Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Візит у диму

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Минулого тижня горіла Слобожанщина. Палали ліси у Дворічанському, Куп’янському, Чугуївському районах. Стихійне лихо збіглося з візитом на Харківщину Президента України Володимира Зеленського, за яким у народі вже починає закріплюватися недобра слава лихоносця.

НАЙМАСШТАБНІША пожежа сталася на території лісництва між населеними пунктами Вороб’ївка та Гряниківка Дворічанського району, котрий і так не надто лісистий. Виникла вона на п’ятистах гектарах, причому верхове полум’я, яке зазвичай розповсюджується з неймовірною швидкістю, охопило майже сто гектарів. Дуже швидко вогняний дракон досяг села Вороб’ївка, яке межує з лісом, і почав пожирати хати. Він знищив 22 житлові будинки, накрив чадом усе довкола в радіусі кількох кілометрів, отож дехто з місцевих мусив звертатися по допомогу до медиків.

Деякі хати згоріли дотла. А ще гаражі, сараї, звідки люди повиганяли перелякану худобу. За словами першого заступника голови Державної служби з над­звичайних ситуацій Олега Мельчуцького, вогонь так стрімко розповсюдився, тому що нав­коло населених пунктів, які межують із лісом, не були створені захисні мінералізовані смуги. Рятувальникам довелося евакуювати 52 особи — 40 із Вороб’ївки та ще 12 — із Гряниківки й тимчасово розмістити їх у Дворічанському ліцеї.

Пожежу врешті-решт загасили зусиллями працівників ДСНС та держлісгоспу. Те, що на подолання лиха було задіяно, крім 13 одиниць спецтехніки, два пожежні потяги та пожежний літак, говорить про його масштабність і серйозність. Тепер справа за комісією, яка оцінить збитки, спричинені вогнем. Тим, чиї обійстя згоріли дотла, обіцяють виплатити по 300 тисяч грн.

О 5-й ранку неподалік Башкирівки Чугуївського району також горів ліс. Харків, що за 20 км від цього поселення, накрило ядучим смогом. Гасили пожежу, як кажуть, усім миром: пожежні, бійці 92-ї ОМБр, яку обступає цей ліс, волонтери… За день вогонь вдалося приборкати.

Фахівці мають встановити причину пожеж: недбалість це безвідповідальних громадян, яких у нас не бракує, чи навмисний підпал. Цікаву думку з цього приводу висловив розслідувач, керівник «Антикорупційного блоку» Антон Сосницький. Він привертає увагу: понад рік тому Володимир Зеленський розпочав свою каденцію з того, що облетів харківські ліси, аби самому переконатися в масштабності незаконних вирубок. У стилі Лукашенка він дав прочухана лісівникам, правоохоронцям — команду розібратися з тіньовим вирубуванням лісів. Навіть одного директора держ­лісгоспу звільнили… Однак то була велика буря в склянці води: знищення слобожанських лісів не припинилося. То, мовляв, чи не підпалили зараз ліс чорні лісоруби, аби приховати злочини?

Цього разу Президент над палаючими лісами не літав, хоча й скомандував голові Харківської ОДА Олексію Кучеру якнайскоріше прибути на місце пожеж. Звісно, очільнику держави було приємніше пролетіти над дорогою, яка будується, відвідати інші об’єкти, аби потім підконтрольні владі ЗМІ розтрубили, як добре втілюється програма «Велике будівництво». Хоча, «притиснутий» незалежними журналістами, як кажуть, Володимир Зеленський визнав-таки, що, по суті, це велике добудівництво. Міркуйте самі: дитсадок у Пісочині Харківського району ще до того, як слуги народу прийшли до влади, був на 95 відсотків готовий, в селищі Південному — на 85 відсотків. Взагалі дюжина об’єктів з півтора десятка на Харківщині, якими хвалиться нинішня влада,— це добудова. Та й дороги почали будуватися ще до того, як українці вперше почули про «Велике будівництво», кошти на яке взяли з фонду подолання епідемії. А от про ту саму епідемію, пік якої припав на візит Президента, ніхто не згадав, як, до речі, і про заморожене новою владою будівництво онкоцентру.

Напевне, корисніше для рейтингу було взяти також участь у презентації головою ОДА Олексієм Кучером програми розвитку Харківщини. Це дійство відбулось у гольф-клубі, де переважно розважаються багатії. Там Президент уважно слухав, яких небувалих висот сягне область у недалекому майбутньому. От тільки де взяти грошей на все обіцяне, коли дірка в бюджеті 300 млрд грн і згортається фінансування соціальних програм та культури? Лише на додаткове фінансування правоохоронних органів знаходяться мільярди…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима наближається
Читати
Оскаржують «зонування»
Читати
Підготовка до виборів стартувала
Читати
Знову страшні ДТП
Читати
Налагоджують контакти
Читати
Антирекордів — хоч греблю гати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове