Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • Суспільство

Заручники людської байдужості

Галина ВЕРНИГОРА.

Україна увійшла до десятки країн, в яких найбільша кількість безпритульних тварин у світі.

ВОНИ є в кожному населеному пункті. Багатьох цих чотирилапих «друзів людини» свого часу кинули напризволяще їхні ж двоногі господарі. Просто вигнали з хати, перестали опікуватися твариною, бо стала стара, хвора, набридла, захотілось позбутись «зайвого клопоту»… Ставши безхатьками, чотирилапі виживають як можуть. І в холод, і в дощ, і в спеку тиняються у пошуках хоча б чогось їстівного. Добре, коли щось подасть якась добра душа. Але частіше, навпаки, їх із люттю проганяють геть…

Проблема безпритульних тварин в Україні стоїть досить гостро і у містах, і в селах. Тож серед небайдужих співвітчизників поширився волонтерський рух із допомоги безпритульним тваринам. Зокрема, в населених пунктах під егідою «Асоціації зоозахисних організацій України» запустили проєкт, який має на меті допомогти нічийним собакам і котам. Їх відловлюють, стерилізують, роблять щеплення від сказу, а також чипують (вживлюють у вухо мікрочип із інформацією про тварину). Після чого відпускають на волю. Про це повідомила на пресконференції щодо вирішення проблеми безпритульних тварин директор благодійного фонду «Чотири лапи Україна» Олеся Лісчишина.

Фахівці наголошують: щоб на вулицях не більшало безпритульних бровків і мурчиків, необхідно одночасно стерилізувати щонайменше 80% загального їх числа. А також системно і на рівні держави займатися прилаштуванням тварин у сім’ї. Приклад милосердя, культури і цивілізованості співвітчизникам у цьому плані подають львів’яни. Так, завдяки злагодженій роботі і правильним підходам у Львові станом на сьогодні понад 90% безпритульних собак передані до родин.

Іще торік восени зоозахисники розробили і зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №2351, спрямований на захист тварин і впровадження в українське суспільство європейських гуманних цінностей. «Також очікуємо розгляду в парламенті у другому читанні законопроєкту, який заборонить евтаназію безпритульних тварин. Там є норма щодо регулювання їх чисельності виключно методом стерилізації», — зазначила Марина Суркова, представниця «Асоціації зоозахисників України». Крім того, вона наголосила на важливості залучення поліції до застосування норм законодавства щодо захисту тварин. «Це буде одним із головних наших завдань — вестимемо перемовини з відповідними міністерствами і державними установами», — сказала зоозахисниця.

Тим часом в Україні починається реалізація ще одного гуманістичного всеукраїнського проєкту — відкриття центрів адопції («усиновлення») тварин. Волонтери-зоозахисники переконані, що такі заклади повинні з’явитися у всіх районах нашої країни. Засновниця найбільшого у Європі притулку для тварин «Сіріус» Олександра Мезінова повідомила, що за 20 років вони прилаштували у сім’ї понад п’ять тисяч тварин, тисячі їх врятовані. На жаль, притулкам для тварин не вистачає фінансування, ліків, кормів, а також працівників із догляду за ними...

Добре, що у нас є такі співвітчизники, які за покликом серця беруться допомогти братам нашим меншим, які, так само, як і люди, відчувають біль, голод і холод. І так само прагнуть ласки і любові. Але одного ентузіазму громадян не достатньо. Треба, щоб питаннями безпритульних тварин системно, а не вряди-годи займалася й держава.

Зрештою, наскільки люди є людьми, визначає саме їхнє ставлення до безпритульних братів наших менших.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове