Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Репресії тривають

Василь ПІДДУБНЯК.

(За повідомленнями ЗМІ).

31 СЕРПНЯ в кількох містах і селищах окупованого півострова російські спецслужби вчинили ряд обшуків у будинках кримських татар, було затримано чотири особи. У зв’язку з цим та іншими негативними фактами Міністерство закордонних справ України виступило з протестом.

«Вимагаємо від Росії негайного звільнення затриманих сьогодні чотирьох осіб, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України. На сьогодні РФ незаконно тримає за ґратами близько 100 українських громадян. Закликаємо міжнародну спільноту продовжити активний захист прав та свобод мешканців окупованого Криму та посилити тиск на Росію задля припинення нею грубих порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові», — йдеться на офіційному сайті МЗС.

Колонізацію видно неозброєним оком

МЕТА викрадень, а також переслідувань активістів у Криму — змусити незгодних із політикою російської влади покинути територію анексованого півострова. Таку думку в коментарі кореспонденту Крим.Реалії висловив голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Усе, що відбувається зараз у Криму, робиться не тільки з метою придушити народ, а й з метою змусити виїхати з Криму тих людей, які не згодні з окупацією. Нещодавно я бачив звіт незалежних експертів щодо переселення громадян Росії в окупований Крим. І, згідно з цими даними, вже від 800 тисяч до мільйона людей вважаються переселеними в Крим. Для того щоб колонізувати Крим, для того щоб залишити Крим у складі Росії, вони переселяють людей у Крим і роблять усе, щоб витіснити корінний народ — кримських татар, етнічних українців і всіх, хто не згоден із окупацією», — сказав Рефат Чубаров.

Безводдя провокують військові бази

НЕСТАЧА прісної води в анексованому Росією Криму пов’язана зі збільшенням кількості військових баз РФ на півострові. Таку заяву в ефірі телеканалу ObozrevateTV зробив актор і кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв.

«Переважна більшість води йде не на потреби людей, а для військових частин, військових баз, яких побільшало на півострові в геометричній прогресії», — сказав він. У цьому контексті режисер навів приклад водосховища, що поблизу його рідного міста Бахчисарай. «Це колись було величезне озеро. Зараз його майже нема».

Рівень безробіття б’є рекорди

В ОКУПОВАНОМУ Криму за рік катастрофічно зросло безробіття. Про це повідомили у релізі російського «Центру зайнятості населення» Криму, передає Крим. Реалії.

Так, у липні цього року через службу зайнятості шукали роботу понад 8 тис. чоловік. А загалом у січні-липні на півострові визнані безробітними 45 тис. осіб, що майже в шість разів більше, ніж торік.

Iсторія кримських татар «заговорить» українською

НА ПЛАТФОРМІ «Велика Ідея» триває збір коштів для створення першої аудіокниги «Світи. Народи. Історія кримських татар» українською мовою за друкованим виданням у чотирьох томах історика Валерія Возгріна.

Збір коштів почався 30 липня і триватиме ще 68 днів. У разі збору заявлених коштів міжнародний фонд «Відродження» подвоїть їх, щоб успішно реалізувати задум. Повідомляється, що аудіокнига стане початком масштабного проєкту перекладу праці «Історія кримських татар» українською мовою. Історик Возгрін працював над книгою протягом 25 років. До видання ввійшли дослідницькі матеріали автора (з історії, побуту, традицій кримських татар від найдавніших часів), архівні документи та нариси іноземних істориків-мандрівників минулого.

Російські ведмеді набрели на притулок

ВЛАСНИК кримського сафарі-парку «Тайган» Олег Зубков стверджує, що прийняв на утримання московський цирк М. М. Запашного разом із тиграми, кіньми, ведмедями та іншими тваринами. Про це він повідав кореспондентові Крим.Реалії. За його інформацією, це «вимушений тимчасовий захід, пов’язаний з важкими часами для російських цирків».

«Для цирків, як і для зоопарків Росії, настали дуже складні часи, й далеко не всі їх переживуть. Ситуація з коронавірусом у Росії призвела до закриття цирків на довгі місяці. Це сталося вперше в історії російських цирків. У багатьох таких закладів немає державної підтримки, всі доходи вони отримують від продажу квитків на вистави», — сказав Зубков.

Довіряти не можна

МІНІСТР охорони здоров’я України Максим Степанов в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив, що очолюване ним відомство не може довіряти статистиці окупантів, а тому використовує різні джерела інформації для визначення реальної кількості хворих на півострові. Крім цього, є відповідні спецслужби, які доводять ту чи іншу інформацію.

Станом на ранок останнього дня нинішнього літа на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя зафіксовано 63 нових випадків захворювання на коронавірус. Усього з початку року відомо про 2971 випадок інфікування.

Напиваються і вихоплюють ножі

В ОКУПОВАНОМУ Криму дедалі частіше місцеві жителі піддаються нападам з боку уродженців Чечні. Так, нещодавно неприємний інцидент трапився в селищі Кам’янка поблизу Сімферополя: 30 нетверезих чеченців вломилися в будинок місцевого мешканця.

За словами сусідів, чоловіки недавно винайняли в селищі будинок і живуть там «громадою в 40 чоловік». «Вони і раніше вели себе агресивно, але вторгнення в чужий будинок переповнило чашу терпіння», — розповіли жителі селища. Грабіжники увірвались у двір літнього сусіда та стали ображати його, коли господар почав вимагати забратися з його території. На шум збіглися сусіди, чеченці витягли ножі й напали на них. Але їх вдалося прогнати з допомогою каменів і садового інвентарю.

Пів години небаченого страху

ПОТУЖНИЙ смерч пронісся Кримським півостровом. Зафіксували це природне явище місцеві жителі. У соцмережах вони опублікували відзняті кадри. Чималий смерч утворився поблизу Євпаторії, а також у Сакському, Чорноморському районах неподалік узбережжя Чорного моря.

Водяні смерчі не характерні для цієї території. Однак такі явища почали з’являтися в Україні через зміни клімату. Зазвичай подібний вихор вирує від 15 до 30 хвилин, а його діаметр може сягати близько 200 метрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима наближається
Читати
Оскаржують «зонування»
Читати
Підготовка до виборів стартувала
Читати
Знову страшні ДТП
Читати
Налагоджують контакти
Читати
Антирекордів — хоч греблю гати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове