Архів
П’ятниця,
11 вересня 2020 року

№ 69 (19817)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Когнітивний дисонанс, або Невже нас обманюють?

Михась БУРКУН.

ВІД ПОЧАТКУ дії режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях (із 00:01 27 липня) Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 908 порушень «тиші». Про це йдеться у звіті Місії від 3 вересня. А згідно з офіційними даними штабу ООС, за цей період на східному фронті зафіксовано всього-на-всього… 73 порушення режиму припинення вогню!

Отже, роблять висновок деякі наші гарячі голови, триває жорстке протистояння, а командування ООС все це покриває і замовчує.

Так, велика розбіжність між даними штабу ООС і Місії міжнародних спостерігачів — у понад десять разів! — про кількість порушень на Донбасі має, як мінімум, насторожувати. Тому варто розібратися з цим протиріччям.

Зробити це неважко (за бажання). Достатньо ознайомитися з відповідною інформацією. Так, у штабі ООС порушеннями вважають (і фіксують) поодинокі постріли або черги з різних видів легкого озброєння (важке від початку перемир’я не застосовується) неподалік лінії розмежування, тобто таку вогневу активність противника, яка може загрожувати життю та здоров’ю українських захисників.

У СММ ОБСЄ фіксують усе, що побачили і почули, причому не тільки на лінії фронту, а й у різних містах і місцях як на підконтрольній, так і не підконтрольній уряду України території.

Приміром, один з останніх прикладів. У ранковому зведенні пресцентру штабу ООС від 3 вересня повідомляється, що минулої доби, тобто 2 вересня, «на ділянках відповідальності українських підрозділів зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ». І дається опис інциденту: «Неприцільним пострілом з підствольного гранатомета противник намагався спровокувати наших воїнів на ділянці фронту поблизу Мар’їнки. Військовослужбовці Об’єднаних сил вогонь у відповідь не відкривали. Бойових втрат внаслідок ворожого пострілу немає». Ще раз занотуймо: 2 вересня нашим штабом з боку противника зафіксовано ОДНЕ порушення.

А ось відповідна статистика за той же день, 2 вересня, опублікована у щоденному звіті СММ ОБСЄ №210/2020: «СММ зафіксувала 13 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та два такі порушення в Луганській області». Себто разом — 15 порушень, а не одне, як зафіксовано у наших військових.

Що ж то за порушення, які наше військове командування нібито приховало від пильного ока українського та й світового співтовариства?

Відкриваємо вказаний звіт ОБСЄ, знаходимо там «Таблицю порушень режиму припинення вогню станом на 2 вересня 2020 р.» і з’ясовуємо, що два порушення на Луганщині — це два вибухи «невизначеного походження» за 3-5 км на схід від м. Попасної, які ввечері почули (!) спостерігачі. Що то за вибухи — не відомо. Може, заєць на розтяжці підірвався… Ще один подібний вибух зафіксований Місією на Донеччині.

Решта 12 порушень — це 12 (!) пострілів зі стрілецької зброї майже в самому центрі окупованого Донецька, які лунали протягом чотирьох хвилин одразу після 10-ї години вечора…

Ну скажіть, який стосунок мають постріли в окупованому обласному центрі до порушень режиму перемир’я на Донбасі? Хіба що наші партизани відстрілювалися від тамтешніх емгебістів. Або навпаки. Втім, нафантазувати можна будь-що.

Ну, а те, що міжнародні спостерігачі заносять подібні постріли до своєї статистики як окремі порушення, зрозуміти можна — чим більше нарахують, тим солідніший вигляд матиме їхня робота. За яку, до речі, вони одержують непогані гроші. Якщо ж на Донбасі все буде тихо-мирно, та ще й без порушень тиші, за що їм тоді платити та й узагалі їх там тримати? З іншого боку, дорікати спостерігачам Місії за нібито «приписки» також не можна. Адже формально вони мають рацію: постріл у Донецьку зі стрілецької зброї зроблено в районі проведення ООС? Так, бо вся територія ОРДЛО входить до цього району. Перший постріл порушив режим тиші? Так, порушив. А наступний постріл? Так само. Ну і так далі, аж до 12 порушень…

Між іншим, серед нарахованих спостерігачами СММ 908 порушень режиму припинення вогню основну частину становлять саме постріли і черги зі стрілецької зброї — 741 випадок. Крім цього, серед порушень зафіксовано «152 вибухи, два невизначені боєприпаси, що пролетіли (! — Ред.), 13 освітлювальних ракет».

Зрозуміло, це не означає, що в офіційних повідомленнях штаб ООС не може інколи «ухилятися від істини» — війна, зокрема й гібридна, вносить свої корективи, а від пропаганди як однієї зі складових такої війни ще ніхто не відмовився. Тут головне не впасти у крайнощі, діючи за принципом «чим більша брехня, тим легше в неї повірять».

Для довідки: у Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні близько 720 міжнародних спостерігачів із 44 держав — учасниць ОБСЄ. З них близько 550 працюють на Сході України. Головний офіс Місії розташований у Києві; спостерігачі виконують свою роботу в Дніпропетровську, Донецьку, Івано-Франківську, Києві, Луганську, Львові, Одесі, Харкові, Херсоні та Чернівцях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Неврожаю, прогнозують, не буде
Читати
Таки підняли
Читати
Повноцінно їсти — після карантину
Читати
Газові борги наростають
Читати
На вибори — без ентузіазму
Читати
Темпи, на жаль, не спадають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове