Архів
Вівторок,
6 жовтня 2020 року

№ 76 (19824)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна РОЗДОБУДЬКО

і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Аби бути з ягодою навесні

ЩОБ зібрати врожай суниць наступного сезону, слід приділити увагу насадженням восени.

Насамперед треба ретельно обчухрати старе листя, розпушити землю, підживити кущі, а якщо за прогнозами завбачається дуже холодна зима, то суничну грядку варто прикрити.

Догляд за суницею поділяється на кілька етапів, які починаються відразу після плодоношення.

Кущики потрібно починати обробляти відразу ж, як тільки на них припинилося зав’язування ягід.

Передусім слід акуратно виполоти всі бур’яни в міжряддях, обережно розпушуючи ґрунт. За потреби, якщо оголилося коріння, — засипати кореневища свіжою землею. Якщо цього не зробити, то у зв’язку з тим, що кореневище поступово виступає на поверхню, суниця не зможе дати додаткових коренів, і плодоношення піде на спад. При цьому не слід допускати присипання точки росту.

Необхідно прибрати все листя, а також вуса, які ви не планували пересаджувати.

Обережно видаляти хворе листя потрібно впродовж усієї осені.

Задля підвищення врожайності не треба забувати про розпушування. Міжряддя спочатку перекопують лопатою, а після цього розворушують ґрунт дрібнішим інструментом.

Підживлювати суницю найдоцільніше наприкінці літа або ранньої осені. Для цього можна застосувати настій курячого посліду, деревний попіл або калійну сіль.

Уже пізніше восени варто скористатися гуматом калію, заздалегідь поливши та розпушивши міжряддя.

Пізньої осені суницю необхідно прикрити — морози для неї небезпечні. Для цієї мети чудово підійде солома. До того ж вона послужить органічним добривом. Якщо ж соломи нема, можна трохи підгорнути кущі, але — не присипаючи землею точки росту, або нагорнути на коріння компосту чи торфу.

Версія для друку          До списку статтей

ОДИН із матеріалів наступного куточка буде дещо специфічним, бо призначений насамперед для тих, хто має намір розводити рибу у власній водоймі. Мова не про великий ставок, а, скажімо, чотири на шість метрів, у якому буде затишно кільком десяткам карасиків. Утім, дехто «замахується» на коропів та форель, розведення яких є складнішою справою, особливо останньої. Поговоримо трохи про умови, за яких буде добре цим видам водних мешканців.

А ще поміркуємо про переваги утримання птиці, що схожа на індичку і курку одночасно. Правильно, це цесарка. Поки що не дуже поширена в селах, а дарма. Бо головна особливість цієї птиці полягає у вибірковому скльовуванні. Уявляєте, вона практично не шкодить зерновим і городнім культурам — вибирає лише комах.

Однак, як то кажуть, не хлібом єдиним. Завітає в гості Ольга Дудар із Кухарів Іванківського району Київщини, та не сама, а зі своїми кактусами...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове