Архів
Вівторок,
22 вересня 2020 року

№ 72 (19820)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Посівна може затриматись

Устина ГРЕЧАНЮК.

В УКРАЇНІ почали сіяти озиму пшеницю. Та, на жаль, зерно лягає в суху землю. Як повідомляє Укргідрометеоцентр, протягом першої декади вересня через збереження переважно сухої та спекотної погоди з дуже високими для початку вересня денними температурами повітря і ґрунту в більшості областей відбувалося посилення і поширення повітряно-ґрунтової посухи. У зв’язку з цим зволоження ґрунту в оптимальний період для сівби озимих (11-25 вересня) оцінюється як мінімальне за останні 10 років.

На жаль, найближчого тижня істотного поліпшення зволоження ґрунту не передбачається. Невеликі дощі, які прогнозуються разом із переміщенням атмосферного фронту, зволожать лише верхній його шар. З огляду на ці обставини, початок масової сівби озимих під урожай 2021 р. може затриматися.

Кавунів наїмося

НАЙВІРОГІДНІШЕ, цьогорічний сезон кавунів в Україні триватиме аж до жовтня. Таку думку висловила керівниця департаменту аналітики найбільшого в Україні оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» (м. Львів) Тетяна Гетьман.

«2020-го ягода через погодні умови визрівала з великою затримкою, тож з’явилася на ринку лише в другій половині липня, — каже Т. Гетьман. — А наприклад, два роки тому, коли була дуже тепла весна, перші вітчизняні кавуни на ринках з’явилися у середині червня. Ціна буде прийнятна. У Херсоні за останні два тижні їх вартість уже зменшилася. На сьогодні це 2,5 грн/кг. Тож якщо не задощить, то українці зможуть удосталь насолодитися цією корисною і смачною ягодою».

До речі, у перші осінні дні ціни на українські яблука знизились щонайменше у півтора разу. Це найбільше падіння за останні п’ять років. Зокрема, на гуртовому ринку «Шувар» популярні сорти продаються за 10-15 грн/кг, хоча 1 вересня вони коштували 18-20. Причин дві: хороший урожай і висока ціна на старті сезону. У першій декаді вересня на цьому ринку реалізовано 1,25 тис. т яблук — на 19% більше, ніж торік.

Садок мигдалю коло хати

ЦІЄЇ осені агроном Володимир Балабан планує закласти сади із двома каліфорнійськими сортами мигдалю, з яких можна отримати дві тонни ядер із гектара і які вважаються одними з найурожайніших. В середньому сад дає — залежно від сорту і плода — 1-1,5 тонни ядер.

Це будуть не перші закладені ним плантації мигдалю. 12 років тому разом із колегами посадив в Ізмаїльському районі Одеської області мигдальний сад на території 26 га. Зараз там ростуть уже шість сортів цього горіха.

«Мигдаль — невибаглива посухостійка жаростійка культура. За останнім показником її прирівнюють до кактусів, — каже В. Балабан. — Через зміну клімату мигдалеві сади вже закладають і на Закарпатті, Вінниччині. Хоча раніше ареал цього дерева був тільки на невеликій частині півдня Бессарабії. Гадаю, не за горами той час, коли ми станемо помітними гравцями на світовому ринку цього горіха».

Мигдальне дерево плодоносить на третій рік після висаджування. Вже з п’ятого починається товарне плодоношення у виробничих масштабах. Трикратного обприскування пересічно за вегетацію вистачає, аби уникнути ураження хворобами або шкідниками.

Тваринницька дотація

ФЕРМЕРСЬКІ господарства, які утримують від п’яти корів і мають річний оборот до 20 млн грн, зможуть отримати державну дотацію. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький. Виплата становитиме 5 тис. грн за корову, але не більш як 250 тис. грн на одного отримувача.

Документи для нарахування дотації потрібно подати до 1 жовтня до департаментів агропромислового розвитку обласних держадміністрацій або безпосередньо до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спершу падаємо, потім ростемо
Читати
Нападника затримано
Читати
Ринок праці оговтується
Читати
Вибиваємося в європейські антилідери
Читати
Приторговують успішно
Читати
Транш не надійшов
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове