Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Самоврядування по-семенівськи

Людмила Стельмах
(Кучеренко).

Полтавська область.

Особливо псують людей влада та гроші. Псують настільки, що для них перестають існувати такі поняття, як совість, людський осуд, своє добре ім’я… Про це подумалося, коли я отримала лист із райцентру Семенівка на Полтавщині.

ЙОГО АВТОРИ — більшість педколективу Семенівського НВК №1 імені М. М. Хорунжого та батьки учнів. Історія бере початок у липні 2017-го. Тоді конкурс на заміщення вакантної посади директора школи виграла Олена Дунай. За рік трудовий колектив так і не зміг допроситися в неї перспективного плану розвитку закладу. «Людина просто рік «відсиділа» в кріслі директора», — пишуть автори листа. Після закінчення її контракту 2018-го селищна рада оголосила новий конкурс. О. Дунай участі в ньому не брала, а переміг Василь Голодний, випускник цієї школи, вчитель історії з 34-річним стажем роботи у ній же і «генератор ідей» за вдачею. Згідно з новим Законом «Про освіту», з ним підписали контракт на два роки.

За цей час НВК переродився: відремонтували фасад, учительську, класи, систему водопостачання, полагодили власними силами дах, в їдальню закупили сучасну техніку, впорядкували територію, облаштували тренажерний майданчик просто неба, відновили проведення традиційних та родинних свят, для дітей постійно організовувалися предметні тижні, цікаві заходи. Відповідно й освітня робота піднялася на новий рівень. Кількість призерів предметних олімпіад стабільно найвища в районі. Торік 86% випускників школи вступили до ЗВО, два роки поспіль (уперше за 20 років!) учні посідали перші місця в районній спартакіаді з різних видів спорту.

Але цьому, без перебільшення, святу життя 24 липня настав кінець: сплив термін головування В. Голодного. Законодавство дає селищній раді, як засновнику навчального закладу, право продовжити директорові контракт на чотири роки, якщо протягом його роботи не було ніяких претензій і зауважень (а їх не було!). Проте місцева влада вирішила «перезавантажити» керівництво НВК. Тепер О. Дунай знову захотіла піти на конкурс (або ж її попросили про це…). «Змагання» за крісло директора почали проводити з порушеннями: не запросили на знайомство з кандидатами педколектив, батьків.

17 липня відбувся конкурс, який проходив у три етапи: тестування на знання законодавчої бази, розв’язання ситуаційного завдання та представлення перспективного плану розвитку навчального закладу. На думку авторів листа, В. Голодний з усім упорався ліпше, але комісія віддала перемогу О. Дунай.

Ситуацією навколо школи обурилися батьки. Вони публікували в соцмережах дописи, зібрали підписи на підтримку В. Голодного, які голова конкурсної комісії А. Оніпко відмовилася взяти. Учні організували акцію підтримки в Інтернеті «МизаГолодного», сподіваючись, що голова селищної ради Л. Милашевич зважить на голос громади.

Зрештою обурений педколектив та батьки звернулися в Міністерство освіти і науки. Представники облуправління Держслужби якості освіти виїхали в Семенівку, перевірили всі конкурсні документи і на три аркуші (!) розписали порушення процедури проведення конкурсу, ще 31 липня давши селищній раді рекомендації щодо їх усунення. Але селищний голова Людмила Милашевич чхати хотіла і на закони, і на ті рекомендації.

— До речі, — каже Василь Голодний, — селищна рада не вперше «хімічить» на конкурсах. У 2017 році, коли я програв Олені Дунай, теж був не згодний із висновками комісії і подав скаргу в НАЗК стосовно порушення закону «Про запобігання корупції» заввідділом освіти РДА Л. Лопатою, яка проводила цей конкурс. За результатами перевірки на неї було складено два протоколи, суди визнали її винною. Саме тому О. Дунай не подавала своєї кандидатури на конкурс 2018 року: у неї не стало покровителя...

Але Олені Дунай було замало потурити Василя Голодного з посади директора — їй заманулося взагалі вигнати його зі школи. Директорка заявила вчителю-методисту з 34-річним стажем, який має вищу категорію, що відтепер усі години історії викладатиме Оксана Федорів, котра ще заочно навчається в магістратурі педуніверситету й працює всього два роки.

— Це беззаконня чиниться зі згоди Людмили Милашевич, — переконаний В. Голодний. — Чому? Бо я не боюся висловлювати й відстоювати власну думку. От і страшно, що я не дозволю красти. Бо бачитиму й знатиму, скільки виділяється грошей на школу й скільки до неї доходить, відтак повідомлятиму громаді.

Певна річ, я зателефонувала Олені Миколаївні, щоб поцікавитися, чи вважає вона конкурс справедливим. Проте та послалася на неймовірну зайнятість, а оцінювати рішення конкурсної комісії, мовляв, неетично. Мабуть, директорка вважає, що етично погрожувати людям, які підтримують Василя Петровича...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове