Архів
Вівторок,
1 вересня 2020 року

№ 66 (19814)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  Версія для друку          На головну

Фотофакт

Руслана Зінченко.

У НІЧ на 28 серпня у місті Умань на Черкащині стався конфлікт: місцеві жителі не пропускали хасидів, котрі прибули на святкування єврейського нового року, в район паломництва. Уманці викликали поліцію та вимагали, щоб правоохоронці не дозволили паломникам заселитись у гуртожиток. Поліцейські заявили, що не мають на це права, і намагалися не допустити зіткнень між сторонами. Як повідомила пресслужба Нацполіції, наразі з’ясовуються обставини конфлікту.

Тим часом представник Міжнародного благодійного фонду імені рабі Нахмана вже поквапився заявити, що причиною протистояння начебто є будівництво синагоги. Мовляв, жителі будинку, розташованого поруч, вимагають грошей, от і провокують конфлікти.

Мешканці ж Умані говорять геть інше: більшість із них категорично проти паломництва у розпал епідемії коронавірусу. «Приїхав автобус, повний хасидів, — написала у соціальній мережі місцева жителька Оксана. — Майже всі без масок, без дотримання карантину. Чому місто наражають на небезпеку? Хто за це відповість?»

Нагадаємо, що 25 серпня на нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського попри вимогу мера Умані Олександра Цебрія заборонити цього року паломництво до могили цадика Нахмана було ухвалено рішення лише про його обмеження. І хоч віднедавна Україна оголосила про закриття кордонів для іноземців, із Ізраїлю, і не тільки, до аеропорту «Бориспіль» почали прибувати хасиди. До речі, через те, що наші прикордонники ретельно перевіряють їхні документи та мету візиту до нашої країни, паломники погрожують подавати на Україну позови до Європейського суду з прав людини...

Ось як прокоментував цю ситуацію професор Петро Масляк: «Український та ізраїльський уряди просять хасидів не їхати до України. Саме просять! Тобто якщо не згодяться, то так і буде. Тим часом у нас зелені, жовті й червоні зони придумали, у деяких містах навіть потягам не можна зупинятись, у школах знову планують вчитися онлайн, відтак батьки зовсім здуріють, розриваючись між дітьми і роботою… Чи не виходить так, що «богообраним» можна те, що «аборигенам» зась?».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покарання буде
Читати
Карантин виборам не завада
Читати
Так вирішив КС
Читати
Кожний п’ятий потребує госпіталізації
Читати
Державною мовою
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове