Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Такі різні французи

Михайло ГУБАШ.

ДНЯМИ почув новину — Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальне провадження щодо участі іноземних найманців у складі НЗФ РФ у збройному конфлікті на Донбасі.

«Прокурори встановили, що з 2014 року до сьогодні 20 громадян Французької Республіки брали участь у збройному конфлікті проти України у складі іррегулярних не передбачених законом збройних формувань РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків», — ідеться у повідомленні пресслужби відомства. Досудове розслідування доручено слідчим ГСУ Служби безпеки України, найманцям загрожує суворе покарання аж до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

«Ех, французи-французи, — зітхнув я. — Ну як вам не соромно було, таке неподобство вчинили, зганьбивши себе й кинувши тінь на славну країну Францію...»

Та вже за кілька годин мій настрій поліпшився. Як і ставлення до нащадків Вольтера і Гюго. На просторах Інтернету з’явилася новина про французького співака Поля Манондіза. Він присвятив пісню відомому українському оперному співакові та Герою України Василю Сліпаку, якого вбили роcійськi загаpбники 29 червня 2016 року.

Манондіз заспівав «Місяць на небі» у тій же тональності, в якій цю пісню виконував всесвітньо відомий український співак і громадський діяч Анатолій Солов’яненко.

«До четвертих роковин трагічної загибелі у бою з російськими окупантами видатного оперного співака, добровольця і патріота Василя Сліпака я підготував свою версію давнього українського романсу «Місяць на небі». Коли вперше почув цю пісню, а згодом побачив відеозапис, як її співає Василь, мене не полишала думка, що я теж маю спробувати заспівати її, щоб у такий спосіб віддати шану цьому видатному Українцю, який певний час був солістом Паризької національної опери… Герої не вмирають!» — сказав французький співак.

Свого часу він завоював Золотий приз Королівської консерваторії Брюсселя. У його репертуарі пісні французькою, англійською, а віднедавна й українською мовами. З 2015 року Поль живе в Україні зі своєю дружиною. До речі, ще 2018-го Поль Манондіз заявив: якщо між Україною і Росією розгорнеться повномасштабна війна, він готовий піти на фронт. І зрозуміло, на чиєму боці воюватиме.

«Спасибі тобі, Полю, — подумки звернувся я до співака, — за те, що хоча б у моїх очах ти врятував честь Франції».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове