Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Суха осінь: поливати чи ні?

НЕАБИЯКОЮ проблемою нинішньої осені є брак вологи. Переважно сухий серпень та вересень не сприяли закладанню врожаю садовини наступного року. Адже коли збирання плодів завершується і садок уже готується до зими, коренева система лише «набирає обертів» і починає активно наростати. Тому так важливо, щоб саме в цей період ґрунт був вологим. Інакше, якщо він буде сухим, активне коріння не росте. У результаті рослина слабшає, у неї нема шансу нормально підготуватися до зими, і вона може навіть загинути від морозу або вийти з холодного періоду зовсім виснаженою.

Це пояснюється тим, що теплоємність сирого ґрунту вища, ніж сухого. Саме тому зволожена з осені земля довше зберігає тепло, повільніше промерзає, а також неспішно та поступово відбувається її відтанення. В такому «режимі» під час зимових відлиг коливання температури будуть більш плавними. Все це дає змогу рослині значно комфортніше перезимувати.

Осінній полив також розв’язує проблему весняної нестачі вологи. Дуже часто буває, що сніг, якщо він, звичайно, випаде, може дуже різко станути (важко пригадати, коли востаннє танув повільно і рівномірно), відтак тала вода всмоктується в землю погано, стікає, тому що остання ще мерзла і просто «не встигає» за снігом, що стрімко тане. А ще ймовірний розвиток зимово-весняного «сценарію» — це невелика кількість снігу, якого бракує для нормального насичення рослин вологою на початку сезону вегетації.

Як результат ми спостерігаємо більш пізню появу листя, слабке і пізнє цвітіння. Загалом рослини відстають у розвитку. Доводиться щедро поливати їх водою (краще теплою) у березні-квітні, коли справ у садку й так багато. Навіщо додавати собі весняних турбот, коли можна зробити все без поспіху восени?

Оптимальний строк для рясного вологозарядкового поливу — кінець вересня.

Не встигли полити дерева й кущі наприкінці вересня — не біда, цілком можна провести цей захід у жовтні. Але не варто щороку затягувати: якщо поливати пізніше, то приріст коріння не буде повноцінним, тому втратиться одна з переваг осіннього поливу.

Води потрібно багато. Одним відром не обійтися — так ви тільки злегка «поплюєте» на ґрунт, навіть промочити верхній шар не вийде. А наше завдання — просякнути вологою глибокі шари. Для того щоб домогтися потрібного ефекту, необхідно вилити 100 л(!) води на кожний квадратний метр. І це середня цифра, яку слід варіювати залежно від того, яку рослину ви поливаєте. Приміром, під молоде, щойно посаджене дерево достатньо 50 л, тоді як під старе — 150-200 л. Також об’єм залежить від погоди: коли осінь зовсім суха, поливаємо більше, пройшло трохи дощів — менше.

На різних ґрунтах поливати потрібно по-різному. Якщо ґрунт важкий, що не дуже добре пропускає воду, то доцільно зробити по периметру крони кілька шпарин завглибшки близько метра і лити воду в них.

Якщо ґрунт легкий, добре поглинає вологу, тоді все просто: кладете шланг під крону і тільки переносите його навколо, по діаметру, з місця на місце таким чином, щоб уся площа наситилася водою. Лише під стовбур лити не потрібно.

Вологозарядковий полив для більшості рослин корисний, але є культури, яким цей захід радше шкодить, ніж дає користь. Серед них деякі кісточкові — алича, абрикос, повстяна вишня. Зайва ґрунтова волога може призвести до випрівання кореневої шийки.

Також не варто зловживати рясним поливом, якщо у вашому садку важкий глинистий або суглинковий ґрунт із високим рівнем підземних вод.

В останньому випадку, щоб не перелити, спершу визначте, скільки часу поливати. Зробити це нескладно: просто покладіть шланг у відро з водою, засічіть час, за який воно наповниться, і розрахуйте, скільки знадобиться хвилин, щоб полити рослину потрібною кількістю води.

І ще порада.

Після спекотного і посушливого літа рослини, незважаючи навіть на постійні поливи, мають вигляд «замучених» і хирлявих. У такому разі є сенс дочекатися листопаду, інакше полив може спровокувати їх ріст.

Якщо ви, однак, сумніваєтеся, чи варто рясно поливати восени улюблених «вихованців», чи не нашкодить їм це, зробіть так: не поливайте всі, частину «зарядіть» вологою, а решту залиште без поливу. І навесні у вас буде змога порівняти і вирішити для себе, чи доцільно надалі застосовувати цей прийом.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного куточка буде дещо специфічним, бо призначений насамперед для тих, хто має намір розводити рибу у власній водоймі. Мова не про великий ставок, а, скажімо, чотири на шість метрів, у якому буде затишно кільком десяткам карасиків. Утім, дехто «замахується» на коропів та форель, розведення яких є складнішою справою, особливо останньої. Поговоримо трохи про умови, за яких буде добре цим видам водних мешканців.

А ще поміркуємо про переваги утримання птиці, що схожа на індичку і курку одночасно. Правильно, це цесарка. Поки що не дуже поширена в селах, а дарма. Бо головна особливість цієї птиці полягає у вибірковому скльовуванні. Уявляєте, вона практично не шкодить зерновим і городнім культурам — вибирає лише комах.

Однак, як то кажуть, не хлібом єдиним. Завітає в гості Ольга Дудар із Кухарів Іванківського району Київщини, та не сама, а зі своїми кактусами...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове