Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Нові мінімальні пенсія і зарплата

Олена КОЩЕНКО.

ВІД сьогодні, 1 вересня, в Україні зросли мінімальні зарплата і пенсія. Зокрема, мінімальна зарплата поважчала на 277 гривень і тепер становить 5000. А мінімальна пенсія «доросла» до 2000 гривень. Щоправда, вказане підвищення пенсій стосується лише тих, кому за 65 років і хто виконав вимоги щодо стажу — 35 років для чоловіків і 30 — для жінок. Тепер така категорія громадян має одержувати не менше 40% мінімалки.

Нагадаємо, досі мінімальна пенсія в Україні дорівнювала 1712 грн, а мінімальна зарплата — 4723 грн.

Газово-кредитна економія

МЕШКАНЦІ України дістали змогу запастися газом на зиму за акційною ціною. Регіональні компанії вже пропонують громадянам скористатися акцією «Твоя енергонезалежність», згідно з якою необхідний запас блакитного палива на зиму ще можна купити за так званою літньою, більш низькою, ціною. Учасники акції платитимуть 4,49 гривні за кубометр газу. Це дешевше, ніж у річному тарифі «Нафтогазу» (4,73 гривні за кубічний метр). При цьому регіональні газозбути стверджують, що ціни на газ узимку підвищаться мінімум удвічі. Акція триватиме по 30 вересня включно. Користуватися придбаним блакитним паливом можна буде з 1 жовтня по 31 березня наступного року.

Не лише фотограф, а й фотографиня

МІНЕКОНОМІКИ затвердило зміни до національного «Класифікатора професій»: дозволено використання фемінітивів у кадровій документації. Досі, як відомо, назви всіх професій традиційно вказувалися в чоловічому роді. Виняток становили лише ті, які мали виключно жіночий рід, як-от нянька чи покоївка. Тож віднині за бажанням працівниці запис про її фах можна «адаптувати до жіночої статі».

Запровадження фемінітивів у «Класифікаторі професій» стало можливим завдяки ухваленню нового Українського правопису. Як приклади наведена адаптація спеціальностей інженер — інженерка, соціолог — соціологиня, фотограф — фотографиня, літератор — літераторка, журналіст — журналістка…

До речі, раніше жінкам узагалі заборонялося обіймати посади 450 професій. Тільки 2017-го МОЗ скасувало цей наказ. Відтоді українки на законних підставах можуть працювати електрогазозварницями, каменярками, водолазками тощо.

«Соціальні пенсії» скасовуються

НОВИНА для тих громадян, хто пішов (або найближчим часом вийде) на пенсію за віком, не маючи достатньо страхового стажу для її нарахування у повному обсязі. Як відомо, у такому разі держава призначає «соціальну пенсію»…

Згідно з урядовим повідомленням, ці виплати скасують. Але! Громадяни без стажу все ж не залишаться без щомісячних виплат. Просто незабаром їм почнуть виплачувати гроші як державну допомогу, котру нараховуватимуть органи соціального захисту населення. А сума виплати визначатиметься у розмірі не менше прожиткового мінімуму (з 1 липня він становить 1712 грн). Така пенсія надаватиметься незалежно від статі людини, але після досягнення 65 років.

Слід зазначити, що на сьогодні для виходу на пенсію за віком треба мати трудовий стаж у розмірі 27 офіційно відпрацьованих років, а вже 2028 року ця обов’язкова для всіх вимога збільшиться до 35 років страхового стажу.

Учні без масок, учитель за щитком

ПОЧАВСЯ навчальний рік. Як відомо, режим навчального процесу у школі залежить від того, в якій епідемічній зоні (якого кольору) знаходиться заклад. Також у МОЗ назвали кілька нових правил, яких тепер належить дотримуватись учням і вчителям. Вони такі…

Учням початкової школи дозволяється пересуватись у приміщенні без захисної маски. В регіонах, що належать до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки, педагогам на уроках усе ж рекомендується використовувати наголовні щитки з прозорим захисним екраном. Учителі, які працюють у регіонах «жовтої» або «зеленої» зони, повинні просто дотримуватися безпечної дистанції, спілкуючись з учнями. Допуск учителів на роботу відбуватиметься тільки після вимірювання температури тіла. У разі підтвердження коронавірусної хвороби у когось із учнів весь клас має піти на самоізоляцію. Дезінфектори і антисептики навчальним закладам слід мати на вході, а вже у самому приміщенні рекомендується «ретельно мити руки з милом після кожного уроку». Українським школярам під час навчання буде достатньо однієї захисної маски на день.

Чоловіки в групі ризику

ЗА даними Держстату, пересічна тривалість життя представниць слабкої статі, тобто жінок, — 77,2 року, в той час як у сильної статі цей показник на 10,5 року менший. В Україні 42% чоловіків не доживають до 65 років (до цього віку серед жінок не доживає 16,4%). У чому ж причина? За даними вчених Інституту демографії і соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ, дається взнаки біологічна і фізіологічна відмінність у «життєдіяльності» організмів чоловіків і жінок. Крім того, від передчасної серцево-судинної катастрофи (а це найпоширеніша причина ранньої смертності чоловіків) жінок захищають гормони естрогени… Також сильна стать частіше «втікає» від проблем за допомоги алкоголю і наркотиків, гине в результаті насильства і ДТП, вчиняє самогубство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове