Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Хворіють? Самі винні

Марина ТІШКОВА.

Депутати відпрацювали перший тиждень сесії. Він був складний і запам’ятається кількома над’яскравими виступами. Загалом за два пленарні дні розглянуто зо два десятки проєктів законів та постанов, ухвалено три закони.

ЗАКОНОТВОРЧИЙ ужинок скупий: законопроєкти один за одним відхиляли, відправляли на доопрацювання чи на повторні читання. Ухвалені документи переважно не мають значної соціальної ваги. Зокрема, внесено технічні зміни до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», скасовано покарання за викрадення авто у вигляді штрафу, підкоректовано правила надання кредитів малому та середньому бізнесу, котрі, як сподіваються в уряді, допоможуть йому розвиватись.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» міністр охорони здоров’я М. Степанов поінформував про стан справ із коронавірусом. За словами посадовця, хоча відчуття небезпеки у людей, психологічно виснажених цією темою, минуло, ситуація загрозлива: у серпні зафіксовано 12 антирекордів числа нових хворих на COVID-19. Цифри доходять до майже трьох тисяч осіб щодня (загалом від першого випадку захворіла понад 131 тисяча українців). Шукаючи винних у цьому, М. Степанов знайшов-таки «невістку» — населення: «Всі почали переходити дорогу на червоне світло», беручи участь у фестивалях, святкуваннях днів міста, інших масових заходах тощо.

Як цьому зарадити? Поки що неясно. Зі слів міністра, сформовано стратегію боротьби з вірусом, одна зі складових якої — те, що вже вивчене напам’ять, а саме розроблені МОЗ правила безпеки — мити руки, носити маску, дотримуватися дистанції — виконання яких мають контролювати «відповідні органи». Тобто, власне, робимо те, що робили починаючи з березня. Друга ж складова — лікування інфікованих, і тут у М. Степанова з’явився чудовий привід похвалитися. Мовляв, усі забули, але у березні в Україні було готових до прийому хворих 12 704 ліжка. А вже за 5 місяців збільшено кількість лабораторних центрів із чотирьох до 69, а число ПЛР-тестувань — із 200 тестів до майже 25 тисяч на добу. Станом на 1 вересня стаціонарну допомогу пацієнтам надають 1370 медичних команд чисельністю 29,7 тисячі лікарів (з них 2816 анестезіологів і 4204 інфекціоністи, терапевти та педіатри) і 46,7 тисячі молодшого та середнього медперсоналу. В лікарнях наявні 3759 апаратів штучної вентиляції легень (задіяно 227), що в сім разів більше, ніж було на початку.

Цікава подробиця: за словами міністра, із антикоронавірусного фонду, відомству виділено 14 млрд 345 млн грн. Усього ж фонд становив близько 65 млрд грн. Де решта? Пішла на «Велике будівництво», анонсоване владою (вибори-вибори…). Зокрема, на ремонт доріг передбачено 35 млрд грн. При цьому злі язики кажуть, що команда Президента з ним на чолі урочисто відкриває об’єкти, які були вже майже доведені до завершення «злочинною владою». Втім, в уряді та МОЗ заявляють: коштів у фонді достатньо, до другої хвилі коронавірусу (Прем’єр Д. Шмигаль прогнозує на початку жовтня по три тисячі хворих щодня) готові, однак цифри змушують сумніватися в цьому і припускати: можновладці разом із В. Зеленським напередодні виборів спрямували всі свої зусилля на великий популізм, а не на протидію коронавірусу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зима наближається
Читати
Оскаржують «зонування»
Читати
Підготовка до виборів стартувала
Читати
Знову страшні ДТП
Читати
Налагоджують контакти
Читати
Антирекордів — хоч греблю гати
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове