Архів
Вівторок,
8 вересня 2020 року

№ 68 (19816)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Корисне лише сухе вино

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

ЧАСТО медичні видання вміщують поради стосовно вживання (звісно, у помірних дозах) сухого виноградного вина, ліпше червоного. Трапляється, що слово «сухе» відсутнє. Але все одно йдеться лише про натуральне сухе вино, в жодному разі не про міцне, кріплене. Чому так?

Натуральні вина (червоні й білі) містять дуже корисну речовину — ресвератрол. Цей природний поліфенол є потужним антиоксидантом. Він, без перебільшення, подовжує життя, захищає серце, пригнічує ріст пухлин. Основне джерело цього антиоксиданту — шкуринка виноградних ягід і серцевина виноградних кісточок. Щоби поповнити запас ресвератролу в організмі, достатньо включити в раціон виноград — неодмінно зі шкуринкою та кісточками. Можна замість винограду їсти ожину. Або ж пити невеликими дозами сухі вина (у червоних цілющої речовини дещо більше, ніж у білих).

Кріплені вина (портвейн, кагор, мадера, херес, сотерн та інші) ресвератролу не містять. У процесі їхнього виробництва застосовується термічна обробка ягід, під час якої ця речовина руйнується.

І ще одне зауваження. Варто пересвідчитись, що вино, котре ви маєте намір уживати з лікувальною метою, справді натуральне, а не порошкове. На жаль, нині розвелося безліч підробок.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове