Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Свято

Гайда на мистецькі толоки

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.


Роботи запорізьких митців під час Арт-форуму на Хортиці.

Кількома помітними культурними подіями Запоріжжя порадувало краян і численних гостей міста напередодні відзначення Дня Незалежності України.

ПОНАД 40 запорізьких художників із нетерпінням чекали можливості виставити на люди свої роботи, створені у непростий для суспільства час. І ось у виставковій залі Запорізької організації Національної спілки художників розгорнуто розкішну експозицію чудових творів. За словами голови організації Ірини Гресик, серед учасників добре знані земляками митці Наталія Луценко, Юрій Калашников, Олександр Жолудь, Микола Боровик та інші відомі майстри.

— Загалом на виставці розмістилося понад 100 робіт: це графіка, живопис, скульптури, гончарні вироби, мотанки, вироби з металу, художня вишивка та інші види образотворчого мистецтва, — зазначила пані Ірина. — Експозиція робіт запорізьких художників з нагоди Дня Незалежності України демонструватиметься місяць. Відвідувачів багато, люди за час карантинних обмежень скучили за живописом. Майстри розгорнулися сповна, виявили творчі пошуки в жанровому різноманітті — це й олійний і акварельний живопис, графіка, декоративно-ужиткове мистецтво, а також скульптура у трипільському стилі.

Яскравим і плідним виявився доробок, створений під час карантину художницею Вірою Устянською. Дуже близьким її серцю є настроєвий натюрморт «Промінь сонця». Авторка каже, що наштовхнув на його створення букет ромашок, привезений із дачі. Іще подарували на Трійцю польові квіти. Якось на цю красу ковзнув зранку сонячний промінь і затримався, якоїсь години вистачило художниці, щоб його схопити…

Привертають увагу експонати з козацькими мотивами, серед них дві картини Анатолія Якимця. В образі козаків художник зобразив сучасників Олександра Івахнюка та Миколу Івановича, учасників хору «Запорозькі козаки». А картина художниці Олени Єрмоленко «До гори» вражає вагою — понад п’ять кілограмів. Виконана вона у незвичній техніці — акрилом на металі. За першою освітою Олена — спеціалістка з обробки металів тисненням. Ці навички запоріжанка й застосувала у своїй творчості.

Справжнім книжковим раєм розгорнувся у місті літературно-мистецький фестиваль «Книжкова толока-2020». Варто зазначити, що толока вже давно стала приємною візитівкою міста, а цьогоріч кардинально відрізняється від торішніх заходів — дійство відбувається на вулиці, триватиме 11 днів. На фестиваль завітали зі своєю продукцією понад 40 видавництв, книгарень, бібліотек з усієї України. Звісно, запоріжці у пріоритеті, серед них: Запорізькі обласна універсальна наукова бібліотека і обласний краєзнавчий музей, видавництво «Дике поле», видавництво «Бук-друк», видавничий дім «Добра ластівка» тощо.

Презентації тривають на кількох локаціях із дотриманням вимог адаптивного карантину, особливої популярності зажили територія площі Маяковського і каскад фонтанів «Райдуга». На майдані перед Запорізьким драмтеатром імені Володимира Магара діяв бібліотечний майданчик, де свої твори репрезентували запорізькі письменники, члени НСПУ Полян-Пилип Юрик і Микола Білокопитов. Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані (на фото) представив на «Книжковій толоці» свою книгу «Справа Василя Стуса», заборонити видання і розповсюдження якої через суд домагається народний депутат Віктор Медведчук, котрий був державним адвокатом поета під час судового процесу над ним. До речі, Запоріжжя стало другим місцем після Львова, де відбулась презентація видання.

А ще напередодні Дня Незалежності місто сколихнула подія, яка зібрала митців, художників, письменників і культурно-соціальних діячів зі всієї України в Національному заповіднику Хортиця. Тут, в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрився АртФорум. Захід триватиме тиждень і об’єднає на своїх майданчиках провідних авторів художньої літератури, есеїстки, живопису, плакатної графіки, кінематографу і традиційного українського мистецтва (витинанки, вироби з лози). У його рамках відбуваються дискусії з митцями на Платформі спільних дій, де серед гостей — Сергій Жадан, Матвій Вайсберг, Андрій Любка та інші відомі постаті.

Дітей згуртовують цікаві заходи фестивалю «Книголісся», для любителів кіно вечорами просто неба демонструються стрічки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове