Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Причини метеочутливості

Ірина БАРТОШ, рефлексотерапевт.

Чимало людей прискіпливо стежать за інформацією в газетах та на телебаченні про дні з магнітними бурями, змінами погоди тощо. Вони бояться атмосферних коливань, бо важко їх переживають. Чому?

Природний захист рятує

УСІ ЛЮДИ — здорові й хворі — залежать від багатьох природних чинників: різких перепадів температури повітря, атмосферного тиску, магнітних бур, зміни погоди, особливо в міжсезоння. У більшості у відповідь на зміну погоди швидко виробляються гормони, збільшується вміст тромбоцитів у крові, посилюється згортання крові, підвищується активність ферментів. Це захисні реакції організму на несприятливі умови.

Та якщо люди мають певні захворювання, подібна перебудова організму запізнюється чи не відбувається зовсім, що позначається на самопочутті. Так буває і в похилому віці. У таких випадках у відповідь на атмосферні зміни організм видає патологічні реакції: загострюються хронічні хвороби, виникають несподівані збої в роботі серця, шлунка, легень та інших органів, дуже часто ломить суглоби, болить голова, скаче артеріальний тиск. Люди стають метеозалежними, бо стан їхнього здоров’я залежить від погодних умов.

У здорових осіб усе компенсується з допомогою власних систем організму, наприклад, зміна атмосферного тиску вирівнюється завдяки зміні тиску внутрішнього, артеріального. Проте за будь-якого розладу організм перестає з цим справлятись. І, однак, метеозалежність, або метеолабільність, — це не вроджена й не спадкова властивість, а набута, отже, з нею можна успішно боротися.

Причина метеолабільності в тому, що в разі зміни магнітного стану кров уповільнює свій рух капілярами. І якщо тиск у судинах раптово падає, вмикається рефлекс, що оберігає організм від зупинки кровообігу. Така реакція, з одного боку, нас рятує, але, з іншого, — істотно позначається на самопочутті.

Кому від чого зле

ДЛЯ ЛЮДЕЙ із захворюваннями серця одним із найнесприятливіших чинників є висока вологість повітря. Підмічено, що погіршення стану «сердечників» часто збігається з наближенням грози, при різкому похолоданні, у безвітряну спеку.

Гіпертоніків та гіпотоніків турбують різкі перепади атмосферного тиску. Коли він низький, кров’яний тиск у гіпотоніків падає, що провокує напади слабкості, нервозності, сонливості. Гіпертоніки ж страждають від підвищеної вологості повітря та від наближення фронту високого атмосферного тиску.

Для тих, хто має ішемічну хворобу серця чи астму, небезпечним є низький вміст кисню в повітрі, коли створюються умови так званої погодної гіпоксії. Люди із захворюваннями суглобів, опорно-рухового апарату, а також із хронічними бронхітами погано переносять значну вологість. Психічні захворювання загострюються в дуже вітряні дні. Ті, хто має хвороби щитоподібної залози, а також жінки у період клімаксу зазвичай почуваються зле за туманної погоди.

Хронічні інфекції даються взнаки внаслідок різкого переходу від холоду до тепла. А люди з вегетосудинною дистонією реагують практично на будь-які коливання в природі.

Що посилює метеочутливість

ІСНУЄ особливий механізм, який сприймає те, що відбувається зовні, і «ретранслює» його на наш внутрішній стан. Ці «сигнали ззовні» перетворюють на симптоми найчутливіші зони в організмі, які у кожного свої. Скажімо, старі травми. Організм «запам’ятовує» заподіяну йому шкоду. Ось чому дитячі травми нерідко даються взнаки в зрілому віці: дошкуляють оніміння м’язів, порушення серцебиття, мігрені, ломота й крутіння в кістках.

Якщо ми напружені емоційно, то так само «стиснуті» й наші м’язи. Тому нервові люди більш чутливі до змін погоди. Метеочутливість може завдавати прикрості й унаслідок різних порушень в організмі, приміром, в ендокринній чи серцево-судинній системах.

Вважається, що з літами метеочутливість посилюється. Але не всі літні люди страждають через неї. Це може бути пов’язано з реагуванням на ті чи інші події, що відбуваються в житті. Постійні стреси роблять нас більш чутливими до природних змін.

Поліпшити ситуацію в наших силах. Потрібно намагатися не «пропускати» через себе все те, що відбувається навколо. Також треба навчитися розслаблятися.

Профілактика й швидка допомога

ЗА БОЛІСНОГО реагування на погоду допомагає розслабитися масаж стоп. Також сприяє релаксації ароматерапія (якщо нема алергії на ефірні олії), наприклад, з олією лаванди. За головного болю дуже помічні аромалампи з розмарином.

Найшвидший і найпростіший спосіб допомогти собі — скористатися грілкою. Грілку кладуть на литкові м’язи, щоб зігріти ноги (від стоп до колін) або руки — від кистей до ліктів. Можна робити гарячі ванни для ніг. Ця рекомендація допоможе людям із гіпертонією впоратися в «погані» дні з дисбалансом. Дуже важливо в цей період у достатній кількості пити звичайну воду.

Людям із хронічними патологіями, звичайно, передусім потрібно пролікувати основне захворювання. А напередодні змін у погоді приділити увагу профілактиці ускладнень. Щоб організм був менш схильним до впливу зовнішніх чинників, необхідно зміцнювати імунітет.

Під час «поганої» погоди

У РАЗІ зміни погоди, за інших метеорологічних проявів, які негативно позначаються на нашому організмі, протипоказані великі фізичні навантаження. А ось ранкова зарядка навіть дуже добре допомагає організмові зміцніти й витримати всі погодні примхи. Особливо, якщо після неї прийняти контрастний душ. Метеочутливим людям особливо слід намагатися відмовитися від куріння.

Добре в «погані» дні пити перед їдою свіжі овочеві й фруктові соки, трохи підсолену мінеральну воду або звичайну переварену з додаванням лимонного соку.

Також слід утриматися від важкої їжі. У меню бажано ввести страви з риби, морської капусти, квасолі, сочевиці, буряків, картоплі в шкірці, печені яблука, журавлину.

Протягом дня бажано не перевтомлюватись, за можливості 30-40 хвилин подрімати після обіду. Обов’язково не менше години прогулятися на свіжому повітрі. Метеочутливість частіше спостерігається в людей, що мало бувають на вулиці, зайняті сидячою, розумовою працею, нехтують фізкультурою.

Лікувальна фізична культура, загартовування повітряними й сонячними ваннами, регулярний відпочинок на природі сприяють адаптації організму до мінливих кліматичних умов. Якщо навіть не вдасться повністю зняти метеочутливість, все одно реакція організму на неї буде значно полегшеною.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове