Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Крапку ставити рано

Василь ПІДДУБНЯК.

Минулого тижня відразу у шести районах Херсонщини, прилеглих до «великої води», рудий пил стовпом стояв, ревіли потужні мотори, лунали постріли…

ЩО Ж скоїлося? Нічого, як виявилося, надзвичайного. Але, відомо, береженого Бог береже.

В обстановці, наближеній до можливої, координаційна група Антитерористичного центру при регіональному органі Служби безпеки України провела планове багатоетапне антитерористичне тренування у зоні стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури прикордонної з окупованим Кримом області.

У цій зоні — військовий об’єкт Збройних сил України, а головне — Каховська ГЕС, Каховський судноплавний шлюз і споруди Північно-Кримського каналу.

Співробітники Головного управління СБУ в АР Крим, Національної та патрульної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, військовослужбовці Національної гвардії і Держприкордонслужби, підрозділи Збройних сил України діяли чітко і злагоджено. Представники місцевої влади — теж.

Умовних диверсантів, нібито засланих із потенційно небезпечної гарячої точки — окупованого путінською Росією Криму — оперативно «засікли» і знешкодили…

Не менш важлива і обнадійлива звістка надійшла в цей же час із Києва. Кабмін України схвалив законопроєкт «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

І в цей перелік, на пропозицію Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, включені два стратегічні об’єкти — Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу.

Ці підприємства включені в перелік задля гарантії сталого контролю над ними та уникнення імовірних загроз національним інтересам.

«Мінреінтеграції стурбоване ситуацією в тимчасово окупованому Криму, де російська окупаційна влада по-варварськи використовує водні ресурси для забезпечення водою окупаційної армії та подальшої мілітаризації українського півострова, нехтуючи при цьому потребами населення.

За оцінками фахівців, наявних водних ресурсів достатньо для повного забезпечення потреб населення півострова. Те, що ми спостерігаємо, є свідомим порушенням Росією норм міжнародного гуманітарного права. Україна відновить подачу води до Криму відразу після його деокупації», — заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко.

Остаточну крапку поставлено? Не певен. І ось чому.

Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу, нагадаю, мають стратегічне значення для економіки держави. Слід нагадати і про те, що через Північно-Кримський канал, який з’єднує русло Дніпра з Кримом, Україна покривала до окупації півострова Росією близько 85% потреб Криму в прісній воді.

Вода ж в усьому світі — не лише чинник національної безпеки, а й товар. І товар недешевий. Чому б не торгувати, і торгувати, зрозуміло, із вигодою на приватну кишеню? Чинному уряду, більше орієнтованому не на створення державних багатств, а на їх розпродаж, ідея ця, вочевидь, сподобалася.

Ще навесні у телеінтерв’ю 24-му каналу голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв оприлюднив наміри Кабміну створити ПАТ (приватно-акціонерне товариство!) «Води Таврії» з метою об’єднати Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу в одну структуру.

«До кінця минулого року управління Північно-Кримського каналу було у списках стратегічних об’єктів, які не підлягають приватизації. Наприкінці минулого року наше підприємство і Каховський магістральний канал з цього списку зникли», — сказав у програмі журналістських розслідувань «Спостерігач» начальник Управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко.

Прекрасно, що Кабмін України схвалив законопроєкт «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», повернувши у список Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу.

Та чи не повернуть молоді «державотворці», навчені «по бізнесових Європах», голоблі знову назад — у бік нереалізованого ПАТ «Води Таврії»?

Все може бути. Що-що, а писати вилами по воді ми ще не розучилися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима наближається
Читати
Оскаржують «зонування»
Читати
Підготовка до виборів стартувала
Читати
Знову страшні ДТП
Читати
Налагоджують контакти
Читати
Антирекордів — хоч греблю гати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове