Архів
П’ятниця,
11 вересня 2020 року

№ 69 (19817)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Хто кому брат по крові

Валерій ШВЕЦЬ, доктор фізико-математичних наук. Одеська область.

ДЛЯ кожного народу характерна своя, властива лише йому комбінація груп крові. Це як відбитки пальців окремих людей. Користуючись різними науковими джерелами, я спробував дослідити спорідненість українців з іншими народами світу. Моє дослідження не є істиною в останній інстанції, але хочу поділитися цікавими результатами, які отримав.

Близькими родичами українців виявилися жителі всіх країн Балканського півострова, що розмовляють слов’янськими мовами: серби, боснійці, македонці, словенці, хорвати. Це потужний аргумент на користь спільного етнічного походження цих народів від одних предків і на одній землі. Можливо, що спільною територією були Балкани, але значно ймовірніше, що територія України. Серед наших близьких родичів значаться також литовці. Отже, Велике князівство Литовське, Руське, Жемайтське та інших земель, що постало, зокрема, і на українських теренах після занепаду нашої давньої батьківщини Русі під навалою Золотої орди, мало під собою і спільну етнічну основу. До речі, мовою державного управління у цьому князівстві була руська (давньоукраїнська). Далі у списку близьких родичів ідуть поляки. Це також свідчить про те, що об’єднання Польщі й Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтського та інших земель у спільну державу — Річ Посполиту (Справа Загальна) також мало під собою потужну етнічну основу. Найбільш вражаючим є присутність серед наших близьких родичів австрійців, спорідненого з ними населення Ліхтенштейну, Швеції, Люксембургу і Німеччини.

Серед не дуже далеких родичів Румунія, Франція, Греція, Данія, Болгарія, Латвія, Фінляндія, Швейцарія, Словаччина, Чеська Республіка, Кіпр, Бельгія, Іспанія, Молдова. Дві країни, що розмовляють слов’янськими мовами, — Словаччина і Чехія — розташовані ближче до кінця цього списку. Що зайвий раз підтверджує, що спорідненість за кров’ю і за мовою спілкування — це часто зовсім різні речі. Цікаво, що список починається з Туреччини та Ізраїлю. Якщо врахувати, що наші близькі родичі також є близькими родичами між собою, то населення Туреччини, так само як і Ізраїлю, сміливо можна зарахувати до європейців. До речі, населення Сполучених Штатів Америки серед наших не дуже далеких родичів майже в середині списку.

Серед віддалених родичів на першому місці перебуває населення Лівану, що цілком зрозуміло з огляду на численні хрестові походи європейців на цю територію у середні віки.

А в списку дуже далеких родичів (Лівія, Сирія, Вірменія, Камерун) інтерес становить Московія. Навіть для мене такий результат був неочікуваним. Проте це цілком узгоджується з традиційним поглядом на етногенез московитів, який відбувся на угро-фінській основі з потужним додаванням різноманітних азійських етнічних компонентів. Мій висновок такий: Московія — неєвропейська країна, а українці й московити навіть близько не є одним народом, скільки б не волав про це президент сусідньої держави.

За групами крові українці є типовими європейцями, і всі європейські народи є їхніми близькими або не дуже далекими родичами. На мою думку, що європейська цивілізація — це, у кінцевому підсумку, пряма спадкоємиця Трипільської, однієї із найдавніших цивілізацій світу, що тисячі років існувала на нашій святій землі. Тому шлях України у Європу — це не тільки дотримання голосу нашого розуму, але і голосу нашої крові.

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

НАША дорога мама, бабуся та прабабуся Лідія Василівна Тимошенко 11 вересня святкує 80-й день народження.

Майже все своє життя вона пропрацювала, не покладаючи рук, дояркою на фермі в селі Никонівка, що на Чернігівщині. Наша велика трудівниця ніколи не шкодувала своєї теплоти, турботи і ласки для нас, своїх дітей.

Дорога наша матусенько! Минають роки, а ти, як і раніше, світишся добротою і любов’ю, радо запрошуєш у свій дім і оточуєш піклуванням близьких людей. Як добре, що ти у нас є! Будь щаслива, наша рідна, і нехай ніякі перешкоди не стоять на твоєму шляху.

З любов’ю дочки, зяті, внуки, правнучок.

 

2020-й пам’ятний для ще одного уродженця чернігівської землі — Василя Мандрики з Ніжина. Цими вересневими днями йому виповнюється 90. Багато років Василь Єгорович дружить із «Сільськовістяночкою», особисто знав головних редакторів, завідувачів відділів і журналістів. Навідуючись у редакцію, завжди відвідує кімнату-алею з портретами ветеранів «СВ», може годинами хвилююче розповідати про кожного з них, про їхню співпрацю. Тож бажаємо нашому шанованому ювілярові, симпатику і дописувачу козацького здоров’я, нових творчих успіхів, миру, сімейного благополуччя і всіх земних благ.

З повагою сільськовістяни.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове