Архів
П’ятниця,
11 вересня 2020 року

№ 69 (19817)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

(За повідомленнями ЗМІ).

БІЛЬШІСТЬ українців вважають, що єдиною офіційною мовою в країні має залишатися українська, але при цьому не виключають можливості вільного використання російської. Про це свідчать результати дослідження, проведеного спільно центрами Разумкова і SOCIS.

За те, щоб українська мова і надалі залишалася державною, проголосували 64,5% респондентів. Ще майже 18% опитаних хотіли б, що державною мовою була українська, а російську можна зробити офіційною в окремих регіонах країни. 15,2% українців не проти двох державних мов, а 2,6% од відповіді утрималися.

* * *

У ГОРОДНИЦІ Житомирської області археологами знайдено 32 срібники князів Володимира Великого та Святополка Окаянного. Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров. На срібних монетах, що датуються 1000-1019 рр., зображено Київського князя, а на зворотному боці — княжий знак: тризуб у Володимира та двозуб у Святополка.

Востаннє старовинні монети у такій кількості в Україні знаходили аж у 1876 році під час будівельних робіт на Вознесенському узвозі в Києві, тоді знайшли 120 монет. Всього до цієї знахідки було відомо про існування приблизно 400 монет часів Володимира Великого, Святополка Окаянного і Ярослава Мудрого.

* * *

В УКРАЇНІ запрацювала новостворена база Big Short. Це перша масштабна онлайн-фільмотека короткометражного кіно. Проєкт має на меті насамперед промоцію українського короткометражного кіно у світі, а також зберігати у фокусі глядачів та індустрії роботи українських режисерів од початку ХХ століття до теперішнього часу.

У планах також не просто покази українського кіно, а й збірки, складені кураторами та кураторками міжнародних фестивалів, а також програми, які показували на львівському фестивалі Wiz-Art.

* * *

УКРАЇНСЬКА драма «Атлантида» потрапила до довгого списку премії Європейської кіноакадемії. Стала одним із 32 претендентів на номінацію.

Дія фільму відбувається 2025-го після майбутньої перемоги України у війні з Росією та повернення окупованих територій. Донбас визнано непридатним для життя. Внаслідок екологічної катастрофи отруєно землю й воду. Всі ролі зіграли непрофесійні актори — ветерани війни. Зокрема, колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Знімали фільм у Маріуполі та Києві.

* * *

У НОВІЙ колекції шведського бренда Rodebjer присутні мотиви творчості майстрині з Прикарпаття Параски Плитки-Горицвіт. Роботи мисткині вразили засновницю бренда Карін Родеб’єр під час подорожі в Україну до друзів.

Результатом вражень від цієї подорожі стала колекція одягу «Весна-літо 2021», де принти на сукнях та спортивному одязі створені за мотивами українського народного мистецтва, яке авторка колекції побачила в українських селах. Стилізований фольклор представлений і роботами гуцульської художниці. Презентація нової колекції відбулася на Тижні моди в Копенгагені в онлайн-форматі.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Я люблю плисти проти течії. «Караюсь, мучуся... але не каюсь» — то моє кредо. А це запекла щоденна боротьба з посередністю, догмами, тиском з боку системи, яка намагалася зламати і підпорядкувати. Це не для того, щоб отримати визнання, а для того, щоб віднайти себе, утвердитись і відстояти свої переконання, право на творчу свободу й свободу творчості. Визнання є наслідком.

Іван МАРЧУК, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове