Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Не задовольнились «передзвоном»

Зенон МИХЛИК.

Як відомо, наприкінці липня Православна церква України і Українська православна церква (МП) вирішили не проводити хресної ходи на честь 1032-ї річниці Хрещення Київської Русі-України — завадив карантин.

ЗОКРЕМА, в УПЦ Московського патріархату розпорядилися на відзначення цієї події у своїх храмах і монастирях «звершити молебень зі святковим передзвоном». Однак усе ж кілька тисяч вірян, котрі прибули із різних областей України до Кам’янця-Подільського, 19 серпня, у день свята Преображення Господнього, молитовною ходою вирушили од тамтешнього кафедрального собору УПЦ (МП) на Тернопільщину — до Свято-Успенської Почаївської лаври. Не зважили на карантин, аби «не порушувати звичай». І через тиждень дісталися лаври, навіть встигли на вечірню службу.

Чи не спричинить нинішній хресний хід новий спалах хвороби? І якщо, не дай Боже, таке станеться, то хто понесе за це відповідальність (верхівка УПЦ (МП), як згадувалося, рекомендувала лише «святковий передзвін»)?

Під час недавнього брифінгу голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет повідомив, що правоохоронці встановили організаторів тієї молитовної ходи: «На двох осіб складено адміністративний протокол за порушення правил карантину. Це священники з Бара Вінницької області і Кам’янця-Подільського. Їм загрожує штраф у розмірі 34 тис. грн».

Мала б бути покара попам за непослух іще, так би мовити, по церковній лінії. Тим паче що не лише вони согрішили перед Законом. Як інформувала Вінницька єпархія УПЦ, «розпочався традиційний щорічний хресний хід із Браїлівського монастиря… Очолив вихід духовенства і вірян з Троїцької обителі митрополит Вінницький і Барський Варсонофій».

Подекуди органи місцевої влади вдалися до превентивних заходів, аби убезпечити свої громади од можливого інфікування COVID-19. Наприклад, члени виконавчого комітету Волочиської ОТГ Хмельницької області, заслухавши інформацію лікарів щодо загострення епідеміологічної ситуації, спричиненої коронавірусом, заборонили масове скупчення людей і зупинку паломників у місті та в селах об’єднаної територіальної громади, виділили для них місця збору і відпочинку поза межами населених пунктів. Пояснили: «Ми аж ніяк не забороняємо багаторічних релігійних традицій, в жодному разі не намагаємось образити почуття вірян, лиш прагнемо захистити жителів нашої ОТГ».

А як відреагували на масовий наплив людей із різних регіонів у самому Почаєві? «У нас не проща, а хресний хід, який провадиться, можна сказати, століттями, — заспокоїв представників ЗМІ міський голова Василь Бойко. — І ні лавра, ні влада Почаєва заборонити його не можуть. Тому що хресний хід не тут організований, а відбувається із Кам’янця-Подільського».

Однак контролювати дотримання правил противірусної безпеки на території міста влада все ж зобов’язана. Щоби прочани не нав’язували своїх звичок — нехтувати тими правилами. Адже, як видно на численних відео, в людних місцях вони перебували без масок, не дотримувалися відповідної дистанції…

Нагадаємo, в квітні цьoгo рoку в лаврі трапився спалах кoрoнавірусу, захвoріли трoє священників і хoристи із церкoв УПЦ Мoскoвськoгo патріархату в Кременецькoму, Шумськoму і Збаразькoму райoнах. Звідти COVID-19 поширився у Радивилівський райoн Рівненськoї oбласті.

На Великдень у лаврі правоохоронці зафіксували пoрушення карантинних вимoг під час бoгoслужіння. Після цьoгo на в’їзді та виїзді з Пoчаєва були вимушені встанoвити прoпускні пункти й oбмежити рух транспoрту. Лавру ж тимчасово закрили на карантин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове