Архів
Вівторок,
22 вересня 2020 року

№ 72 (19820)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Все — на дороги

Марина ТІШКОВА.

Депутати у стабільному темпі відпрацювали пленарний тиждень. Від торішнього «турборежиму» вже й сліду нема, що, радше, на щастя, ніж на жаль. Загалом розглянуто півтора десятка проєктів законів і постанов, ухвалено вісім законів.

ЗАКОНОТВОРЧИЙ ужинок поповнили два документи військової тематики. Силами фракцій «слуг», «ЄС», «Голосу» та групи «За майбутнє» ухвалено Закон «Про розвідку». Він визначає перелік розвідувальних органів: Головне управління розвідки Міноборони, Служба зовнішньої розвідки, військова розвідка і прикордонники. Також документ посилює повноваження Президента як керівника цих органів. Фракція «Європейської солідарності» серед прогресивних кроків також відзначила «безпрецедентний пакет соціальних гарантій», який надається співробітникам.

Іще внесено зміни до закону про протимінну діяльність. Мета — зменшити кількість жертв на сході через замінування територій російськими найманцями. Досягати її будуть шляхом створення центрів протимінної діяльності Міноборони та гуманітарного розмінування Міністерства внутрішніх справ, які цим і займатимуться.

Депутати (в основному з «монобільшості») цікавим чином підкоригували держбюджет-2020. Дохідну й видаткову частини збільшено до 979,547 млрд грн та 1,270 трлн гривень відповідно. Витрати на МВС зростуть на 750 млн грн, Міненерго — на 9,8 млн грн, Державне агентство автомобільних доріг — на 500 млн грн, Мін’юст — на 117,3 млн грн, ДБР — на 68,6 млн грн. Водночас субсидійний фонд скорочено на 2,16 млрд грн… Мета такої «рокіровки» — максимально збільшити допустиму величину місцевих запозичень на ремонт та будівництво доріг. Адже, як відомо, влада однією з основних своїх ідей (вочевидь, нав’язливих) обрала прокладання автошляхів, на яке не гребує забирати гроші звідусіль, хоча б із «антикоронавірусного» фонду.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» з огляду на широкий суспільний резонанс навколо діяльності української делегації в Тристоронній контактній групі з інформацією виступив віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій О. Резніков. Він, як член ТКГ, почав із розвінчання «міфів» про цю структуру. Насамперед, підкреслив О. Резніков, група не приймає рішень, а є тільки «логістичним майданчиком для узгодження деталей та домовленостей, які досягаються лідерами «нормандського формату» з 2014 року». Другий «міф» — так звана інспекція позицій українських військових у Шумах. Насправді, мовляв, говорили виключно про «сіру зону» і виключно для підтвердження звіту СММ ОБСЄ, що будь-яких порушень усталеного режиму тиші з боку України нема. Тобто заспокойтеся, шановні депутати і суспільство, все під контролем, дав зрозуміти.

Як профільний віцепрем’єр, О. Резніков сказав кілька слів про деокупацію та реінтеграцію проблемних територій. Насамперед треба затямити: швидкого миру, дружби і порядку очікувати не варто. Реінтеграція триватиме чверть століття, оскільки процес цей тяжкий. Чи впораємося ми?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Спершу падаємо, потім ростемо
Читати
Нападника затримано
Читати
Ринок праці оговтується
Читати
Вибиваємося в європейські антилідери
Читати
Приторговують успішно
Читати
Транш не надійшов
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове