але дуже багате на білки, життєво необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем. Ще одним незаперечним плюсом цього продукту є відсутність у ньому вуглеводів. Водночас він багатий на вітамін В12, що підвищує імунітет і справляє позитивний вплив на кров. Ще м’ясо крокодила екологічно чисте, оскільки доведено, що крокодил не схильний до інфекційних захворювань, тому при виробництві не використовують антибіотики. Саме вживання крокодилячого м’яса знижує холестерин у крові, тим самим запобігаючи розвиткові атеросклерозу…

Нехай все це і справді так. І тепер й українці зможуть покуштувати страви австралійської, сінгапурської та американської кухонь. Проте наша національна кухня містить рецепти приготування таких неперевершених за смаком котлет зі свинячого фаршу та печені, що їм просто неможливо зрадити. Втім…

Українські аграрії вже давно вважають свинарство невигідним — прибуток ледве покриває витрати. За результатами 2019 року галузь, позбавлена належної підтримки держави, зазнала понад 2,1 млрд грн збитків, і, як вважають експерти, рентабельність тваринництва знижуватиметься і надалі. А тому із часом саме традиційний національний український продукт — свинина — може виявитись екзотикою в Україні, яку потроху заміщуватимуть інші види м’яса. Власне, і не без того, що вже й сталося. За даними Держстату, народ уже масово переходить на курятину. І не лише вітчизняну, а й імпортну. Так, за чотири місяці 2020 року збільшила імпорт курятини до 16,1 мільйона доларів, що на 46,7% більше, ніж у січні — квітні минулого року (10,9 мільйона доларів).

Чому ми стали їсти значно більше курятини — загальновідомо. Адже в часи тотального збідніння народ уже давно призвичаївся голосувати власною гривнею не стільки за поживну цінність для здоров’я та якість продукту, скільки за його ціну. А якраз вартість м’яса курятини для гаманців пересічних громадян нині є найприйнятнішою. Чи ж буде такою й вартість «однієї з найкорисніших у світі» крокодилятини в українських крамницях — велике питання. Адже чиновники про це промовчали. Варто відзначити, що на піку популярності цього продукту в США, де дуже цінується суп із крокодила і ребра рептилії як чудова закуска з барбекю на виїзді великою компанією на природу, кілограм крокодилячого м’яса коштує 28-36 доларів (788-1013 гривень за кіло). Нині воно на чверть дешевше. Так що навряд чи слід очікувати крокодилятини в українських крамницях за ціною хоча б української курятини.

Хіба що замість свиноферм Україну (із подачі все тих же підприємців із ПАР) охоплять крокодилячі ферми. Ось тоді вже справді можна буде досхочу ласувати стравами австралійської, сінгапурської та американської кухонь. А пригощатися свинячими котлетками — хіба що у дорогому ресторані. Як вам така перспектива? Схоже, до того йде.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове