Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Свободу Віталію Марківу!

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Днями в Мілані (Італія) суд розпочав розгляд апеляції на вирок бійцю Національної гвардії України Віталію Марківу, засудженому торік у липні судом міста Павія до 24 років позбавлення волі за нібито причетність до загибелі на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова у травні 2014 року. В клопотанні захист просить остаточно і беззастережно виправдати українця через відсутність доказів його причетності до цього трагічного інциденту.

Під час засідань біля апеляційного суду Мілана відбуваються акції на його підтримку. Представники тамтешньої української громади, серед яких і мама Віталія, тримають наші прапори і плакати з написом «Свободу Марківу!». На засідання прибула й українська делегація — омбудсмен Л. Денісова та міністр внутрішніх справ А. Аваков.

Відбулося два засідання. Поки що справа до долучення пакета експертиз, які можуть засвідчити невинуватість українця, не дійшла. Суд призначив додаткову експертизу запису розмови Марківа зі своїм співкамерником. Раніше його ігнорували, бо розмовляли українською, якість запису погана. «Судді послухали аудіо цього запису і вирішили, що якісь слова чути. Тому призначили нову експертизу всієї розмови, щоб зрозуміти, в якому контексті й що саме було сказано», — поінформував голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький. «Адвокати Віталія будуть відстежувати процес і намагатися все зробити, щоб це був точний переклад, який можна буде прочитати, дослідити і використати як доказ невинуватості Марківа», — додає Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Розраховуємо, що суд вислухає всі аргументи, і ми отримаємо, як мінімум, рішення, щоб хтось із органів юстиції приїхав на місце і переконався, що неможливо стріляти в машину, яка не перебуває у прямій видимості й на відстані, де її можна було дістати зброєю нацгвардійця, — прокоментував початок розгляду апеляції міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. — Ще під час першого суду ми запропонували італійській стороні це зробити, проте нас не почули. Це порушує право на захист». Також українське МВС наполягає на звуковому слідчому експерименті, який має засвідчити, що обстріл почався з боку проросійських бойовиків, а не з українських позицій, як це стверджувалося на суді у Павії.

Серед доказового матеріалу української сторони — і висновки італійсько-українського журналістського розслідування справи Рокеллі—Марківа, які увійшли до фільму «Не в тому місці, не в той час». «У фільмі ми зробили те, що мали б зробити італійські слідчі: експертизу на місці загибелі фотокореспондента, — розповідає співавторка стрічки Ольга Токарюк. — Зокрема, провели зйомку з дрона і склали цифрову мапу місцевості, яку у фільмі коментує італійський картограф, незалежний експерт. Він робить висновок, що Марківу не було видно позицій, де були Рокеллі та Миронов».

Ми всі, українці в рідній країні й поза її межами, дуже сподіваємося на виправдувальний вирок. І підстави для надії є. Ті, хто від самого початку уважно стежить за справою Віталія Марківа, констатують: Україна поступово вчиться захищати своїх. Окрім нових вагомих аргументів захисту, є й інші моменти. Зокрема, залучено сильних адвокатів, які знають усі нюанси італійського правосуддя. Важливо, що розгляд відбувається в Мілані, а не в Павії, де народився загиблий і де присяжні, певна річ, не могли не співчувати родині. Якщо про той перший суд у Європі майже ніхто не чув, то до розгляду апеляції вдалося привернути чималу увагу світової спільноти. Маленькою перемогою є і те, що італійська преса, яка формує громадську думку про процес попри потужну російську пропаганду, вже беззастережно не займає позицію обвинувачення, а сприймає та аналізує й аргументи захисту. Навіть лунає думка про те, що справа Марківа — свого роду тест на неупередженість та незалежність італійського правосуддя. А українська громада готова боротися за Віталія до останнього.

Наступні засідання у справі призначені на 15-те та 23 жовтня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Думайте замолоду. Хто ще встигне...
Читати
Нове життя для БК
Читати
Вибухові «жарти»
Читати
Копійки не пропадуть
Читати
Насувається справжня пандемія
Читати
Трагедія з вини поліцейського
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове