Архів
Вівторок,
15 вересня 2020 року

№ 70 (19818)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Зачесались у когось руки?

Марина ТІШКОВА.

Позаторік уряд В. Гройсмана запровадив проєкт «Пакунок малюка» («бебібокс»): сім’ї після народження дитини почали одержувати набір найнеобхідніших речей. Протривала ця ініціатива два роки, і вже нинішній Кабмін оголосив про її призупинення: з 1 вересня замість набору батьки отримують гроші.

ПРОБЛЕМА з пакунками виникла ще в січні поточного року: в Мінсоцполітики оголосили тендер на комплектацію наборів через держустанову «Професійні закупівлі», але згодом Антимонопольний комітет скасував його у зв’язку зі скаргами більшості учасників. Оскільки цільові кошти — 1,2 млрд грн — були виділені, то в Мінсоцполітики вирішили видавати сім’ям грошовий еквівалент пакунка у сумі 5 тис. грн.

Здавалося б, вихід знайшли. Та й загалом ідея непогана, адже частина батьків була незадоволена деякими складниками набору. А міністр соцполітики М. Лазебна підкреслила: її відомство не проти «пакунків малюка», та коли побачили, що хтось хоче на них «заробити», то вирішили давати сім’ям гроші. Щоправда, коли чиновницю запитали, кого підозрює в корупції та «схематозі», вона зам’яла тему, мовляв, то хай правоохоронці розбираються.

Однак ця урядова ініціатива дістала велику порцію критики. Насамперед від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), під чиєю егідою проводилися тендери на закупівлю товарів для проєкту «Пакунок малюка». У зверненні зазначено, що наповнення «пакунка малюка» за два роки суттєво поліпшилося, збільшившись у 2,5 разу — до 60 предметів при такій самій ціні. Якщо позаторік лише 35% сімей надавали перевагу боксу перед грошовою виплатою, то нині вже вісім із 10 хочуть отримувати допомогу саме в натуральному вигляді. Дослідження ЮНІСЕФ підтверджують також економічну ефективність пакунків: позитивний вплив на родинний бюджет відчули 79% батьків, а 49% вдалося суттєво заощадити на купівлі товарів для немовляти. В середньому предмети з «пакунка малюка» оцінюють у 4,8 бала з 5. До того ж якщо купувати ці товари вроздріб, то їхня вартість виллється у понад сім тисяч гривень, тобто фактична купівельна спроможність батьків зменшиться на 40% (адже компенсація від держави становить 5 тис. грн).

Подібні аргументи навели чимало інших експертів. Цікаві роздуми оприлюднив підприємець Олександр Соколовський, чия компанія «ТК-домашній текстиль» у 2018 році виграла тендер (тоді уряд оголосив централізовану закупівлю через UNOPS — Управління ООН із обслуговування проєктів), запропонувавши найліпшу ціну й заощадивши для держбюджету на 100 тисячах пакунків 180 міль-йонів гривень. Насамперед бізнесмен відповів на закиди про корупцію: не було жодного натяку на «відкати», хабарі ні до тендеру, ні після нього, що його, досвідченого у веденні підприємництва в Україні, здивувало і порадувало найбільше. І хоча компанія тендерів більше не вигравала, але програвала в чесній конкурентній боротьбі. За два роки кількадесят українських підприємств налагодили виробництво, розвивалися, працівники одержували зарплати, годуючи свої сім’ї, справно платилися податки, в тому числі на утримання чиновників, які тепер… звинувачують їх у корупції. Тим часом деяким вітчизняним підприємствам, які брали кредити, щоб розширити виробництво під «бебібокси», після згортання програми загрожує банкрутство. А їхнім працівникам — звільнення.

Грошова ж компенсація має одне велике «але». Згідно з офіційним роз’ясненням, кошти надходитимуть на спецрахунки у «ПриватБанку». Витратити їх можна протягом року виключно на товари для дитини (засоби догляду, одяг, взуття, харчування, посуд, іграшки) та породіллі (засоби інтимної гігієни) і лише в певній мережі магазинів, які затвердить Мінсоцполітики.

Ось тут і заритий собака. Хто визначатиме ці магазини, за якими критеріями? Адже в роздрібній торгівлі нескладно на «спеціальний список товарів» збільшити націнку на 10-20%, а потім із виділеної суми повернути їх кому треба — ось вам і реальна корупційна лазівка… Крім того, 5000 грн тільки здаються солідними грішми: будь-яка торговельна мережа робить націнку не менш як 50%, так що сім’ї в будь-якому разі будуть у програші. І це лише фінансовий бік. А от, наприклад, як добиратися до заповітного магазину жителям маленьких містечок і сіл? Навіть якщо замовити доставку, її безкоштовно ніхто робити не буде. Сюди ще треба додати коронавірусну загрозу… Для багатьох також буде проблемою й відкрити картковий рахунок у ПриватБанку, адже його відділень у селах практично немає.

На думку О. Соколовського, організація шляхом чесних закупівель «бебібоксів» і постачання їх у пологові будинки з вересня-жовтня, що буде значно вигідніше і для держави, і для батьків новонароджених, абсолютна реальна. Якби хтось із незрозумілої причини не робив штучних перепон.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вчитись — у школі
Читати
Стан стабільно тяжкий
Читати
Тепер офіційно плагіатор
Читати
Войовничий хасидизм
Читати
Крим — це Україна
Читати
На Тернопільщині різке зростання
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове