Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Вірус наступає

Михайло Левчук.

ОСТАННІМ часом COVID-19 помітно активізувався і знову веде Буковину до «вершин» сумного лідерства в державі. Як запевнила головна санітарна лікарка області Наталія Гопко, статистика лабораторного центру щодо кількості хворих є об’єктивною. Тому попередила: якщо буковинці не переглянуть свого ставлення до небезпечного захворювання, ситуація лише погіршуватиметься. І надавати медичну допомогу всім, хто цього потребує, дедалі буде важче.

До «червоної» зони поширення коронавірусу потрапили Чернівці, Заставнівський і Кіцманський райони. Там 1 вересня, зокрема, не відкрилися школи і дитсадки. У «помаранчевій» опинилися місто Новодністровськ, Вижницький, Герцаївський, Глибоцький, Кельменецький, Новоселицький, Путильський, Сокирянський, Сторожинецький і Хотинський райони.

Треба підставити плече

СЕСІЯ облради ухвалила рішення, яким зобов’язала облдержадміністрацію створити «Програму систематичної матеріальної підтримки бойових військових частин 10 ОГШБ, які базуються на території Чернівецької області». Водночас депутати звернулися до керівництва держави щодо недопустимості змін до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Заступник голови облради Віталій Мельничук прокоментував позицію своїх колег так: «Хочеш мати свій хліб і українську мову — насамперед шануй і підтримуй своїх військових».

Контролює громада

ВИЖНИЦЬКА, Глибоцька і Усть-Путильська ОТГ запустили онлайн-платформу інтерактивного бюджету шкіл. Відтепер мешканці громад можуть дізнатися, які обсяги коштів виділяються на кожну школу, отримати детальну інформацію про напрями видатків. Наприклад, скільки грошей витрачається на зарплату освітян, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, харчові продукти, закупівлю комп’ютерного обладнання тощо. Користувачі сайту інтерактивного бюджету можуть безпосередньо ставити запитання, також подавати пропозиції щодо розподілу коштів на розвиток шкіл.

Грошей у надлишку, а роботи не видно

РЕГІОН посідає останнє місце в Україні із використання коштів на ремонт доріг, повідомив координатор Національної програми «Велике будівництво» Юрій Голик. Від початку року використано менш як 7% загальної суми. Хоча, на думку чиновника, за заплановані об’єкти «повинна була б бути божевільна конкуренція, адже грошей у надлишку».

Зокрема, досі триває капітальний ремонт автомобільної дороги міжнародного значення М-19, яка веде до контрольно-пропускного пункту «Порубне» на українсько-румунському кордоні. Парадоксально, що недавно цей проєкт обласна влада рекламувала як «іміджевий».

Депутати передумали

ЯК РОЗПОВІДАЛА наша газета, навесні цього року дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора» припинив своє існування, адже грошей на його утримання (приблизно 20 мільйонів гривень на рік) не передбачив обласний бюджет. А Національна служба здоров’я своєю чергою відмовилася профінансувати заклад, оскільки там не надавали лікувальні послуги, а лише соціальні та профілактичні.

Галина Астахова, мати дівчинка, котра двічі на рік проходила в санаторії профілактику, оскаржила його закриття в суді та виграла справу. Облрада спершу подала апеляцію, однак тепер депутати її відкликали. Водночас звернулись до уряду, щоб виділив гроші з держбюджету для відновлення роботи «Садгори».

Загорілись очі в забудовників

ТИМЧАСОВО усунутий із посади мер Чернівців Олексій Каспрук заявив, що чинне керівництво міської ради планує перенести міжнародний аеропорт ім. Л. Каденюка за межі обласного центру, а на місці летовища збудувати багатоповерхівки. Нагадав, що аеропорт — стратегічно важливий об’єкт, який кілька разів уже опинявся на межі закриття, однак вижив саме завдяки підтримці громади, яка взяла його на своє утримання, і самовідданості колективу. Сьогодні, під час епідемії коронавірусу, аеропорт знову в критичному стані. А будівництво нового коштуватиме мільярди гривень, яких немає ні в бюджеті, ні в приватного інвестора.

Нові лауреати

У КРАЇ врочисто відзначили 186-ту річницю від дня народження зачинателя нової української літератури на Буковині та Західній Україні, громадського діяча, письменника Юрія Федьковича. За традицією, було названо імена лауреатів обласної премії, яка носить ім’я видатного просвітянина. Цьогоріч журі присвоїло її письменниці Марії Матіос, етнологу Миколі Шкрібляку, голові Чернівецького відділу Союзу українок Ларисі Маркуляк-Бережан, українознавиці Тамарі Мінченко та очільниці Сторожинецької районної організації товариства «Просвіта» Валентині Погрібній.

Крилата пам’ятка села

МЛИН у Динівцях Новоселицького району збудували ще у 18 столітті. З часом його крила «втомилися» крутити вальці й застигли. Однак він набув слави місцевої знаменитості, зокрема, випускники школи традиційно щороку зустрічають там світанок.

Нинішнього літа тутешній підприємець Раду Штефлюк здійснив свою давню мрію — відреставрував старий млин, повернувши йому первісний вигляд. Відкриття оновленого вітряка стало для села невеликим святом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове