Архів
Вівторок,
22 вересня 2020 року

№ 72 (19820)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Нові епідемічні правила

Олена КОЩЕНКО.

ЯК УЖЕ повідомлялось, уряд переглянув раніше впроваджений епідемічний режим у населених пунктах «червоної» зони. В ній уже не будуть відразу застосовуватися всі передбачені відповідною постановою Кабміну обмеження, а «лише характерні для певної адміністративної одиниці, які дадуть найбільш позитивний ефект». Зокрема, дозволено роботу шкіл та дитячих садків, а рішення про їх закриття тепер спільно ухвалюватимуть державна і регіональна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Досі, як вважають у регіонах, на їхню думку щодо цього центральна влада не зважала.

Що стосується населених пунктів, віднесених до «зеленого», «жовтого» і «помаранчевого» рівня епіднебезпеки, то тепер закривати тамтешні дошкільні й шкільні заклади належить лише у разі, коли на самоізоляцію через контакт із хворим, у якого діагностовано COVID-19, відправлено понад 50% класів або вихованців.

Крізь горнило бойових дій

У НАС нараховується понад 460 тисяч учасників бойових дій. Це ті співвітчизники, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів на гарантування національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях. «Відповідно до пункту 21-го статті 6-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» статус учасника бойових дій надано 333 добровольцям», — ідеться також у повідомленні Міністерства у справах ветеранів України.

Побільшало інклюзивних класів

«ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ права дітей з особливими освітніми потребами (ООП) на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство за заявою батьків в обов’язковому порядку створюються інклюзивні класи. Наразі кількість таких класів — 17 698. Вони створені у 6496 школах країни», — інформує МОН. Водночас зазначається, що Міносвіти одержує факти, що керівники шкіл відмовляють батькам у прийомі дітей з особливими освітніми потребами. «Наголошуємо, що керівник закладу не має права відмовити», — поставила крапку над «і» керівник експертної групи з питань інклюзивної освіти профільного відомства Лариса Самсонова.

Освітні послуги надаються дітям з ООП школами в інклюзивних класах із застосуванням спеціальних методик навчання та з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей. Кількість учнів в одному такому класі має становити не більше трьох осіб. На кожного з них із державного бюджету в місцевий, а звідти — у заклад освіти надходять кошти, передбачені на ці цілі.

Зі столиці до Харкова з комфортом

ІЗ 25 ВЕРЕСНЯ «Укрзалізниця» відновлює курсування швидкісного поїзда «Інтерсіті+» у ще одному напрямку: Київ — Харків. «Він вирушатиме в рейси щоденно й зупинятиметься на станціях «Дарниця», «Миргород» та «Полтава Київська». Пасажирів обслуговуватимуть електропоїзди «Хюндай». Загалом між Києвом та Харковом курсуватимуть три швидкісні поїзди», — йдеться у повідомленні відомства. Зауважено, що деякі зміни графіка можуть відбутись лише у другій половині жовтня у зв’язку з плановими колійними роботами.

У кредитному ярмі

ЧИМАЛО наших співвітчизників у роки, коли долар в обмінниках продавали по 8 гривень, узяли в банку кредит не у національній валюті, а в іноземній. Сподівалися, певна річ, на краще. Та за цей час багато хто втратив добре оплачувану роботу, стабільне робоче місце. А ще ж і курс долара стрімко поповз угору…

За даними НБУ, 95% українців, які ще «в ті часи» взяли кредит у доларах і стали неплато-спроможними, брали його на придбання житла. Накопичені з відсотками борги стали для них непідйомними. Люди могли б уже втратити своє житло, якби не упроваджений мораторій на стягнення майна за валютними кредитами. Днями Верховна Рада продовжила його ще на півроку — до 21 квітня 2021-го. Відповідно до мораторію, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине його місце проживання, а загальна площа становить не більш як 140 кв. м для квартири і 240 кв. м для будинку. Також документ обмежує розмір стягнення з боржника подвійною сумою взятого кредиту. Втім, 13 тисячам родин віддавати позичене все одно доведеться. А це фінансовий зашморг на роки.

Самоврядування в дії

ОБ’ЄДНАНИМ територіальним громадам віднині дозволено не залежати від районів. Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №3614, яким передбачається невтручання районів у бюджети громад. Згідно з документом, уже з січня 2021 року до бюджетів усіх 1470 територіальних громад, зокрема, надходитимуть: 60% податку на доходи фізичних осіб, місцеві податки і збори, рентні платежі, акцизний податок, доходи від користування комунальним майном, плата за надання адміністративних послуг тощо.

Нові водійські посвідчення

ВЖЕ НЕЗАБАРОМ в Україні почне діяти нове посвідчення водія і техпаспорт на транспортний засіб. Вони будуть повністю адаптовані до міжнародних вимог, а відтак стануть чинними на території всієї Європи та у багатьох країнах світу. Відповідну постанову ухвалили на засіданні Кабміну.

У відомстві зазначили, що в документах з’являться нові відмітки. Зокрема, група крові та резус-фактор водія на посвідченні дадуть змогу лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу в разі ДТП. Проставлятиметься й відмітка про відповідність автомобіля європейським екологічним нормам щодо забруднення довкілля. А ще — позначка про згоду або незгоду водія стати донором органів у разі смерті. Якщо водій у подальшому все ж передумає і вирішить відмовитися від участі в програмі посмертного донорства, водійські права підлягають заміні на нові без зазначеної відмітки.

В уряді наголосили, що автомобілістам, у котрих не закінчився термін дії посвідчення, можна буде користуватися документами старого зразка до завершення строку, на який вони видані.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спершу падаємо, потім ростемо
Читати
Нападника затримано
Читати
Ринок праці оговтується
Читати
Вибиваємося в європейські антилідери
Читати
Приторговують успішно
Читати
Транш не надійшов
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове