Архів
П’ятниця,
11 вересня 2020 року

№ 69 (19817)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Готуймо яблучний оцет

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Із оздоровчою метою можна застосовувати тільки натуральний 6-відсотковий оцет. Тому ліпше приготувати його самому.

ПОМИТІ яблука натерти на тертушці з великими вічками. Затим масу викласти в емальовану чи скляну посудину. На кожні 800 г сировини потрібно літр теплої перевареної води. Додати мед чи цукор (100 г на літр води). Щоб процес бродіння відбувався швидше, до яблучної маси покласти сухий житній хліб або дріжджі (20 г хліба чи 10 г дріжджів на кожний літр).

Суміш тримати відкритою, а коли вона почне ферментувати, перемішувати дерев’яною ложкою двічі-тричі на день.

Через 10 днів її відтиснути крізь марлю, а рідину процідити і вилити в банку, додати цукор чи мед (50-100 г на літр), накрити банку марлею й поставити у тепле місце для продовження бродіння. Процеси, що призводять до утворення яблучного оцту, тривають 40-60 діб.

Отриманий оцет необхідно знову профільтрувати, розлити в пляшки й міцно закоркувати. Найліпше тримати в прохолодному місці за температури 6-8 градусів.

Із яблучного соку і меду можна приготувати й цілющий яблучно-медовий оцет. Із достиглих помитих яблук вичавити літр соку, розвести в ньому 100 г меду, перелити в скляну банку. Отвір зав’язати марлею й поставити в темне тепле місце на два місяці для бродіння. Коли на дні банки з’явиться осад, оцет готовий.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Неврожаю, прогнозують, не буде
Читати
Таки підняли
Читати
Повноцінно їсти — після карантину
Читати
Газові борги наростають
Читати
На вибори — без ентузіазму
Читати
Темпи, на жаль, не спадають
Читати






При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове