Архів
П’ятниця,
11 вересня 2020 року

№ 69 (19817)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Моя дружина, з якою разом виховали дев’ятеро дітей, померла. Я дізнався, що маю право на надбавку до пенсії, оскільки статус дружини, яка мала право на пенсію за особливі заслуги, переходить мені. Підкажіть, які документи потрібно подати для оформлення такої пенсії?»

Олексій ЦЮРКАЛО.

с. Карпатське Турківського району Львівської області.

 

НА запитання читача відповідає начальник Турківського відділу обслуговування громадян ГУ ПФУ у Львівській області   Олена Миколаївна ЮСИПОВИЧ:

— Відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» від 01.06.2000 №1767-111 (далі — Закон), пенсії за особливі заслуги встановлюються громадянам України, матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо після смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, то право на пенсію за особливі заслуги надається йому. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1-ї цього Закону, непрацездатні члени сім’ї померлого, зазначені в статті 36-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім’ї — 70%, двох і більше — 90% надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

Для призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною членам сім’ї померлої особи, яка мала особливі заслуги перед Україною, необхідні такі документи: копія паспорта із зазначенням прізвища, імені та по батькові члена сім’ї померлої особи, копія свідоцтва про смерть особи, копії документів, що підтверджують заслуги померлої особи (свідоцтва про народження дітей, довідка сільської ради про народження та виховання дітей до шестирічного віку), документи, що підтверджують родинні стосунки з особою (копія свідоцтва про шлюб, рішення суду про встановлення родинних стосунків).

Після подання всіх вищезазначених документів вам буде призначено надбавку до пенсії за особливі заслуги перед Україною.

 

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

НАША дорога мама, бабуся та прабабуся Лідія Василівна Тимошенко 11 вересня святкує 80-й день народження.

Майже все своє життя вона пропрацювала, не покладаючи рук, дояркою на фермі в селі Никонівка, що на Чернігівщині. Наша велика трудівниця ніколи не шкодувала своєї теплоти, турботи і ласки для нас, своїх дітей.

Дорога наша матусенько! Минають роки, а ти, як і раніше, світишся добротою і любов’ю, радо запрошуєш у свій дім і оточуєш піклуванням близьких людей. Як добре, що ти у нас є! Будь щаслива, наша рідна, і нехай ніякі перешкоди не стоять на твоєму шляху.

З любов’ю дочки, зяті, внуки, правнучок.

 

2020-й пам’ятний для ще одного уродженця чернігівської землі — Василя Мандрики з Ніжина. Цими вересневими днями йому виповнюється 90. Багато років Василь Єгорович дружить із «Сільськовістяночкою», особисто знав головних редакторів, завідувачів відділів і журналістів. Навідуючись у редакцію, завжди відвідує кімнату-алею з портретами ветеранів «СВ», може годинами хвилююче розповідати про кожного з них, про їхню співпрацю. Тож бажаємо нашому шанованому ювілярові, симпатику і дописувачу козацького здоров’я, нових творчих успіхів, миру, сімейного благополуччя і всіх земних благ.

З повагою сільськовістяни.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове