Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Із травня 2017-го займалася підприємницькою діяльністю. За яких умов цей період буде зараховано до мого страхового стажу?»

Надія РЕШЕТУХА.

смт Головне

Любомльського району

Волинської області.

 

СТРАХОВИЙ стаж — це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески (єдиний внесок) у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Із 01.01.2020 мінімальний розмір єдиного внеску, який необхідно сплатити за місяць роботи для набуття страхового стажу, становить 1039,06 грн (22% мінімальної заробітної плати 4723 грн).

Отже, зарахування до вашого страхового стажу періоду діяльності як фізичної особи — підприємця можливе за умови сплати єдиного внеску (в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок), подання річної звітності та внесення звітних відомостей до реєстру застрахованих осіб.

Дані звітності про дохід підприємця і сплату єдиного внеску надходять у систему персоніфікованого обліку Пенсійного фонду від Державної фіскальної служби й надалі застосовуються для призначення пенсії, допомоги у зв’язку з безробіттям та інших соціальних виплат.

Звертаємо увагу, що в разі несплати або несвоєчасної сплати єдиного внеску виникає борг. Відповідно період, за який обліковується заборгованість, не буде зараховано до страхового стажу до її повного погашення.

 

«Чи можуть діти успадкувати право померлих батьків на одержання пенсії?»

Юлія ІВАНЮРА.

с. Женів

Золочівського району

Львівської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 1219-ї Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), до складу спадщини не входять права і обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема, такі: особисті немайнові права; право на участь у товариствах і право членства в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов’язки особи як кредитора або боржника (що нерозривно пов’язані з особою).

Отже, до спадкоємців не переходить право на одержання пенсії спадкодавця. Проте якщо за життя спадкодавця йому було нараховано, але не виплачено пенсію (або заробітну плату, стипендію, аліменти, допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодування у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інші соціальні виплати), то ця не отримана спадкодавцем за життя грошова сума входить до складу спадщини.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове