Архів
Вівторок,
15 вересня 2020 року

№ 70 (19818)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Причини облисіння у курей

ЛИНЬКА, або облисіння, курей — проблема, на яку наражаються всі, хто вирощує птицю. Причин такого явища може бути кілька. Тому, перш ніж вирішити, як йому зарадити, варто визначитися, чому це відбувається.

Найчастіше кури втрачають пір’я на спині недалеко від хвоста, на шиї і грудях. При цьому весь покрив тьмяніє, стає ламким. Нерідко у несучок зникає і пух. Помітити линьку, чи алопецію, нескладно навіть на початковій стадії. Під час втрати пір’я, викликаної природними причинами, покрив птахів залишається блискучим і шовковистим. При цьому курка зазвичай позбувається нижніх шарів покриву. Однак якщо лисіє шия, спина, випадають верхні великі пір’їни, то таке явище спричиняють неприродні процеси. Якщо не вживати заходів, то за невеликий часовий проміжок птиця може втратити практично весь пір’яний покрив.

Основною передумовою випадання пір’я є неправильна годівля. У курей, як і у людей, за браку в організмі вітамінів і мінералів відбуваються зовнішні видимі зміни. Линька у курей може виникнути також і за нестачі годівлі.

Якщо ж раціон повноцінний і достатній, а пір’я випадає, то, найімовірніше, птицю атакують пухоїди.

Випадання пір’яного покриву може спостерігатись і у зв’язку з неправильно організованими умовами утримання. Зокрема, явище облисіння має місце у погано вентильованих курниках, де прибирають лише зрідка.

Ще одна причина — брак сонячного світла або прогулянок птахів. У результаті їм не вистачає вітаміну D, через що вони активно втрачають пір’я.

Тож, якщо визначили причину облисіння курей, то слід вдаватися до відповідних заходів.

Якщо линька у курей відбувається внаслідок незбалансованого або недостатнього харчування, спостерігається не тільки облисіння, а й втрата загального блиску покриву, крім того, гребінці тьмяніють, а також знижується несучість. Зарадить цьому введення до пташиного раціону мінералів і вітамінів, які продаються в усіх спеціалізованих точках продажу, а також сірки в кількості 0,3 грама на порцію. Замінити цей елемент можна глауберовою сіллю (щоденна норма — 1 грам). Відновлює баланс мінералів в організмі птиці марганець і йодистий калій. Розчини цих речовин потрібно додавати в напувалку раз на кілька днів.

Також періодично слід у раціон курей додавати кісткове борошно, капустяне листя, коренеплоди.

Випаданню пір’я у домашніх курей можна запобігти народними засобами. Існує така добавка, при внесенні якої в корм наростання пухово-пір’яного покриву поновлюється. Потрібно розтерти в пил роги або копита домашньої худоби і систематично підсипати порошок у пташину годівницю. Повторювати варто до тих пір, поки кури не перестануть втрачати пір’я. Якщо рогових частин тварин нема, можна зібрати згублене пір’я і подрібнити його.

Коли кури линяють через те, що проживають у неналежних умовах, ситуацію, певна річ, слід виправити. Потрібно ретельно прибрати приміщення і обробити його очисними засобами. Якщо у пташнику відсутня вентиляція (відчувається неприємний «аромат»), його необхідно обладнати витяжкою. В курнику потрібно зробити велике вікно, крізь яке буде проникати необхідне птахам сонячне світло, отже, організм вироблятиме вітамін D. Та не забудьте затягнути його решіткою, аби хижі тварини не дісталися сідала.

Варто створювати супутні умови для постійних прогулянок курячого поголів’я на свіжому повітрі. Птахи зможуть розім’ятися, а також загартовуватимуться і знаходитимуть якусь поживу.

Линька домашніх курей-несучок може виникати через діяльність паразитів у їхньому організмі. Шкідники зазвичай атакують тих птахів, у яких неналежні годівля або умови. Профілактичний захід, здатний запобігти атаці паразитів на пташиний організм, дуже простий. Достатньо поставити у приміщенні ємність з попелом. Купаючись у ньому, тварини очищають пір’я природним шляхом, що робить неможливою атаку пухоїдів.

Не зайвими будуть у курнику сухі віники з полину — специфічний запах відлякує паразитів. До того ж кури скльовують насіння і листя зі зв’язок, а це також вітаміни для них.

Додатково у пташнику можна встановити ультрафіолетові лампи, які запобігають дефіциту вітаміну D в організмі живності. Однак придбання таких приладів — недешеве задоволення.

Версія для друку          До списку статтей

ДО НАШОГО куточка наступного разу завітає разом з дружиною завзятий землероб, що не втомлюється поліпшувати свої 80 соток, Анатолій Мондзолівський із с. Дідівщини Фастівського р-ну Київщини. Понад сотню видів рослин плекає подружжя. Але не тільки цим воно цікаве, а насамперед бережливим ставленням до землі й довкілля загалом. Що казати, якщо не пошкодували власних паїв і доклали величезних зусиль для насадження лісу для земляків!

А наш внесок у чиюсь імовірну задумку окультурювати вільні площі полягатиме в тому, що розповімо вам про каштан їстівний. Крислатий, довговічний, легко розмножується, дає смачні плоди — ось аргументи на його користь.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове