Архів
П’ятниця,
21 серпня 2020 року

№ 63 (19811)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Південь України — за надійним щитом

Відстежував новини Василь ПІДДУБНЯК.

НА ОДНОМУ з полігонів краю проведені планові заняття зі злагодженості розрахунків реактивних систем залпового вогню «Ураган» і тактичних ракетних комплексів «Точка-У». Польові тренування відбулися в умовах, максимально наближених до бойових. За лічені хвилини потужна і високоточна зброя була приведена в бойову готовність до ураження цілей.

«В угрупованні військ, які боронять Південь України, згідно з планом, щодня тривають заходи бойової підготовки. Завдяки гарним умінням і навичкам наші воїни демонструють добрий вишкіл і високу професійну майстерність, — наголосив командувач об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Відновилися «смугасті» рейси

У РЕЙС із Голої Пристані Дніпром до Києва вирушило несамохідне судно із 300 тонн херсонських кавунів, зібраних із баштанів місцевих господарств.

На перевантажувальному терміналі ТОВ СП «НІБУЛОН» у Переяславі солодкий вантаж знімуть із борту судна і доправлять у торговельні мережі столиці України, а судно завантажать зерном. «Транспортування продукції водним транспортом значно зменшує їх утрати і допомагає в розширенні ринків збуту сезонної продукції. Крім того, доставлення річкою знімає з автошляхів країни близько 15 вантажівок», — зауважили у пресслужбі ТОВ «НІБУЛОН» і додали, що для компанії такого роду перевезення є неприбутковими і, швидше, соціальним проєктом, розрахованим на підтримку херсонських аграріїв, які вирощують плодово-овочеву продукцію.

Черговий розпродаж народного добра

В РЕГІОНІ найближчим часом планується продати до приватних рук п’ять державних підприємств. Про це повідомила начальниця Peгіонального відділення Фонду державного майна в області, АP Крим і м. Севастополі Галина Тeслюк.

Цього разу на аукціон виставлені: Скадовський морський порт, Xepсонський бавовняний комбінат, завод «Судмаш», Гepойськe дослідно-пpомисловe підприємство і санаторій «Гопpи». Зауважимо, що підприємство у селі Геройське Голопристанського району — єдиний із уцілілих в Україні морських солепромислів.

Вирізали ще один завод

ПРИПИНИВ своє існування розташований у Таврійську Новокаховський завод плавлених сирів. Благополучне донедавна підприємство, на якому за найкращих часів було близько 400 працівників, не змогло розрахуватись із боргами.

«Усіх — дві сотні — робітників заводу звільнили два тижні тому, а саме підприємство просто знищили, як свого часу наш м’ясокомбінат. Вирізали там усе до цурочки: сирцех, маслоцех, інше обладнання. За борги продали і вивезли всю техніку, все, що там було, — аж до стільців у кабінетах», — повідомив міський голова Таврійська Микола Різак.

По знання із комфортом

ЗАКЛАДИ освіти, розташовані в передмісті Херсона, одержали новий шкільний автобус. Про це повідомляє Управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації.

На навчання в обласному центрі автобус підвозитиме учнів із сіл Богданівка, Петрівка, селищ Молодіжне, Інженерне і Сонячне. Нагадаємо, що для підвезення учнів краю до храмів науки цього року придбано 12 шкільних автобусів.

Радянський міф розвіяли археологи

КІЛЬКА століть російські історики нав’язують нам думку, що до Катерини Другої таврійські степи заселяли тільки кочівники і дикуни. Одначе розкопки фортеці Тягинь, що за 40 кілометрів од Херсона, руйнують міфи російської пропаганди.

Знайдені артефакти доводять, що вже у 14-му столітті на місці фортеці, на понад 18 гектарах, існувало розвинене місто зі справжнім водогоном. Вважається, що кріпость була побудована за часів правління Великого князя Вітовта. Знахідки доводять, що тут розташовувалась митниця Великого князівства Литовського, Руського, Жемайтського та інших земель. Знайдені артефакти науковці описують і здають до Херсонського краєзнавчого музею й дуже сподіваються, що колись на місці фортеці буде створено музей.

Сміття приберуть, виставу покажуть

КОЛЕКТИВ обласного академічного муздрамтеатру імені Миколи Куліша спільно з екоактивістами вдруге візьме участь в акції «Ми — за чистий Херсон!». Цього разу служителі Мельпомени навідаються до Гідропарку.

Спільними зусиллями майстри сцени зберуть сміття, замалюють рекламу вуличних наркотиків. Та на цьому акція не завершиться. Театр підготував для учасників сюрприз у вигляді безкоштовного перегляду документальної моновистави «Ілюзія», тема якої — наркотична залежність і боротьба з нею. Актор і автор п’єси — Андрій Скутельник.

Навіщо нам той Голлівуд!

НАЙВІДОМІШІ продюceри і рeжиceри найпопулярніших національних кінокомпаній України кілька днів поспіль обирали у південному краї локації, які зможуть cтати міcцeм зйомок майбутніх кінострічок.

«Наша головна мета — познайомити кіновиробників із привабами Хeрcонcької області. Цe пeрший регіон, який ми показуємо творцям вітчизняного кіно. Для них такі локації — це інтeрec до своєї країни, можливість показати неймовірну красу України cвіту. Тим паче, що Держкіно надає підтримку для реалізації відібраних кінопроєктів, постійно виділяються кошти на кіно, адже держава зацікавлена у зйомках cамe українського продукту», — зазначила голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудeрчук.

Одна на одну не схожі

У БІОСФЕРНОМУ заповіднику «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна до наших часів збереглися 17 антропоморфних скульптур, що стоять групами на височинах посеред неозорих таврійських степів. Це — половецькі кам’яні баби. Про це повідомили у пресслужбі облдержадміністрації.

Хоча на перший погляд здається, що скульптури дуже схожі одна на одну, відмінність усе ж таки є. Кам’яні фігури зображували не тільки чоловіків, а й жінок. Розпізнати жіночу скульптуру просто: образ доповнювали головними уборами чи аксесуарами. Чоловіки ж найчастіше тримали зброю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відкликано посла
Читати
Мінус іще 140 тисяч чоловік
Читати
Позачергова сесія парламенту
Читати
У ПТУ можна вступати і в жовтні
Читати
А як же боржники?
Читати
Новий стратегічний аеропорт
Читати
Фільм про Донбас — серед номінантів
Читати
Зірка художника Iвана Марчука
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове