Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Хімія на ваші голови

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: сільський голова Микола Редевич (праворуч) та агроном Олег Махно.

Щороку одне і те ж! Селяни бідкаються, що аграрії без попередження кроплять гербіцидами поля з літака. Часто отрута потрапляє на присадибну городину та прямісінько людям на голови. На одному з аеродромів Борзнянського району ми й застали старенький Ан-2, що саме приземлився після чергового обльоту.

ЦЕ ЛЕТОВИЩЕ поблизу села Сиволож проєктували як міжколгоспне. Призначення — господарське, для обробки нив половини району. Колгоспів давно нема, натомість аеродром і нині популярний в аграріїв. Літаки, які тут заправляються, обробляють, крім місцевих, угіддя сусідніх Ніжинського та Ічнянського районів. Середина вересня — гаряча пора для збору соняшнику, тож зрозуміло, чому на летовищі ми побачили Ан-2 (поля обробляють препаратом для прискорення дозрівання насіння). Пілота не було на місці, а літак стерегли троє працівників агрофірми, які вмостилися поруч «КамАЗа», що привіз пальне та гербіцид.

Із летовища саме виїжджав мопедом сільський голова Хорошого Озера Микола Редевич. «Мені люди повідомили, що бачили, як літак пролітав над селом та пасовищем, — пояснює пан Микола. — Я скочив на мопед і одразу ж сюди. Чекаю приїзду агронома».

Агроном не забарився. Олег Махно працює у фермерському господарстві Ніжинського району. Пояснює: їхніх полів у найближчій окрузі немає, але зауваження щодо маршруту польотів приймає. «Визнаємо, що маршрут був складений неправильно. Скажемо пілоту, щоб пролітав над лісосмугами, подалі від угідь та осель. Надалі будемо взаємодіяти із сільським головою», — запевнив агроном фермерського господарства.

За словами Миколи Редевича, інцидент вичерпано. Реакцію людей він розуміє, адже минулими роками селяни не раз страждали від дії неправильно застосованих гербіцидів, от тільки домогтися правди не виходило. А цієї весни в пасічників від невідомої отрути загинули бджолосім’ї. Про це «Сільські вісті» 19 травня надрукували матеріал «Бджіл морять, а влада мовчить» (а 5 червня 2018 року вийшла стаття «Мертві бджоли не гудуть»: тоді загинули пасіки на Дніпропетровщині, а також на Кіровоградщині, Миколаївщині, Харківщині, Житомирщині, Хмельниччині, Сумщині, Рівненщині, Волині). Люди звинувачували в лихові агрохолдинг, який обробляє тут більшість земель. Соняшник на полях, прилеглих до села, посіяв один із фермерів, однак свої площі він обробляв із допомогою безпілотного дрона в безвітряну погоду, що в принципі виключає можливість розльоту гербіциду по селу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове