Архів
Вівторок,
22 вересня 2020 року

№ 72 (19820)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Пани чубляться...

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

На Тернопільщині судяться дві гілки влади — облдержадміністрація та обласна рада. ОДА вважає протиправними рішення облради про зміни до бюджету 2020 року, які депутати ухвалили 6 липня і доповнили 11 серпня. Перше підготовче засідання Тернопільський окружний адміністративний суд призначив на 6 жовтня. Отож, поки триває спір, перерозподілені облрадою гроші не можна використати.

— МИ ПЛАНУВАЛИ завершити ремонт основного корпусу до зими, але грошей нема вже два місяці, — переживає директорка обласного клінічного перинатального центру матері та дитини Надія Заріцька. — Зокрема, хочемо створити кращі умови для виходжування немовлят і реабілітації породіль, адже є жінки, котрі важко переносять пологи, їх необхідно рятувати і лікувати. Також сподівалися придбати дуже потрібний сучасний гітероскоп із відеофіксацією…

Зачекалися коштів і в обласному онкологічному диспансері — необхідно перезарядити апарат для променевої терапії (він єдиний на всю Тернопільщину). Про це адміністрація закладу нагадувала облраді та облдержадміністрації впродовж останніх півтора року, бо понаднормова його експлуатація не лише малоефективна — навіть ризикована.

— Іонізуючим джерелом опромінення в апараті є кобальт 60, термін його дії розрахований на п’ять років, а використовується вже сім, — пояснює завідувачка радіологічного відділення Оксана Олексій. — Тож удвічі мусимо збільшувати час опромінення, але довкола хворих частин тіла є здорові тканини, можуть бути і негативні наслідки. Зрештою, через меншу пропускну здатність апарата променеву терапію проходять менше пацієнтів. А вона належить до основних методів лікування, яке у нас отримують майже 70 відсотків онкохворих. У ситуації, що склалася, нею може скористатися тільки кожний четвертий. Втрачається дорогоцінний час, який в онкології має дуже важливе значення.

Через протистояння обох владних гілок не дійшли кошти у заклади, де лікуються учасники російсько-української війни. Не одержав додаткових 200 тисяч гривень на харчування підопічних обласний спеціалізований будинок дитини, який щороку дофінансовує облрада, бо централізованих коштів субвенції із Державної скарбниці не вистачає. Спасибі меценатам, що підсобили продуктами, тож не довелося збіднювати раціони для дітей. Деякі колективи зосталися без зарплат і пільгових пенсій, зросла заборгованість перед казначейством.

Мало хто сумнівається, що причиною «війни» між ОДА та облрадою є майбутні місцеві вибори, а суперечки довкола перерозподілу бюджету — тільки привід для політичних ігрищ. І кожна сторона конфлікту запевняє, що діє виключно в інтересах громади.

— Ці зміни (до обласного бюджету. — З.М.) неможливо було виконати, тому що є грубі порушення стосовно їх збалансованості, — пояснив мотив позову до суду на рішення облради голова ОДА Володимир Труш.

Своєю чергою, голова облради Віктор Овчарук дорікає облдержадміністрації, що від лютого поточного року, коли уряд постановив надати субвенції з Державного місцевим бюджетам, до серпня відбулося п’ять пленарних засідань сесії обласної ради, однак свого подання щодо змін до обласного бюджету виконавча влада не внесла. «Лише 6 липня, за 20 хвилин до початку роботи сесії, його зареєстрували у канцелярії облради, тому цей документ не розглядався ні на засіданні бюджетної комісії, ні в сесійному режимі», — аргументує В. Овчарук. В. Труш заперечує, каже, що з приводу перерозподілу 37 млн грн освітніх субвенцій ОДА зверталася до обласної ради «кілька разів».

Подання, що стосується державної програми «Нова українська школа», депутати розглянули у серпні. Щоб реалізувати заплановане до початку нового навчального року, банально забракло часу, адже тендерна процедура триває щонайменше місяць. «Це буде на совісті депутатів обласної ради», — наголосив голова ОДА.

У відповідь очільник облради В. Овчарук виклав у соцмережах як доказ своєї правоти оригінал подання ОДА про перерозподіл освітньої субвенції. Чітко видно, що в канцелярії облради зареєстрували документ у липні, а не в травні.

Зрештою, яка різниця, якщо рішення облради про внесення змін до бюджету залишається на папері, допоки суд не розгляне позовної заяви ОДА…

P.S. Коли матеріал готувався до друку, з’явилась інформація, що В. Труш поспілкувався із представниками єдиного в Україні державного підприємства «ІЗОТОП», і ті погодилися перезарядити встановлений в онкодиспансері апарат кобальтового опромінення «TERABALT-100» під особисті гарантії голови облдержадміністрації. Вартість робіт — 9,5 млн грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спершу падаємо, потім ростемо
Читати
Нападника затримано
Читати
Ринок праці оговтується
Читати
Вибиваємося в європейські антилідери
Читати
Приторговують успішно
Читати
Транш не надійшов
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове