Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Справа МН17: особливості та перспективи

Михайло ГУБАШ.

Катастрофу літака цього рейсу називають чи не наймасштабнішою за всю історію авіації. Майже шість років знадобилося слідчим для проведення розслідування, оголошення підозри й спрямування матеріалів до суду. Втім, це зовсім не означає, що винних у страшному злочині незабаром покарає сувора рука міжнародної Феміди. Адже у цій справі є певні, скажімо так, особливості, які не сприятимуть пришвидшенню її розгляду.

На віртуальній лаві підсудних

ПІСЛЯ майже двох місяців перерви у судовому комплексі «Схіпхол», що розташований біля аеропорту Амстердама, відкрилася третя сесія засідань у карному провадженні щодо збитого літака Малайзійських авіаліній.

Поки що у зв’язку з пандемією кількість людей у суді обмежена. Загалом у пресцентрі може перебувати максимум 100 журналістів. Решта матиме змогу стежити за процесом через пряму трансляцію. Очікується, що головною темою стануть вимоги компенсації з боку родичів.

І — перша несподіванка: першого ж дня слухань головуючий суддя, вислухавши сторони процесу, оголосив про призупинення слухань до 28 вересня.

Нагадаємо: розгляд кримінальної справи стосовно трьох обвинувачених росіян та одного українця розпочався 9 березня поточного року. За висновками Міжнародної спільної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу, малайзійський літак був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, що дислокується у Курську.

На віртуальній лаві підсудних опинилися колишній офіцер ФСБ, так званий ексміністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ глава «розвідки ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов та громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Один із чотирьох обвинувачених, а саме Пулатов, виявив бажання долучитися до процесу. Його інтереси в суді представляють двоє нідерландських адвокатів.

Навесні, під час перших двох сесій, у суді заслухали сторону обвинувачення та сторону захисту. Адвокати спецпризначенця ГРУ Олега Пулатова фактично обрали тактику затягування процесу. Зокрема, піддали сумніву результати розслідування. На їхню думку, справа не готова до судового розгляду: мовляв, іншим можливим версіям, окрім тієї, що МН17 знищено ракетою «Бук», не було приділено належної уваги. Тож подали прохання провести повторне розслідування альтернативних сценаріїв. А саме: катастрофа «Боїнга» внаслідок атаки українського військового літака; ураження ракетною системою протиповітряної оборони, через те що українська сторона використала пасажирський лайнер як «живий щит»; ураження не з російського, а з українського ЗРК «Бук».

Показовим моментом тут може служити приклад із так званим іспанським диспетчером Карлосом, який стверджував, що перед зникненням із радарів «Боїнг» три хвилини супроводжували два українських винищувачі. На основі його численних інтерв’ю російським державним ЗМІ виникла відповідна версія, яку навіть Путін озвучив. Адвокати Пулатова просили допитати цього загадкового «диспетчера», проте трохи згодом з’ясувалося, що цей чоловік ніколи диспетчером не був, а є звичайним шахраєм. До того ж раніше засудженим. Від Росії, як сам повідав, за роль «іспанського диспетчера» він одержав 48 тис. доларів. Зараз мешкає в Румунії, куди втік з Іспанії. Ось така «ціна» однієї з версій.

До чого тут Сполучені Штати?

ТЕ, ЩО літак був знищений саме «Буком», остаточно підтвердити начебто можуть супутникові знімки, наявні в американців. На попередніх засіданнях суд заявив, що планував долучити до справи супутникові знімки. Відповідне звернення востаннє було надіслано до Вашингтона ще у 2016 році. Втім, США відмовилися показувати їх широкому загалу. Річ у тому, що йдеться про супутники інфрачервоного діапазону, так зване нове покоління. Якби знімки фігурували в суді, процес мав би бути закритим, але через його суспільну важливість суд не міг відбуватися за закритими дверима. Водночас прокурор мав змогу особисто ознайомитися з оригіналом. Натомість суд визнав обґрунтованим повторне звернення до американської влади щодо знімків із космосу.

З таким проханням виступила група родичів загиблих у катастрофі. «Прокурори мають знову звернутися до США щодо супутникових знімків, щоб була можливість побачити, що сталося з МН17. Також група родичів, яка займається пошуком правди, надіслала послу США в Нідерландах лист із проханням втрутитися та допомогти отримати знімки для судового процесу. Хоча нідерландські прокурори кажуть, що нам не потрібні ці знімки, бо ми маємо достатньо доказів — літак збитий «Буком», — сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі родич трьох жертв трагедії МН17, член правління фонду «Авіакатастрофа» Антон Котте.

Він також наголосив, що є намір притягнути Росію до відповідальності й через Європейський суд з прав людини. І 10 липня цього року Нідерланди фактично підтримали раніше подані позиви родичів, які хочуть судитися з Росією в ЄСПЛ, що у Страсбурзі.

Американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси рідних жертв у цьому суді, розповів, що РФ дала їм відповідь, яка нікого не задовольнила: «Все ті ж конспірологічні теорії, про які вони вже говорили раніше, все ті ж звинувачення в бік України. На мою думку, докази причетності Росії дуже переконливі: уламки, які зібрали на місці катастрофи і які вилучили з тіл загиблих, відповідають елементам боєголовки тієї самої моделі «Бука», яка є на озброєнні РФ».

Як відомо, напряму подавати позов до ЄСПЛ не можна, спершу потрібно пройти судові інстанції країни-відповідача, в даному разі Росії. На думку адвоката, справа МН17 надзвичайна, і ЄСПЛ має зважити на це. «Є процедури і є винятки», — каже він і пояснює, що представники РФ не брали участі в жодному офіційному розслідуванні, приховували факти — покази свідків або документи. Тому, робить висновок адвокат, «ми повинні бути звільнені від зобов’язання подавати до суду в Росії».

«Ще один момент: ніхто ніколи не подавав до суду на Росію у суді юрисдикції РФ і при цьому вигравав такий суд. До того ж юристи часто не доживають до винесення рішення: когось можуть отруїти або застрелити у метро. Тому, виходячи з їхньої поведінки і фізичної загрози, ми можемо потрапити під виняток. І ми все це зазначили як причини того, чому ми відразу пішли до ЄСПЛ», — пояснив Скіннер.

Подорож до Росії

НА СУДОВОМУ засіданні у Нідерландах захист Олега Пулатова заявив, що найближчим часом планує поїхати до Росії, щоб зустрітися зі своїм клієнтом.

Нідерландський адвокат Сабіна тен Дуссхате, яка представляє інтереси Пулатова, зазначила, що попередні спроби зустрітися з їхнім клієнтом не були успішними через коронавірус. Нідерландські прокурори такою заявою були здивовані. Вони повідомили, що адвокати Пулатова були поінформовані, з яких європейських міст здійснюються рейси в Росію. «Є кілька рейсів на тиждень», — наголосив нідерландський прокурор Вард Фердінандуссе.

Та, схоже, адвокати Пулатова просто роблять усе від них залежне, щоб затягувати судові слухання і відтерміновувати у часі винесення винним вироку.

Тим часом у Нідерландах навпроти центрального входу в будівлю судового комплексу «Схіпхол» до початку третьої сесії судового процесу в справі збитого у небі над Донбасом літака рейсу МН17 російська пропаганда розпочала показ фільму про трагедію у своїй версії.

Автори фільму намагаються поставити під сумнів результати офіційного розслідування Міжнародної спільної слідчої групи (JIT), стверджуючи, що в офіційного слідства недостатньо доказів причетності Росії. Свої «факти» і критику вони викладають у таких «фільмах» — подібна акція під стінами суду проходить уже вдруге.

Росія не визнає своєї причетності до збиття МН17 і неодноразово голосно заявляла про те, що її не допускають до розслідування. Але після катастрофи з лайнером, повідомляє Укрінформ, проводилося технічне розслідування Ради безпеки Нідерландів, у якому Москва брала участь. Вона передала свої матеріали, зокрема радіолокаційні дані, експертні висновки. РФ навіть надала рекомендації та зауваження. Однак після збиття літака паралельно велося кримінальне розслідування. А брати участь у ньому можуть тільки країни, які постраждали внаслідок збиття МН17. Тож до складу Міжнародної спільної слідчої групи увійшло п’ять країн: Україна, Малайзія, Австралія, Бельгія та Нідерланди. Україна — бо на її території впав літак, Малайзія — через те, що екіпаж і сам «Боїнг» були малайзійські, також на борту літака перебували громадяни цієї країни. Серед пасажирів були й громадяни Австралії, Бельгії та Нідерландів. Кожна з цих держав відкрила кримінальні справи. Згодом вони об’єднали свої зусилля. Тож усі країни, які втратили своїх людей, увійшли до складу Міжнародної спільної слідчої групи. Росія не може бути частиною JIT, бо на те нема жодних підстав. Утім, у рамках правової допомоги час від часу Міжнародна слідча група зверталася до РФ, проте остання ігнорувала запити.

Хай там як, чекатимемо 28 вересня, коли має розпочатися другий блок третьої сесії судових слухань. Це у короткій, найближчій, перспективі. Що ж до остаточного завершення слухань і ухвалення вироку, то, за деякими оцінками, на них варто очікувати не раніше ніж за кілька років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима наближається
Читати
Оскаржують «зонування»
Читати
Підготовка до виборів стартувала
Читати
Знову страшні ДТП
Читати
Налагоджують контакти
Читати
Антирекордів — хоч греблю гати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове